TRONDHEIM: – Først og fremst er det stor stas, men jeg er også veldig nervøs. Jeg har aldri hørt noen lese det jeg har skrevet høyt før, forteller Myhre.

Til tross for premierenervene virker Myhre rolig og avslappet når hun vandrer i gangene på Trøndelag Teater med et kamerateam på slep. Hun har fortsatt ikke sett noe fra forestillingen før premieren, og ikke har hun lyst til det heller.

– Jeg har hørt noen klipp fra radio og det var skummelt nok for meg. I denne sammenhengen føler jeg meg bare som en veldig skjør kunstner. Evig søndag betyr mye for meg, og jeg er veldig glad for at noen ville vekke liv i den igjen.

– Boka var en trøst

Evig søndag ligger tett opp til Myhres personlige historie og handler om hovedpersonen Linnéa som begynner å gå til psykiateren Finn for å få hjelp med sine depresjoner og spiseforstyrrelser.

Skuespiller Trine Wiggen har regissert forestillingen. Med seg på laget har hun Lina Hindrum, og skuespiller ved Trøndelag Teater, Øyvind Brandtzæg.

Nå har jeg slettet alle kommentarene fra bloggen! roper skuespiller Lina Hindrum fra den rosa scenen midt blant publikummerne.

– Jeg er glad og takknemlig for at jeg får debutere med dette stykket. Temaet er veldig gjenkjennbart. Hun vil bli sett, men samtidig ikke. Det er en veldig kompleks karakter og historie, forteller Hindrum.

Debutanten Hindrum tar master i teater ved Kunsthøgskolen og er ferdig til våren.

– For meg var boka en trøst fordi jeg selv har opplevd å ha lignende tanker tidligere. Jeg har veldig respekt for teksten, så jeg er spent på hva Linnèa og publikum synes.

Personlig inspirasjon

Premiereklare Myhre kan også fortelle at mange har gjennom årenes løp kommet til henne med lignende historier.

– Mange spør om råd for hvordan komme seg ut av en sinnslidelse, eller har lignende historier de kjenner seg igjen i. Spiseforstyrrelsen er fortsatt en stor del av meg, men det påvirker meg ikke på samme måte som tidligere. Selv om kroppen min ser frisk ut i dag betyr det ikke hodet er det, men jeg har blitt vant til å leve tålelig greit med det, samtidig som jeg jobber hardt for å bli bedre.

Spesielt unge jenter har kommet til Myhre for å fortelle sine historier.

– Jeg tenker veldig på min rolle utad. Det er viktig å ikke fremme dårlige verdier, og være et godt forbilde for de som følger meg. Et perfekt forbilde kan ingen være, men jeg vil heller at folk skal ha gode forbilder basert på hvem de er, og ikke hvordan de ser ut.

Ser fremover

Hennes nære og personlige skildringer har gitt henne mye positiv respons fra leserne, men det ser ikke ut til at det blir en ny roman med det første.

– Jeg kan ikke fortsette å produsere bøker i det tempoet jeg har gjort de siste årene. Det blir altfor slitsomt og repeterende, og ikke minst litt slitsomt for alle som må kjøpe bøker hele tiden. Men vi får se hvor lyst jeg får å skrive igjen, det kan jeg aldri vite.

Ikke alt har gått på skinner for Myhre i fjor. Innkjøpsordningen nullet blant annet den nyeste romanen «Hver gang du forlater meg».

– Det har skjedd med forfattere i alle år, og det er kjipt når det skjer, men det er ikke særlig dramatisk. Så lenge leserne mine er fornøyd, og bøkene mine er tilgjengelig på alle bibliotek likevel, er jeg mer enn fornøyd.

Øyvind Brandtzæg er en av veteranene ved Trøndelag Teater, mens Lina Hindrum debuterer med «Evig søndag». Foto: Terje Svaan
Flere har ønsket å ta Linnéas bok til teaterscena. Nå blir idéen realisert. Foto: Terje Svaan