Tommy Vågen fra Fana utenfor Bergen er ikke helt A4. Han bobler over av kreativitet, noe som også vises på kjøretøyet. Vågen har for øvrig sine røtter på farssiden fra Bud og Vevang, og han er rett som det er på våre trakter for å hilse på slekt og venner.

Liker seg i Romsdal

– Romsdalskysten er på sett og vis hjemtraktene mine. Jeg føler meg knyttet til dette området, og synes det er svært vakkert her. Rett som det er tar jeg turen oppover. Denne gangen i en litt spesiell bil, en Seat Arosa fra 2001. Jeg har malt den fra topp til tå, inn- og utvendig. Opprinnelig ble bilen dandert slik for å skape oppmerksomhet rundt internettpartiet Folkemakten, et politisk parti som akkurat nå er litt «sovende», sier 58-åringen.

Yter 50 hestekrefter

Han var nylig innom Molde i anledning sitt besøk til hjemtraktene i Bud og på Vevang. Den knøttlille spanske bilen, med bare 50 hk, gikk som ei klokke fra Bergen og oppover kysten. På krevende vinterveger. Tommy Vågen forteller at ganske mange nærmest fikk «nakkesleng», akkurat som når han kjører rundt i Bergen.

Folk snur seg ikke lenger etter en flott BMW eller en Audi, fordi de er så vanlige. Men en Seat Arosa fra 2001, som knapt nok er verdt årsavgiften, snur folk seg etter. Fordi den bokstavelig talt er et kunststykke.

Politisk stunt

– Denne bilen ble som den ble på grunn av et politisk stunt. Den er malt med spraymaling, akryl og litt antirustmiddel. Jeg har også klær som står godt til bilen. Hvis du kjører rundt med denne bilen ei ukes tid, så vil du nesten ikke gå tilbake til den bilen du egentlig kjører rundt i.

– Seaten skaper latter og glede. Barn elsker denne bilen. Jeg har sjøl en sønn på seks år, og kan skrive under på at dette er barnas favorittbil når man henter i barnehagen, sier Tommy Vågen.

Han er billedkunstner og forfatter. En mann som finner på mange sprell. Barnebøker er blant spesialitetene. Nå har han ute ei bok om verktøy. Det er også litt for å promotere boka «Tools» at han nå kjører rundt i sin lille og rare Seat.

– Bilen er på ingen måte fantastisk bra. Det er en slags mandagsutgave av en minibil fra Volkswagen. Men den ruller og går. Jeg har hatt bilen i fire år. Den har mange positive sider. Folk kommenterer og tar bilder. Det er en bil som virkelig gjør susen, mener Tommy.

Mange kjedelige biler

Han understreker at mange kjører rundt i staselige, men kjedelige biler, mange svarte eller sølvgrå. Anonyme biler. Biler som skal betales.

Tommy Vågen har gjort mange kunstneriske stunt tidligere. Også på bilfronten. Blant annet har han «konstruert» en bil som ble til et akvarium, der Vågen kjørte rundt i dykkerdrakt med vann helt opp til halsen. Dette er en Volvo stasjonsvogn som han fortsatt har. Han har også kjørt rundt med en bil som hadde en motorsykkel gjennom taket.

Tommy Vågen er nemlig en kar som tar seg kunstneriske friheter.

Tommy Vågen kjører rundt i denne bilen for å spre glede – og for å promotere sin nye barnebok «Tools». Foto: Bjørn Brunvoll
– Seat Arosa er ikke verdens beste bil, men den funker, sier Tommy Vågen. Foto: Bjørn Brunvoll