– Da jeg så saka om oppsigelsen hans på Dagsrevyen, og sakene i Romsdals Budstikke, var det klart for meg at her kunne det være noe, sier styreleder i Zola-prisen Petter Mejlænder til Romsdals Budstikke.

– Vi hadde allerede en lang liste kandidater, og det nærmet seg fristen, men Kjørsviks sak står for noe så sentralt i samfunnsutviklingen nå, at valget ble lett, fortsetter styrelederen.

Oversette helter

Prisen deles ut til personer som viser sivilt mot ved å avdekke eller motarbeide forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge.

– Det finnes mange flotte folk som står opp for andre, men som har gode jobber og har fått en hyllest allerede. Vi velger å gi vår pris til folk som «trenger» den: Folk som har ofret mye, men som er oversett. I slike prosesser er det ikke uvanlig å bli helt utslitt, som også Runar Kjørsvik ble. De får bare straffen, ikke hederen, for det de har gjort, påpeker Mejlænder.

– Vi ønsker å løfte slike folk, slik at de får tilbake troen på seg sjøl og det de ønsker å gjøre videre, sier Mejlænder.

Sjokkert og beæret

Hovedpersonen sjøl, som ble svært overrasket over tildelingen, sier han opplever prisen som en enorm seier på vegen av de ansatte han kjempet for.

Oljebransjen utsatt

Zola-prisen mener arbeidet hans på Nyhamna er spesielt aktuelt fordi varslervernet generelt er under press.

– Medbestemmelse og ytringsfrihet innskrenkes ikke bare i næringslivet, men ser også ut til å ramme offentlig forvaltning, helsevesenet, politi og skoleverket. Det til tross for at lova er endret for å trygge varslere, sier Mejlænder.

Han mener faren for alvorlige ulykker og helseskader i olje-industrien øker med den kraftige nedbemanningen i bransjen.

– I denne sammenhengen er Kjørsviks sak et lærestykke og skrekkeksempel på redusert medbestemmelse og svekket innsats for helse og sikkerhet.

Nobelt selskap

Når Kjørsvik mottar prisen på Nobelinstituttet i Oslo onsdag kveld, havner han i et «modig» selskap. Sist vant lærerne Marius Andersen og Joakim Volden for å ha kjempet mot innføringen av urimelig elevevaluering i Sandefjord kommune.

Andre vinnere er Jan Harsem (Scandinavian Star-overlevende, som kjempet for klarhet i saka, journ.anm.) og mer kjente forfatter Amal Aden, tidligere biskop Gunnar Stålsett, og filmskaper Margreth Olin.

Leder Petter Mejlænder og styret i Zola-stiftelsen. Foto: Privat