AUKRA: – Ferske muntlige rapporter går ut på at det skal være et par hjort og 25–27 rådyr innenfor gjerdet. Flere skal være i dårlig hold, forteller Heidi Løklingholm, leder i viltnemnda i Aukra.

Dette har vært gjenstand for møter mellom viltnemnda i Aukra og Shell som operatør på Nyhamna. Også Mattilsynet har vært koplet inn, de støtter bekymringen viltnemnda har.

Det er to alternativ

Allerede i 2013 fikk operatøren to alternativ; Alle hjorter og rådyr innenfor gjerdet skulle fjernes, enten ved å jage dem ut eller gjennom felling, som skulle skje i samråd med viltnemnda. Shell fikk frist til 1. april 2014 med å fjerne hjortedyra.

Det andre alternativet var at Shell søkte kommunen om løyve til å starte oppdrett av rådyr og hjort innenfor gjerdet.

Fikk avslag

I juni 2013 søkte Shell om å få opprettet et jaktvald på hjortedyr innenfor gjerdet på Nyhamna. Tilsvarende som de søkte om og fikk på Mongstad.

Men det er en vesentlig forskjell. På Mongstad er anlegget åpnet mot sjøen, dyra kan vandre fritt ut og inn. På Nyhamna er det et lukket anlegget. Det ble derfor ikke godkjent som jaktvald.

Har vært tett dialog

– Vi har hatt en tett dialog med Shell, både for å få oppdateringer og status og med mål om å få fjernet dyra. Sist sommer gjorde vi dem oppmerksom på at aktuelle tiltak ikke fungerte, hjortedyra var fortsatt på området, sier Løklingholm.

Siste e-post fra Shell var i juni, de ventet da på svar fra en miljøspesialist. Siden har ikke viltnemnda hørt noe fra Shell.

Ikke god dyrevelferd

– Når ville dyr oppholder seg på et avgrenset område uten mulighet for naturlig atferd, så er ikke dette god dyrevelferd, påpeker distriktssjef Magne Mo i Mattilsynet Nordmøre og Romsdal.

Dyrehelsemessig kan dette være betenkelig. De er innestengt på et avgrenset industriområde med mye støy, uro, maskiner og trafikk. Hjortedyra lever på en måte som ikke er samstemt med deres naturlige instinkt.

Må ha fluktmuligheter

– Vi har ikke vært direkte involvert i seinere tid, men står naturlig nok for det vi tidligere har uttalt. Dette er ei sak som forvaltes av den lokale viltnemnda. Men Mattilsynet støtter dem, dyra må flyttes eller avlives på en dyrevelferdsmessig god måte, sier Mo.

Fra Hydro til Shell

Da Hydro var operatør på Nyhamna, ble det inngått avtale med viltnemnda om felling av dyr. Det ble felt nærmere 15 rådyr, da var anlegget åpent mot sjøen.

Shell tok over anlegget i 2007, da ble det bygd gjerde også mot sjøen. Fra å ha fri adgang til området, ble hjortedyr sperret inne.

Shell: – Uttak av dyr er utfordrende

– Av sikkerhetsmessige grunner har vi valgt å sette uttak i bero til det er mindre folk på anlegget, det sier kommunikasjonssjef Kitty Eide til Romsdals Budstikke. I det siste feltarbeidet har en viltekspert fra Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) anslått at det er 10–12 rådyr og én hjort på området.

– Hjortedyra har ikke vært til bry i anlegget. Dette er et inngjerdet område på ca. 2000 mål, der halvparten er friareal med vegetasjon. Det tilsvarer et beiteområde omtrent like stort som Veøya, sier Eide, og forteller at de fremdeles har tilgang til dedikerte jegere som starter opp når pågående prosjekt er ferdig.

 – Hjortedyr i dette området har vært tema i flere år. Hvordan er pålegg forsøkt gjennomført?

– Avgjørelsen om felling ble tatt i tråd med ekspertråd fra NINA. Den er utført av en håndplukket skytter som har bevist sin jakt- og skytekompetanse og som kjenner anlegget og sikkerhetsrutinene godt.

– Jakt på denne type anlegg byr på utfordringer?

– Ja, uttaket har vært ei utfordring. Både på grunn av begrensninger i effektiv jakttid, strenge sikkerhetstiltak og høg aktivitet på anlegget.   Det er ikke gjort uttak i perioden der det har vært stor prosjektaktivitet med mye folk i anlegget.

Tett med NINA

– Vi har hele tida jobbet tett med NINA med oppfølging av felling, overvåking av dyrevelferd og analyse av felte dyr. Og bestanden er betydelig redusert siden 2013, sier Eide.

– Dette handler også om dyrevelferd. I hvilken grad følges dyra opp i en slik sammenheng?

– Basert på feltarbeidet NINA har utført, er tilveksten av beiteplanter stor og utfordringer med beite redusert ytterligere. Vi la ut mat i en periode, men svært lite ble spist av dette. Det er ingen ting som tyder på at det står dårlig til med dyra.

– Hva skjer med kjøttet av dyr som felles?

– Vi har kjøpt ut dette kjøttet, og har mellom anna servert dette i kantina, på nabomøte og på Aukradagen, forteller kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell.

Fra åpent til stengt

Nyhamna var opprinnelig åpent mot sjø, men ble seinere gjerdet inn også mot sjø på grunn av oppgradering av sikkerheten. Etter dette kunne ikke dyra bevege seg inn og ut av anlegget.

Det er et areal på 2000 mål som er sperret av på Nyhamna, halvparten er friareal med vegetasjon. Da Shell overtok driftsansvaret, ble det av sikkerhetsmessige hensyn også satt opp gjerde mot sjøen. Foto: Shell