– Altså. Vi er jo flere som med noe sjølinnsikt kan si at vi ikke kommer til å være på høgskolen om 30 år. Vi må se framover, sier professor Stål Bjørkly ved avdeling for helse- og sosialfag på HiM.

Første i Norge

I juni 2015 startet Høgskolene i Molde og Volda opp et tverrprofesjonelt doktorgradsprogram.

– I de fleste tilfeller er doktorgradene profesjonsprogram. Vi har et tverrprofesjonelt program, og det er folk med ulik helse- og sosialfaglig bakgrunn som er blitt tatt opp. Dette gir oss muligheten til å undersøke det som det har blitt forsket for lite på, sier Bjørkly.

Får tilskudd per kandidat

Avdeling for logistikk ved HiM har i flere år hatt et doktorgradsprogram, med mellom to og seks kandidater årlig. Antall kandidater på helse- og sosialfagsprogrammet er sju, veilederkorpset teller femten. Per desember 2016 har Høgskolene i Molde og Volda tretten kandidater. Fire kandidater starter til våren.

– Vi ligger langt over departementets måltall, sier Bjørkly.

– Hvorfor ønsket dere å gi muligheten til å ta doktorgrad i helse- og sosialfag?

– Rekruttering er ett moment. Når man har en doktorgrad, kan man ta forskerstilling og veilede andre. Dette er viktig på en vitenskapelig høgskole. Flere av oss som jobber på høgskolen har blitt brukt som veiledere ved andre høgskoler og universitet, uten at Høgskolen i Molde har sittet igjen uten uttelling. Pengene går til den aktuelle institusjonen, noe som gir en ubalanse. Et lokalt tilbud kan gi flere muligheten til å ta en doktorgrad og forskning innen lokale helse- og sosialtjenester øker, sier Bjørkly.

– Hvor mye tilskudd gis det per kandidat?

– Cirka 500.000 kroner, så det er ingen gullgruve. Pengene utbetales først når kandidaten har disputert, sier Bjørkly.

Mer forskeraktivitet

Bjørkly forteller at den generelle forskeraktiviteten på Høgskolen har hatt en positiv økning etter at doktorgradsprogrammet startet.

Kjellaug Myklebust har de siste åtte åra vært ansatt som lærer på videreutdanning i psykisk helsearbeid ved HiM. Hun var den første kandidaten som ble tatt opp til doktorgradsprogrammet. Myklebust, som er sjukepleier av grunnutdanning, er ikke sikker på om hun hadde tatt et doktorgradsløp dersom det ikke hadde vært et tilbud på HiM.

– Det hadde sjølsagt vært mer tungvint å gjøre det i Oslo. Prosjektet blir godt mottatt i praksisfeltet, noe som delvis handler om at det er forankret i en lokal institusjon, sier Myklebust.

Journalføring

Myklebusts avhandling har tittelen «Samspill og relasjonelle tilnærminger i psykisk helsearbeid». 2.000 tilfeldig utvalgte journalnotat fra distrikts- og akuttpsykiatri har blitt plukket ut.

– Alt er anonymisert, og jeg aner ikke noe om diagnose. Det jeg vil se på er hva personalet har skrevet om pasientens opplevelse, om sin egen rolle og pasientens reaksjon på personalets kommunikasjon, sier Myklebust.

Evalueringshåp

Hun gjør også intervju med personalet om journalføring.

– Det har vært diskusjoner om dokumentasjon av beltebruk i psykiatrien i det siste, ser du på dette også?

– Det vil være med i mitt materiale. Jeg håper doktorgradsavhandlingen kan bidra til diskusjon om og evaluering av journalføring i psykiatrien, og om hvordan pasienten blir møtt, sier Myklebust.