Aftenposten skriver i dag at 15-20 kommuner kan bli tvangssammenslått i Norge. Avisa mener å vite at Gjemnes og Haram står på lista over kommuner som ikke får forbli egen kommune etter kommunereformen.

– Jeg har også hørt om artikkelen i Aftenposten, og jeg er overrasket om det er riktig at vi står på en slik liste. Jeg regner med at dette er en prøveballong de slipper ut for å se hvordan reaksjonene blir, sier Gjemnes-ordfører Knut Sjømæling til Rbnett torsdag morgen.

– Vil dele Gjemnes mellom Molde og Kristiansund

Han har ikke fått noen signal om at Gjemnes skal tvinges sammen med andre kommuner. Ifølge Aftenposten skal Bergsøya til Kristiansund, mens resten av Gjemnes blir en del av storkommunen Molde/Nesset/Midsund. Dette er det samme som fylkesmann Lodve Solholm la fram da han tegnet sitt nye kommunekart.

– Vi har fulgt alle demokratiske prosesser i Gjemnes. Vi har hatt høringer og folkeavstemning. Og i kommunestyret ble det 10-7 for å beholde Gjemnes som egen kommune. Det forholder vi oss til, sier ordføreren.

Ingen ny runde

Alle kommuner fikk forlenget frist til 31. desember for å slå seg sammen med nabokommuner og beholde de inntektene og andre virkemidler som skulle lokke kommuner til å slå seg sammen. Gjemnes valgte å ikke ta noen ny runde på dette.

– Nei, vi hadde årets siste kommunestyremøte på tirsdag, så dette er ikke aktuelt for oss. Det er ingen parti som har ønsket å ta opp igjen spørsmålet om sammenslåing.

Haram på lista

Aftenposten har snakket med sentrale personer i regjeringspartiene og samarbeidspartiene Venstre og KrF. Ut fra disse samtalene har avisa funnet mellom 15 og 20 kommuner som kan bli tvangssammenslått. I vårt område er også Haram på lista. Kommunen sa nei, men den ligger og sperrer mellom Nye Ålesund og Sandøy som har sagt at de vil gå sammen. Alle slike "sperrekommuner" vil etter alt å dømme bli sammenslått mot sin egen vilje.

Etter planen skulle kommunereformen og regionreformen avsluttes i juni, men Aftenposten skriver at stortingsflertallet vil framskynde prosessen for kommunene - etter alt å dømme til månedsskiftet januar/februar. Årsaken skal være at flere kommuner har ønsket en raskere avklaring.

Knut Sjømæling i Gjemnes er ikke blant dem som har ønsket dette.

– Jeg har liten tro på noen hastebehandling av en slik sak i et valgår, sier Gjemnes-ordføreren.