Ingen i fylkestinget satte fram forslag om at Møre og Romsdal ikke skal være egen region i framtida. Uenigheten i fylkestinget gikk ut på om det skal være åpning for kommuner som vil melde seg ut av Møre og Romsdal og inn i Trøndelag.

- Bør være en maktfaktor

- Det var utrolig gledelig at fylkestinget slutter opp om Møre og Romsdal som region. Jeg synes det er trist at Nordmøre er splittet i synet på kommuner som vil søke seg til Trøndelag. Jeg vet ikke om dette vedtaket bidrar til å dempe trangen til utmeldelse. Jeg er mer opptatt av at Nordmøre står sammen og utgjør en maktfaktor i fylket, sier Tove-Lise Torve (Ap) til Romsdals Budstikke.

Nordmørslista vil åpne for at kommuner på Nordmøre som vil søke seg ut av Møre og Romsdal for å bli en del av Trøndelag, bør få anledning til det. Sunnmørslista vil at Ålesund og Sunnmøre skal få bryte ut og gå inn i en del av en Vestlandsregion.

I ulike retninger

Men tyngdepunktet i fylkestinget vil holde Møre og Romsdal sammen. Slik ble det i avstemningen. Debatten ble preget av at krefter trekker i ulike retninger.

- Seks kommuner på Nordmøre vil sjekke ut muligheten av å tilhøre Trøndelag. Fylkeskommunen bør ikke sette en stopper for det.  Vi mener det er en åpning for å kunne tegne regionkartet på nytt. På Nordmøre har vi tilhørighet til Trøndelag  og kan tilhøre flokken der, sa Roger Osen (Ap) fra Smøla.

- Vi har ikke noe å hente ved å slå oss sammen med Trøndelag. Vi har fordelt ressursene etter beste evne i Møre og Romsdal. Det er ikke grunnlag for mistillit fra nordmørskommunene, sa Kristin Sørheim (Sp).

Fylkestinget skal gi en uttale til regjeringen om hvordan fylket ønsker at regioninndelingen bør være. Det som skapte usikkerhet i debatten, var at ingen kan si noe om hvilke nye oppgaver en region skal få i framtida.

Nordmørslistas fire representanter ønsket å åpne for at kommuner som ønsker det, kan søke seg ut av fylket.

- Hvem vet hva som gavner innbyggerne best? Er det kommunestyrene? Er det fylkestinget? Om 40.000 innbygere melder seg ut av Møre og Romsdal, vil Møre og Romsdal gå videre som eget fylke, sa Runar Vestheim i Nordmørslista.

Flertallet av politikere i fylkestinget holdt fast på dagens Møre og Romsdal også skal være framtidas region.

- Vi har ikke noe å hente på å slå oss sammen med en annen region, sa Kristin Sørheim (Sp).

- Unødvendig

Torgeir Dahl (H) mente hele regiondebatten var unødvendig.

- Vi skal respektere uenighet. Men regiondebatten baserer seg på en reform som ikke er regjeringens reform, den er noe Venstra har dyttet på regjeringen. Dette er en helt unødvendig debatt, sa Dahl.

Et forslag fra Randi Asbjørnsen fra Sunnmørslista om å åpne for at Ålesund og Sunnmøre blir med i en Vestlandsregion dersom fylket ikke holdes sammen, fikk kun Asbjørnsens egen stemme.

- Sunnmøringene er ikke opptatt av en vestlandsregion, sa Jan Ove Tryggestad (Sp), som også er leder i Sunnmøre regionråd.

Fylkesordfører Jon Aasen konkluderte etter avstemningen med flgende:

-Dette er en regiondebatt uten innhold. Vi diskuterer bare hvor vi hører til, sa Aasen.