Forsker Eivind Falkum ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus har sammen med Mari Holm Ingelsrud og Bitten Nordrik utarbeidet «Medbestemmelsesbarometeret 2016».

– Dette er en representativ undersøkelse for norske arbeidstakere, hvor vi blant annet ser på deres grad av innflytelse og medbestemmelse på arbeidsplassen, sier han til Romsdals Budstikke.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag av seks norske forbund, blant annet SAFE og deres medlemmer.

– Betydelig endring

Rapporten viser at dagens arbeidstakere har mindre makt. Fra 2009 til 2016 er det et fall på 12 prosentpoeng på dem som mener de har mye innflytelse på egen arbeidsplass. I rapporten beskrives funnet som en betydelig endring i autonomi.

– At arbeidstakerne er mye mer styrt enn før kom overraskende på. Vi ser at særlig de som jobber i statelige virksomheter har mindre innflytelse på egen arbeidsplass, i motsetning til hva ansatte i private og kommunale virksomheter har, sier Falkum.

Rapporten viser også at ansatte som er i det de omtaler som utrygge arbeidsforhold, opplever en lavere grad av medvirkning, medbestemmelse og innflytelse.

Går i en autoritær retning

Ifølge forskeren kan mindre makt skyldes flere ting.

– Det henger sannsynligvis sammen med økonomisk globalisering. Det er mer markedskrefter som styrer, og visker ut forsøk på å regulere arbeidsgiver. Det kommer stadig flere styringssystemer som resulterer i at arbeidslivet blir individualisert. Det finnes også måter å måle den enkeltes prestasjoner på, for igjen å gi straff og belønning deretter, sier han.

Blant de over 3000 spurte arbeidstakerne i undersøkelsen, mener 45 prosent at arbeidslivet beveger seg i en autoritær retning. I rapporten heter det at funnet er sammenfallende med, og en sannsynlig konsekvens av, den fallende innflytelsen.

– En utfordring

Forskerne presiserer at funnet i «Medbestemmelsesbarometeret 2016» bygger på arbeidstakernes egne rapporterte opplevelser. De kan derfor ikke fastslå årsaka til utviklingen, da det ifølge dem er behov for flere studier, kontinuerlig overvåking og djupere analyser av disse fenomenene.

Falkum sier at mindre innflytelse kan få mange konsekvenser.

– Det ser ut som at fagforeninger og enkelte ansatte har mindre de skulle ha sagt. Det finnes eksempler på bedrifter som ikke lenger bruker samarbeidsordningene, men bare kjører på med styringsmekanismer uten å kommunisere med tillitsvalgte eller verneombud. Det er en utfordring for den norske samarbeidsmodellen, sier han.

På spørsmål om hvor stor innflytelse han mener arbeidstakerne skal ha, svarer Falkum:

– Det vil være bestemt av forholdet mellom ledelse og ansatte. Den norske samarbeidsmodellen bygger på en sterk tillit mellom partene på arbeidsplassene. I 2009 var det 89 prosent av arbeidstakerne som mente de hadde mye innflytelse på egen arbeidssituasjon. Det var et veldig høgt tall, men normalen da. I 2016 er tallet 12 prosentpoeng lavere, og det må vi tolke som et uttrykk for at det skjer noe med både tilliten og samarbeidsmodellen som trenger oppmerksomhet, sier han.

En ny undersøkelse viser at nær halvparten av de spurte mener arbeidslivet beveger seg i en autoritær retning.Figur: Medbestemmelsesbarometeret 2016 Foto: Medbestemmelsesbarometeret