Ifølge organisasjonssekretæren i fagforbundet er det ikke lett å være tillitsvalgt i det han omtaler som en fryktkultur.

– De Shell-relaterte sakene jeg har hatt på min pult viser helt klart at selskapet ved Tor Arnesen (administrerende direktør journ.anm.) har skapt en fryktkultur på Nyhamna. Målet synes å være knebling av tillitsvalgte og verneombud. Dette er en unorsk måte å lede en bedrift på, og en amerikansk HR-styrt prosess. Shell er et internasjonalt selskap som styres etter en hard modell. Her er fokus noe mer ensporet mot det å styre de ansattes hverdag gjennom styringssystem, sier han.

Mener det blir vanskelig å si ifra

Waltherzøe sier at selskapet har delvis lykkes med dette på Nyhamna, da de klarte å presse et hovedverneombud til å måtte forlate sin stilling.

– Alle kan tenke seg hva dette gjør med de andre tillitsvalgte eller hovedverneombudene som vurderer å si fra om kritikkverdige forhold, som etter deres mening kan bety mangelfull sikkerhet. Det sitter antakelig langt inne å varsle nå, sier han.

Skal ikke frykte for jobben

Waltherzøe sier det er viktig at det blir skapt et samarbeidsklima i bedriften. På den måten føler arbeidstakerne seg ivaretatt, og at de har en kultur hvor de tør å si fra.

– At man innimellom er uenig må vi tåle på begge sider av bordet, men vi skal slippe å være redd for å miste jobben av den grunn. Norske arbeidstakere er opptatt av at man skal jobbe sikkert, og at bedriften skal gå godt. Her til lands er vi vant til å samarbeide om effektiv drift og god regularitet, noe norske installasjoner viser.

– I Norge har vi godt over 95 prosent regularitet, mot engelskmennenes litt over 50 prosent. Det er synd at Shell ikke ser verdien av den norske modellen, men velger å lage seg rigide styringssystemer der medarbeiderne verken blir hørt eller sett, fortsetter han.

– Ble presset ut

Waltherzøe har fulgt Runar Kjørsvik sin sak fra begynnelsen, og sier at han skal følge den tett til dens slutt.

– Dette er en sak som med all sin gru viser hva vi norske arbeidstakere står ovenfor om vi tillater at hard HR infiltrerer norske bedrifter. Saka viser også at oljeselskaper ikke nøler et sekund med å ta i bruk alle midler for å kvitte seg med deg, dersom du gjør jobben som verneombud slik vi i Norge forventer du skal, sier han.

Ifølge Waltherzøe viser saka en mann som er presset ut fra stillinga for det han sto for i kraft av sitt verv.

– Noen tenker sikkert at det ligger mer bak denne saka, og det er naturlig. Men Kjørsvik ble presset ut for sine gjerninger som uredd hovedverneombud – ikke fordi han har brutt arbeidsreglementet eller lova.