Bedriftene er alle tradisjonsrike trevareprodusenter på sine felt og skal markedsføre seg under navnet Made by wood, som også blir navnet på visningssenteret. Senteret bygges i disse dager opp i en eldre, ærverdig teglsteinsbygning midt i et arkitekt- og designermiljø på Skøyen. Det får romslige lokaler med stor takhøgde.

Møtested for kunder

– Ideen er ikke å fylle opp lokalene med trapper og kjøkken, men å skape et levende rom der vi kan treffe kunder som er ute etter gode interiørløsninger, sier daglig leder Bjørn Melby til Romsdals Budstikke.

De legger mye i å ha godt framvisningsutstyr som vil kompensere for en tradisjonell produktutstilling.

Investeringen i senteret rett ved Skøyen stasjon vil beløpe seg til 3–4 millioner kroner.

Designere og arkitekter

– Vi vil henvende oss mye til designere og arkitekter, men sikter oss også inn på entreprenører og husbyggere. Stedet skal brukes til å presentere produktene og vårt store mangfold, sier den nyskapende trappemakeren.

I samme bygget er det to arkitektkontor, et filmselskap og en grossist for belysning. De ønsker også å ha med utstyrsleverandører som kan nyttiggjøre seg lokalene.

Det moldebaserte møbelfirmaet Fjordfiesta blir representert med sine kjente retrostoler.

Partnermøte: Samarbeidsbedriftene møttes på Eide tidligere i år, her i trappestudioet til Melby Snekkerverksted. Nedenfra og oppover: Janne Ramona Værdal (salgsansvarlig, Hamran), Kenneth Hansen (markedsekspert og styremedlem, Hamran), Svein Erik Slåen (daglig leder, Hamran), Trygve Stølan (daglig leder, Jømna Brug), Vidar Brænden (salgssjef, Jømna), Birgit Dyrhaug (markedsansvarlig, Melby), Trond Hamran (eier, Hamran), Johan Fredrik Mietle (styreleder, Melby), Bjørn Melby (eier og daglig leder).

Begynte i 2016

De tre bedriftene innledet samarbeidet tidlig i år. De har vært på besøk hos hverandre, og lært hverandre å kjenne.

– Vi vet nå alle hva vi står for og at vi passer sammen. Alle tre er tradisjonsrike bedrifter som satser på skreddersøm, forteller den erfarne trappeprodusenten fra Eide.

Han gleder seg til åpningsdagen 12. januar da en ny epoke vil starte. For alle tre vil dette være noe nytt, som ikke har vært gjort i Norge før i denne bransjen.

Ble spurt om å være med

Bakgrunnen for at Melby kom med i samarbeidet, var at firmaet har et godt navn i bransjen. Dører, kjøkken og trapper kommer vanligvis samtidig inn på byggeplassen og passer slik godt sammen.

På Stortinget

Bedriftene har vært på Stortinget og presentert planene sine for næringspolitikere. Innovasjon Norge er med som støttespiller i tre år framover.

Ikke lite fagstolthet ligger bak for produsentene. Det er her snakk om tre fra landsbygda som skal være med og sikre distriktsarbeidsplasser.

– Vi skal vise at vi kan litt, vi som kommer fra landsbygda også, sier Bjørn Melby (63). Sjøl har han arbeidet i hele sitt yrkesliv med å skaffe heimkommunen arbeidsplasser.

Stort løft kan gi gevinst

For Melby er satsingen et stort økonomisk løft. Men det må til dersom en skal henge med i konkurransen.

– Vi er den minste parten i prosjektet, men har tro på at dette kan gi oss vekst. Jeg antar at omsetningen vil øke med 10 millioner kroner, fra 25, på dette samarbeidet. Og jeg regner med at det kan gi flere arbeidsplasser ved fabrikken på Eide, sier Melby.

– Jeg regner med at vi får en effekt allerede første halvår i 2017. Vi har luftet nyvinningen for kunder og arkitekter og fått mye positiv respons. For oss er det viktig å finne nisjemarked i tillegg til nærmarkedet. I volummarkedet er det lett for at du drukner.

– Betyr dette slutten på volumproduksjon ved Melby-fabrikken ?

– Nei. Vi ønsker fremdeles å betjene kjedekundene i lokalmarkedet vårt, men i tillegg vil vi satse på premiummarkedet med fokus på spesialbestillinger.

Fabrikken går for fullt

Han sier de har «fryktelig» mye å gjøre ved fabrikken på Eide for tida. Snart må noe gjøres på bemanningssida. I dag har fabrikken 18 ansatte.

I tillegg regner han med å ha 1–2 arbeidsplasser i Tyskland, der Melby selger om lag en tredel av trappeproduksjonen.

EU-sertifisert

Salget i Tyskland er økende. Melby Snekkerverksted har sørget for å være i forkant på frittbærende trapper (trapper uten vanger), og blir nå sertifisert i EU for denne spesielle produksjonen.

– Dette må betraktes som en markedsfordel. Når trenden kommer til Norge for fullt, står vi klar, sier Bjørn Melby.

Trappemakeren holder ellers en av Eide Autos biler med arbeid. Sjøl om busselskapet snart opphører, vil det fortsatt gå en lastebil derfra med trapper fra Eide til Tyskland en gang i måneden.

Visningslokale: Torsdag 12. januar åpner de tre interiørprodusentene Melby, Hamran og Jømna et nytt visningssenter i Hovfaret 4 på Skøyen i Oslo. Foto: privat