På alle fjernsynsstasjoner, i alle medier summer det: Hva har skjedd? Hvordan klarte republikaneren Donald Trump å bli den foretrukne presidenten i de aller fleste statene i USA? Spørsmålene er endeløse, men det vi alle undres på: Hvordan vil verden bli med Trump som leder for verdens fremste supermakt?

9. november 2016 er en dato å merke seg. Det er datoen da det ble klart at velgerne hadde ført Trump til Det Hvite hus. Vil denne datoen også bli husket som et skille for verdensfreden?

Datoer som endret verden

9. november har endret verden før. I dag er det nøyaktig 27 år siden østtyske grensevakter klippet hull i piggtrådgjerde og fortsatte med å slå ned Berlinmuren som skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin og DDR. Det ble starten på en kjedereaksjon i øst, der nasjon etter nasjon kvittet seg med diktatoriske ledere og ønsket et demokratisk folkestyre.

Vil bygge ny mur

Verden jublet – også amerikanerne – da den 45,1 kilometer lange Berlinmuren ble revet. I natt valgte flertallet av amerikanske velgere sin nye president – mannen som har sagt han vil bygge en 3.200 kilometer lang mur mellom USA og Mexico i sør for å forhindre ulovlig innvandring og narkotikasmugling. Muren Trump vil bygge, blir dobbelt så lang som Norges grense mot Sverige!

Går vi enda lenger tilbake i historien, var 9. november et vendepunkt. Året var 1938, og natta mellom 9. og 10. november markerte opptrappingen av forfølgelsen og hatet mot jødene – den ble kalt Krystallnatta.

Snakket om forsoning

Etter at Donald Trump i morges ble utropt til vinner av presidentvalget i USA, var Trump rask med å holde en tale der forsoning var tema. Trump har en stor jobb å gjøre med å forsone fløyene i sitt eget parti. Oppgaven med å bygge bru mellom egne tilhengere og motstanderne i det demokratiske partiet kan vise seg å bli vanskeligere enn den storstilte fornyelsen av veger, bruer og skolebygg Trump har lovet å ta fatt på.

Vår viktigste allierte

Sett fra Norge melder det seg mange spørsmål om hva valget av Donald Trump vil innebære for oss. Det viktigste er sikkerhetspolitikken. Helt siden 1949 har Norges sikkerhet basert seg på USA som vår sterkeste allierte. Skulle Norge bli angrepet eller truet, har vi tatt for gitt at USA er på pletten og støtter oss med militære styrker. Trump har vært uklar om alliansebåndene til Norge og de øvrige Nato-landene vil være like sterke i åra som kommer. Det bør bekymre Norge. Utydelighet i forsvars- og sikkerhetspolitikken til USA får den pågående debatten her heime rundt norsk forsvarsevne, slagkraft, heimevern og styrkeoppbygging til å virke litt naiv.

Det andre store spørsmålet etter nattas opptelling er: Når Trump har som mål å gjøre USA mektig igjen (To make America great again), vil det skje sammen med resten av verden, eller på bekostning av resten av verden?