– Neo betyr nytt. Å gi ut album er jo nytt for oss. Og ... Vent litt ... Ka sa du Pål Gunnar? Jo, Pål Gunnar sier at neo også kan bety nummer én. Det passer godt. I tillegg er en av låtene såkalt neo-soul, sier trombonist Runar Fiksdal på telefon.

Vi har slått på luren for å få vite mer om BeHop, et jazz-hiphop-band som ble dannet i Kristiansand i 2012 da trompetist Pål Gunnar skrev masteroppgave om jazz og hiphop.

Markedsføring

11. november debuterer BeHop med plata Neo, som kun slippes digitalt.

– Vi spilte inn albumet i Ocean Sounds Recording i fjor sommer. Et fantastisk, inspirerende studio. Jeg husker ikke budsjettet, men vi måtte i hvert fall prioritere ikke å gi ut fysisk album. Markedet er stort sett på iTunes, Spotify og andre digitale plattformer likevel, sier Runar.

– Ikke mye penger å tjene på streaming ...

– Nei, da skal du være god. Men det er bra markedsføring av bandet. Vi har holdt på så lenge, og opparbeidet mange låter vi var fornøyd med. Det var på tide å få dem ut!

Vannet i Tomrefjord

Runar og Pål Gunnar Fiksdal står bak de fleste av låtene. Brødreparet føyer seg inn i rekka av musikere fra Tomrefjorden.

– Hva er det i vannet i Tomrefjorden, egentlig?

– Vi begynte i Tomrefjord Skulekorps. Etter hvert fikk vi spille i Tomra Brass Band. Det har hatt mye å si. Musikkmiljøet i Tomrefjord er fint. Musikerne støtter hverandre. Jeg har inntrykk av at det ofte er sånn på små plasser, sier Runar.

Groovy jazz

Inspirasjon finner musikerne i Robert Glasper, J Dilla og Jaga Jazzist.

– Albumet inneholder groovy jazz med inspirasjon fra elektronika, drum and bass og hiphop. Med unntak av låten Gratitude, hvor vi har med vokalist Emilie Bjørnstad fra Molde, består albumet av instrumentallåter, sier Runar.

Det unge publikumet

Budstikka skrev mandag at det unge publikumet glimret med sitt fravær på Storyvilles første «Jazzfest». I fjor var BeHop og Marius Neset del av et prosjektsamarbeid mellom Norsk Jazzforum og Sørnorsk Jazzsenter. Målet var å bidra til at flere unge får øyne og ører opp for jazz.

– Vi spilte «teaser-konserter» på videregående skoler for å trekke ungdommen til konsertene på kveldstid. Mitt inntrykk er at mange på forhånd har gjort seg opp en mening om hva jazz er, og bestemt seg for ikke å like det. Gjennom konsertene fikk de plutselig jazzmusikk midt i trynet, og flere fikk en positiv opplevelse, sier Runar.

Skal spille «heime»

14. november er det duket for releasekonsert på Kulturhuset i Oslo.

– Kommer dere til Romsdal?

– Vi skal på turne, men datoene er ikke satt ennå. Romsdal står på planen, men vi vet ikke om det blir Molde eller Vestnes som får besøk, sier Runar.

Gruppa ble etablert under musikkstudietida i Kristiansand. F.v. Runar Fiksdal, John Christer Vesttun, Jens Nyland, Torbjørn Tveit, Pål Gunnar Fiksdal. Foto: Martin Skrebergene