Advokat Bjørn Ketil Myrset fikk sist uke pålegg om å fjerne moloen som er bygd på eiendommen han har på Røvikneset i Molde.

Truet med tvangsmulkt

Molde kommune begrunnet rivingsvedtaket med at byggingen av moloen var søknadspliktig, og at Myrset ikke hadde sendt inn noen godkjent søknad.

Hvis ikke moloen er fjernet innen utgangen av november, vil Molde kommune gi Myrset en tvangsmulkt på 50.000 kroner pluss 500 kroner for hver dag fristen oversittes.

Dette aksepterer ikke Myrset.

Har påklaget vedtaket

I en e-post til Molde kommune sendt mandag ettermiddag, klager han på rivingsvedtaket til overordnet myndighet – det vil si Fylkesmannen.

Myrset, som blant annet har spesialisert seg på eiendomsrett, lister opp en rekke grunner til at kommunen ikke kan kreve riving:

  • Pålegget er, i strid med forvaltningsloven, kommet uten forhåndsvarsel

  • Det er søkt om byggetillatelse, men kommunen har ikke behandlet denne

  • Det er ikke nødvendig med byggesaksbehandling fordi piren er regulert inn i reguleringsplanen

  • Det er ikke nødvendig med nabovarsel, men Myrset har likevel sendt slikt varsel

Sendte nabovarsel

Som Romsdals Budstikke meldte torsdag, avviste Molde kommune Myrsets opprinnelige søknad fra januar fordi de mente den hadde flere mangler. Blant annet mente de at nabo ikke var varslet.

Myrset viser derfor i klagen til at naboen faktisk ble varslet – via deres advokat.

– Når byggesøknaden avvises fordi det angivelig ikke er sendt nabovarsel, er det en avgjørelse som er truffet på feil faktisk grunnlag og slike avgjørelser er derfor ugyldige, skriver Myrset i klagen.

Uenige om lovforståelsen

Som også Romsdals Budstikkes artikkel sist torsdag fortalte, er Molde kommune og Bjørn Ketil Myrset sterkt uenige om hvordan reglene skal forstås rundt nødvendigheten av å sende inn byggesøknad for denne moloen.

Kommunen sier det må søkes, Myrset sier det ikke er nødvendig når den allerede er med i reguleringsplanen for eiendommen. I klagen på rivingsvedtaket gjentar Myrset dette. Han skriver også at moloen er mindre enn hva reguleringsplanen åpner for.

Nå må Molde kommune gjøre en vurdering på om de skal opprettholde vedtaket eller ikke. Dersom de velger å opprettholde det, sendes klagen til Fylkesmannen for behandling.

Moloen som er bygd er mindre enn det reguleringsplanen åpner for, fremholder advokat Bjørn Ketil Myrset. Bare på få uker har den flere ganger stått under vann ved flo sjø, sier han. Foto: Privat