Orkide Nordmøre regionråd har bestilt flere rapporter for å vurderer regiontilhøringhet. Nå har sluttrapporten kommet. Den er ikke lett å bli klok på, da den spriker i flere retninger, og at de ulike deler av Nordmøre opplever ulikt hva som er best for dem.

Roland Mauseth har vært prosjektleder for dette arbeidet, og han legger rapporten fram for politikerne i dag uten å trekke noen konklusjoner.

- Det overlater jeg til politikerne, sa Mauseth til Orkidé-medlemmene da de møttes på Tingvoll i dag. Tidens Krav følger møtet gjennom dagen.

- Basert på fakta

Likevel går Tidens Krav ut på lederplass fredag og ønsker at Nordmøre blir en del av Trøndelag. Avisa skriver at de ville vente til de hadde fakta på bordet, slik at standpunktet ikke skulle styres av følelser. Nå er det ifølge Tidens Krav to viktige argument som taler for Trøndelag:

"Først og fremst oppfatter vi det som innlysende at Møre og Romsdal som egen region vil være sjanseløs inneklemt mellom en mektig trøndelagsregion og en enda mektigere vestlandsregion. At ikke resten av fylket ser det samme, velger vi å skrive på kontoen for at man sjelden eller aldri har opplevd å befinne seg i Nordmøres posisjon i kamper om viktige etableringer."

"For det andre viser maktutredningen fra Nordlandsforskning at Nordmøre vil ha mer å hente i Trøndelag enn som en del av Møre og Romsdal. Fylkeskommunens forsøk på å motbevise dette opplever vi som dels pinlig, dels desperat. Når man for eksempel må sammenlikne Kristiansund by med hele Romsdal for å få det til å se ut som Nordmøre kommer best ut på skoleinvesteringer pr .elev, blir det for oss et lavmål i saksframstilling.", skriver Tidens Krav på lederplass.

Møtes på Tingvoll

Fredag møttes medlemskommunene i Orkidé på Tingvoll for å diskutere rapportene som har kommet inn. Utredningen består av flere underlagsnotat og delutredninger fra eksterne instanser:

* Samspleis AS har levert et strateginotat om framtidig samferdselsutvikling

* Telemarksforskning har vurdert tilhørighet til fylke og region ut fra tilgjengeligeundersøkelser

* Nordlandsforskning har utredet maktpolitiske konsekvenser i en egen rapport

I tillegg har regionrådet gjennomført et innspillseminar med næringslivsaktører på Nordmøre.

Møre og Romsdal fylkeskommune har bistått med statistikk.

Ulikt etter hvor man bor

- Gjennomgangen av tilhørighet viste at Nordmørskommunene i en normalsituasjon har en sterk tilhørighet til Nordmøre, en gjennomsnittlig tilhørighet til Møre og Romsdal, og en gjennomsnittlig tilhørighet til Trøndelag. Forskjellene dukker fram i randkommunene mot nord, hvor tilhørigheten endrer seg fra den ene enden av kommunen til den andre, og hvor hele Rindal har en klart sterkere tilknytning til Trøndelag. I Averøy og delvis Tingvoll er det derimot en sterkere tilhørighet til Møre og Romsdal, og man må forvente at dette er tilsvarende i Gjemnes, Sunndal og Eide, selv om de ikke var med i undersøkelsen." skriver prosjektleder Roland Mauseth i sluttrapporten.

Hverdagsregionene på Nordmøre holder seg i stor grad innenfor fylkesgrensen, med et unntak for Rindal. I andre deler av utredningen er det problematisert hvorfor dette er tilfelle:

"I den aktuelle regiondebatten svarer imidlertid om lag halvparten av de spurte nordmøringene at de kan tenke seg en region med Trøndelag –enten med hele Møre og Romsdal eller Nordmøre og Romsdal. Det blir et politisk spørsmål å vurdere om dette representerer en varig endring i oppfatningen, eller om man her måler to forskjellige ting. Vi kjenner ikke styrken i preferansene, men undersøkelsen fra Sentio viser uansett at en ny struktur med samarbeid nordover er en aktuell løsning for mange. Begge undersøkelser underbygger for øvrig at en Vestlandsregion er lite aktuelt ut fra tilhørighet."

Står i et dilemma

Nordmørskommunene står uansett i et dilemma.

- Det er ikke bare Møre og Romsdal, men også Nordmøre, og til dels også den enkelte kommune, som kikker i to retninger og har ulike bindinger, heter det i oppsummeringen.

"Også næringsutvikling og samferdsel peker i to retninger. På den ene siden har næringslivet etablerte relasjoner i Møre og Romsdal i dag, og gjennom satsingen på samferdsel mellom de tre byene er det etablert kjedede arbeidsmarkeder som understøtter hverandre. Som konsekvens er også hverdagspendlingen mellom Romsdal og Nordmøre stor. Samspleis AS peker på at Nordmøre vil ha størst effekt av samferdselsprosjekter i eget fylke og spesifikt på Nordmøre. Hvor raskt disse kan realiseres, er mer et spørsmål om finansieringsløsninger og nedbetalingstid enn om regionstruktur. Mange av relasjonene i næringslivet går uansett på tvers av etablerte grenser og for den del til utlandet, og Framtidsanalysen for Nordmøre peker på det samme hva gjelder morgendagens næringsliv."

Arbeidsmarked sammen med Romsdal

Sluttrapporten viser også til tallene fra fylkeskommunen:

"I gjennomgangen av maktpolitisk innflytelse viser tall fra fylkeskommunen at Nordmøre på flere områder har fått sin del av felles midler, og at fylket over tid greier å samle seg om løft i de ulike fogderiene, som for eksempel opera- og kulturhus i Kristiansund.

Dersom man ser på investeringsplanene for vei er det imidlertid klart at en stor andel av ressursene framover vil gå til Sunnmøre og i noen grad Romsdal. Samtidig viser Samspleis at de fleste viktige veiprosjekt på Nordmøre kunne bli selvfinansierende med økt nedbetalingstid, og at dette kan løses i alle regionalternativene."

I den maktpolitiske analysen viser Nordlandsforskning at Nordmøre ut fra blant annet politikk, næringsliv og innovasjonsstrategi har mye til felles med Trøndelagsfylkene, og vil ha fordeler av å være tettere knyttet til dem.

Forskerne påpeker samtidig hvordan strategier for utvikling i Møre og Romsdal har vært til gode også for Nordmøre. Dette taler for Møre og Romsdal som egen region. Men i dette alternativet er det vanskeligere å få til synergier med Trøndelag. Det er også en risiko for å videreføre politisk rivalisering mellom fogderiene, og at grensekommunene mot Trøndelag fortsatt opplever problemer som hemmer deres utvikling. Nordlandsforskning oppsummerer det slik:

«Sett fra Nordmøres side er fordelen med Møre og Romsdal tilgang til et stort arbeidsmarked i Romsdal/ Molde som holdes oppe gjennom aksen Kristiansund – Molde – Ålesund. Utfordringen for Nordmøre ligger i å kunne beholde disse fordelene og samtidig utvikle en positiv synergi med Trøndelag.»

Samlet eller splittet Nordmøre?

Når Orkidé-medlemmene møtes på Tingvoll skal de også prøve å holde Nordmøre samlet. Det var et av utgangspunktene for de omfattende rapportene, og i oppsummeringen presiseres dette.

"Utfordringen ligger også i å unngå en løsning der Nordmøre deles i to eller flere deler, og dermed løper risikoen for å bli marginalisert, ikke bare i en region, men i to regioner."