Stridighetene rundt eiendommen til advokat Bjørn Ketil Myrset i Røvika i Molde får et nytt kapittel. Denne høsten har det nemlig blitt bygd en pir, eller en molo, nedenfor det omstridte sjøfly-naustet til Myrset.

– Lovlig

Ifølge advokaten, som blant annet har spesialisert seg i eiendomsrett, er oppføringen helt etter boka.

– Piren er bygd i samsvar med reguleringsplan stadfestet av Molde kommunestyre den 17. mars 2016, sier Myrset, og viser også til møter blant annet med reguleringssjef Jostein Bø i Molde kommune.

– Ulovlig

Molde kommune bestrider imidlertid lovligheten av det som er gjort. I et brev sendt denne uka, skriver enhetsleder Aleksander Aasen Knudsen at moloen må rives.

«Det som er bygget er søknadspliktig, det er ikke gitt tillatelse og vi har som bygningsmyndighet både rett og plikt til å følge opp saka», heter det i brevet. Fristen for å fjerne moloen er satt til 30. november.

Lang forhistorie

At Bjørn Ketil Myrset og Molde kommune er uenige om forhold knyttet til eiendommen «Fjellberg» i Røvika er ikke noe nytt. Gjennom flere år har partene diskutert lovligheten rundt en portal som er satt opp, et naust som er blitt bygd, samt en dam i hagen. Samtlige saker har gått fram og tilbake mellom advokaten og en rekke etater. Uenigheten om dammen er stort sett historie – sakene om portalen og naustet skal om få dager opp til behandling (se egen sak).

Nå kan det altså være duket for kapittel fire og nye runder med brev, klager og anker.

Var molo der fra før

Ifølge Myrset ble det etablert en pir i strandsona der allerede på 1950-tallet. Det var også en pir der da han kjøpte eiendommen i 1999. Men denne var av betong og hellet gradvis ned i sjøen. Myrset mente denne verken var estetisk eller praktisk – fordi sjøen ofte sto over piren, ble den skrå flata glatt og farlig å gå på. Piren ble derfor fjernet.

I januar tok Myrset grep for å få satt opp en ny. Han sendte forespørsel til Molde kommune om hvordan han skulle tolke aktuelle vedtak, og fulgte opp med blant annet et møte i april, der både kommunen og Fylkesmannen var representert.

Omregulert

I mars vedtok dessuten kommunestyret å omdefinere eiendommen fra LNF (Landbruks-, natur- og friluftsformål) til boligformål. Det er denne omreguleringen Myrset viser til nå.

Aleksander Aasen Knudsen i Byggesak og geodata, sier omreguleringen ikke endrer saka.

– Det er riktig at det er en reguleringsplan her som sier at det er rom for en pir, men det er ikke det samme som en byggetillatelse. Dette må fortsatt omsøkes, deretter må det bygges i tråd med reguleringsplanen, og det har ikke vært gjort, sier han til Romsdals Budstikke.

– Myrset mener det ikke kreves egen byggetillatelse for dette når reguleringsplanen åpner for en pir her. Stemmer ikke det?

– Det er riktig at det i noen tilfeller ikke trengs søknad og tillatelse, men i dette tilfellet er det nødvendig og Bjørn Ketil Myrset er blitt gjort oppmerksom på dette.

– Han sier også at han faktisk har søkt?

– Han har søkt om dispensasjon fra reguleringsplanen som ble vedtatt i mars. Søknaden var mangelfull og ble avvist, deretter påklaget og så sendt til klagebehandling hos Fylkesmannen i Sør Trøndelag. Myrset er kjent med avvisningen og med at klagen er sendt til klageinstansen.

– Må søke

Bjørn Ketil Myrset opplyser til Romsdals Budstikke at han har fått «tommelen opp» fra Jostein Bø, arealplansjef i Molde kommune, blant annet etter en befaring på stedet.

– Jeg har vært på befaring, jeg har sett på plassen, men jeg driver ikke med noen saksbehandling i felten, svarer Jostein Bø.

– Dette er uansett en byggesak og han må byggesøke. Sånn må det være selv om byggingen av piren skulle være i tråd med reguleringsplanen, sier han.

Det var 5. april at den formelle søknaden om molo skal ha blitt sendt. Søknaden ble avvist bare to dager seinere fordi den hadde flere mangler, skriver Molde kommune. Prosjektet var dessuten ikke i samsvar med den da nylig vedtatte reguleringsplanen.

I et brev til Myrset fra midten av mai, skriver Molde kommune at byggingen av moloen avslås på nytt, og at den er avslått også to ganger i januar.

– Myrset sier også byggingen er avklart med Fylkesmannen. Hva sier du om det, Bø?

– Fylkesmannen uttaler seg til en dispensasjonssøknad som høringsinstans, men det er kommunen som eventuelt gir dispensasjon. Og dét gis først etter godkjent søknad.

Tvangsmulkt

I brevet som ble sendt til Bjørn Ketil Myrset denne uka skriver kommunen at han vil bli ilagt en tvangsmulkt bestående av et engangsbeløp på 50.000 kroner, samt 500 kroner per dag hvis ikke moloen blir revet og fjernet innen onsdag 30. november.

Er allerede bygd Molde kommune liker ikke at Bjørn Ketil Myrset har bygd molo før de har gitt ham tillatelse til det. Nå krever de at moloen rives og fjernes innen 30. november, hvis ikke vanker det tvangsmulkt. Foto: Kjell Langmyren
Ved flo sjø Slik ser moloen ut når det er flo sjø. Den kunne i prinsippet vært enda høgere, mener Myrset. Foto: Privat
Forrige molo Det har vært molo her siden 1950-tallet, men denne er nå fjernet. Foto: Privat
Advokat Bjørn Ketil Myrset.
Aleksander Aasen Knudsen i Molde kommune.
Arealplansjef i Molde, Jostein Bø.