(GEIRANGER) – Splittelsen vi opplever i Møre og Romsdal gjør meg kjempetrist. Vi ødelegger hverandre slik vi holde på. Den enes misnøye trigger den andre. Vi når ikke fram med fakta og realiteter fordi «gardinene er trukket for», sier fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde til Romsdals Budstikke.

Debatten om Møre og Romsdals framtid er i ferd med å rive opp hele fylket, mener Gunn Berit Gjerde (V). Hun utfordrer Molde til å være sjenerøs og dele arbeidsplasser med Kristiansund.

- Har vært unnfallende

I fylkestinget tirsdag inviterte Randi Asbjørnsen (Sunnmørslista) til debatt om hvilken region de ulike delene av fylket bør høre til i framtida.

– Jeg mener fylkestinget har vært unnfallende. Ledelsen har ikke villet diskutere regionspørsmålet. Om vi har vært feige? Kanskje. Jeg mener det beste for Sunnmøre vil være å gå sammen med fylker på Vestlandet til en sterk region med Bergen som regionhovedstad, sier Randi Asbjørnsen.

Nordmørslista trekker i den andre retningen, og vil ha Nordmøre sammen med Trøndelag.

- Mer følelser enn realiteter

Gunn Berit Gjerde mener debatten preges av følelser, ikke av realiteter.

– Følelser er undervurdert, også i politikken. Det har oppstått en misnøye mange ikke er helt sikker på hva bunner i, sier Gjerde.

– Er det mulig å føre en regiondebatt på et annet grunnlag enn følelser?

– Vi må få misnøyen på bordet. Utad oppfattes vi i Møre og Romsdal som syterifylke, kranglefylke og stridsfylke. Det er lite attraktivt. Vi vet at vi har både formelle og uformelle ledere. Jeg mener lederne, enten de er formelle eller uformelle, må sette seg sammen og snakke om framtida. Situasjonen er altfor alvorlig til å leike med, sier Gunn Berit Gjerde.

Hun legger ikke skjul på at hun mener folk i Møre og Romsdal får den beste framtida ved å stå sammen, ikke splittes.

– Ser du ei oppside ved å splitte Møre og Romsdal?

– Nei, ikke ei eneste oppside. Jeg ser bare tap, tap for Sunnmøre, tap for Romsdal og tap for Nordmøre. Nordmøre kan jo bare glemme at trønderne vil støtte dem i å få det nye sjukehuset. Romsdal vil ikke ha noen gevinst å hente ved å tenke sammenslåing med Oppland. Og Sunnmøre vil bli lillebror ved å gå sammen med Bergen.

– Hvilke konkrete tiltak mener du kan dempe konfliktene i Møre og Romsdal?

– Offentlige arbeidsplasser er viktige, ikke minst for høyt utdanna damer. Jeg har fått masse kritikk fra Molde for å ta til orde for å diskutere fordeling av statlige arbeidsplasser. Jeg mener det likevel: Romsdal og særlig Molde må vise sjenerøsitet i forhold til resten av fylket når det gjelder fordeling av offentlige arbeidsplasser. Det ville vært klokt å legge deler av Fylkesmannens virksomhet til Kristiansund, sier Gunn-Berit Gjerde.

Randi Asbjørnsen (Sunnmørslista) inviterte til debat om regiontilhørighet. Foto: Richard Nergaard