Det var Bergens-avisen (BA) som først skrev om saka sist fredag: Flere personer og forhold knyttet til Hustad fengsel er politianmeldt av Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY).

Fanger ble sluppet løs

Blant forholdene som er anmeldt, er den tidligere praksisen med å slippe fri fanger for å arbeide for private oppdragsgivere i nærområdet, deriblant ansatte ved fengselet.

I tillegg skal det være varslet om flere kritikkverdige forhold knyttet til mobbing, trakassering, forbigåelse i tilsettingssak og fryktkultur. KY-lederen sier at det i flere av sakene kan være aktuelt å kreve erstatning fra Kriminalomsorgen, som har ansvaret for fengselsdriften.

Anmeldelsen ble sendt til politiet for flere uker siden, sier advokaten som har utarbeidet den.

Politiet bekrefter

– Vi har mottatt anmeldelsen, det kan jeg bekrefte, sier påtaleansvarlig i Møre og Romsdal politidistrikt, Ove Brudevoll til Rbnett.

– Hva skjer i saka nå?

– Vi vil be om noe dokumentasjon og deretter vurdere hva som skal foretas i saken.

– Advokaten som har utarbeidet anmeldelsen bruker ord som «menneskehandel» og «korrupsjon» når hun blir intervjuet om det som har skjedd. Det er en tøff beskrivelse. Ut fra det dere har sett så langt i saka, kan du støtte henne i dette?

– Nei, politiet har ikke foretatt sin vurdering ennå.

– Når vil det bli tatt en påtaleavgjørelse i saka?

– Det er vanskelig å si eksakt. Dette er forhold som ligger noe tilbake i tid, så vi vil be om dokumentasjon og så får vi deretter gjøre en vurdering.

– Når vil dere be Kriminalomsorgen og Hustad fengsel om denne dokumentasjonen?

– Jeg kan ikke si eksakt når det vil skje.

– I løpet av høsten?

– Jeg kan ikke komme med noen dato. Det jeg har sagt til nå er egentlig det jeg kan si om saka så langt.