Øystein Moldsvor har all grunn til å se lyst på framtida. Det har alle som er assosiert med teknologibedriften Disruptive Technologies, som sitter på egenutviklet teknologi for Internet of Things (IoT – tingenes internett), som hele verden nå er nysgjerrig på. Selskapet er nå nomimert til prisen TU Tech Award 2016, delt ut av Teknisk Ukeblad.

Milliardpotensial

– Det er absolutt spennende tider for vår bedrift. Og det er veldig artig å være med på denne utviklingen. Vi merker en enorm interesse for vår sensorplattform, som kan ha ekstremt mange bruksområder. Ifølge våre markedsanalytikere er investeringer innen IoT ventet å bli 6.000 milliarder dollar mellom 2016 og 2021. En trenger ikke store markedsandelen før dette blir massivt. Det er ikke noe problem å se for seg at vår sensorteknologi kan bli en milliardindustri, sier Øystein Moldsvor til Romsdals Budstikke.

Han er utdannet sivilingeniør innen elektronikk og har jobbet med elektronikkutvikling i over 20 år. Selskapet Disruptive Technologies ble etablert i 2013 av gründeren Erik Fossum Færevaag, og Øystein Moldsvor ble med på laget som medgründer i januar 2014. Nå er han medeier og har sjefsjobb som «Chief operating officer».

Det er mange store og tunge investorer som er inne i selskapet, som allerede nå er verdsatt til over 300 millioner kroner. Blant dem er alpinesset Aksel Lund Svindal. Flere andre gründere og investeringsselskap fra det norske teknologimiljøet er med på eventyret.

23 ansatte

– For min del har jeg ansvaret for underleverandører og for å sette opp produksjonslinja. Jeg skal finne løsninger på hvordan vi skal lage våre miniatyriserte sensorprodukter. Det er mange spennende utfordringer å ta tak i. Vi er nå 23 ansatte og er i sterk vekst. Som teknolog har jeg alltid satt pris på å kunne være med på å skape teknologi og produkter som er til nytte og skaper arbeidsplasser. Det er det som driver meg, sier 46-åringen fra Isfjorden.

– Fortell med egne ord hva slags teknologi dere har utviklet og hva det kan brukes til?

– Vi har utviklet særdeles billige trådløse sensorløsninger som er ekstremt enkle å installere og bruke. De har også en levetid som langt overstiger det som hittil eksisterer i markedet. Våre miniatyriserte sensorer er så små at de kan plassereres nærmest hvor som helst uten at du legger merke til dem. Vi har en egen skyløsning som sensorene sender data til, og som igjen kan styre og overvåke en rekke funksjoner. Det være seg sikkerhetsbransjen, overvåking av boliger, energiøkonomisering, eldreomsorg og svært mye annet. Bare fantasien setter grenser for bruksområder, forklarer Øystein Moldsvor.

– Alle firmaer vi har kontakt med kommer med nye ideer til hva sensorene kan brukes til. Det utløser en voldsom kreativitet i markedet. Vi er bare helt i begynnelsen nå, med testing hos de første kundene, sier han.

– Er i førersetet

Disruptive Technologies har hovedkvarter i Bergen, men ansetter teknologispydspisser uansett hvor de bor, men helst i samme tidssone. Øystein Moldsvor bor og arbeider i Trondheim. Han har kone fra Solemdal og tre barn.

– Jeg stortrives både i byen og blant gjengen i Disruptive Technologies, selv om jeg ofte savner romsdalsfjellene. Disruptive er for øvrig et engelsk begrep som brukes på ny teknologi som avslutter et eksisterende marked og starter noe helt nytt. Det er det vi nå gjør. Vi har meget godt fungerende prototyper og er i samtaler med kunder over hele verden, men fokuserer først på Norge og Europa. Produksjonen starter for fullt i nær framtid. Med miniatyrsensorer som både samler data, prosesserer og kommuniserer i 15 år uten batteribytte, er vi i førersetet, mener Øystein Moldsvor.

Han vil takke alle som har gitt sin stemme på tu.no.

– Det skjer mye spennende på teknologifronten i Midt-Norge, og det er bra nå som oljenedturen er kommet, fastslår isfjordingen.

Sensorbrikker utviklet og produsert av Disruptive Tecnhologies. Foto: Privat