Else-May Botten smiler. Frederic Holen Bjørdal smiler. Tove-Lise Torve smiler. Arbeiderpartiet har tatt tilbake det faste grepet om velgerne etter det som i partikretser har vært opplevd som sju magre år. En helt fersk meningsmåling i Romsdals Budstikke fra Respons Analyse viser at Arbeiderpartiet er på høgde med stortingsvalget i 2009, da Ap fikk 30,7 prosent av stemmene. Nå kan Ap stå fram som det største partiet i Romsdal, størst på Nordmøre og størst på Sunnmøre, og de nevnte tre Ap-politikerne kan sikte seg inn på nye år på Stortinget.

Velgerne i bevegelse. Ser vi tre år tilbake, er velgerne i større bevegelse enn det som har vært vanlig. Møre og Romsdal er ikke så veldig annerledes enn andre deler av landet, kanskje kommer vi bare litt tregere etter?

Arbeiderpartiet er i medvind. I nabofylket Sør-Trøndelag viste en fersk meningsmåling i går at over 40 prosent av velgerne sier de ville stemt Ap hvis det var valg i dag.

Mistet 7000 velgere. Den store vinneren fra 2013-valget, Høyre som da jublet over å være Møre og Romsdals største parti, har mistet mange velgere, og er ikke størst lenger, verken i Romsdal, på Nordmøre eller på Sunnmøre. På tre år har Høyre mistet nesten 7000 velgere, hvis vi legger denne meningsmålingen til grunn. Nå er Høyre og Fremskrittspartiet jamnstore med drøyt 21 prosent oppslutning hver.

Hva er det som har skjedd?

Oljenedturen. Temaet som har overskygget alt annet det siste halvåret er nedturen i olje- og gassektoren. Flere titusen arbeidsplasser har forsvunnet. Nedturen med permitteringer, oppsigelser, nedbemanning og stor usikkerhet har rammet Møre og Romsdal med full tyngde. Når grunnmuren du har bygget tilværelsen din på, rister, er det ikke eksperimenter eller uprøvde ideer folk søker til. Folk søker trygghet. Trygghet for jobben sin. Det vet strategene i Arbeiderpartiet. Ap har tradisjonelt høg troverdighet i spørsmål som dreier seg om arbeid og sosialt sikkerhetsnett. Jo høgere arbeidsledighet, desto bedre for et Arbeiderparti som sitter i opposisjon og kan kritisere regjeringa. Tenk over hvor ofte du har hørt en Ap-politiker si: «For lite, for seint» om regjeringens tiltakspakke mot arbeidsledigheten!

Dagsorden skifter raskt. Men den politiske dagsorden i Norge skifter fortere enn vinter blir til sommer. Hadde noen spurt meg i fjor høst hva som vil være den aller heiteste saka i valgkampen fram mot stortingsvalget 2017, hadde jeg svart: Innvandringen! I fjor høst strømmet asylsøkere inn i Norge, på sykkel over Storskog i Finnmark, over Svinesund eller Charlottenberg. Regjeringen satte inn Sylvi Listhaug (Frp) som politisk grensevokter. Innstrammingene kom. Og flere velgere samlet seg under Frp-paraplyen. Men så avtok flyktningestrømmen. Flommen av asylsøkere er reduser til en sildrende, liten bekk. Og Frps budskap var ikke like spennende lenger.

Arbeidsledigheten. Hva ser vi fra de to nevnte sakene: Arbeidsledighet og innvandring? Jo, ulike parti høster sympati når sakene er på sitt mest brennbare. Da flyktningestrømmen avtok, falt Frp på meningsmålingene.

Det skulle ikke forbause om de sitter valgkampstrateger i Arbeiderpartiet og håper på at nedgangen i arbeidsledigheten – partiets viktigste kampsak – ikke kommer før etter september 2017 ...

Drømmetrekning for Sp. Senterpartiet har også vind i seilene i Møre og Romsdal, med over 10 prosent oppslutning. I 2015 og 2016 har Senterpartiet opplevd det fotballfolket kaller «drømmetrekning». Kommunereform og sentralisering. Nei, nei og atter nei har vært Senterpartiets røst til sammenslåing av kommuner, regionreform og politireform. Det blir interessant å se hva Sp skal drive valgkamp på neste høst, da er kommunesammenslåingene ferdig vedtatt av Stortinget før sommerferien.

Hvor har Høyre gjort av seg? Den store taperen i Møre og Romsdal på dagens meningsmåling er Høyre. Partiet må vri seg i fortvilelse og ta sjølransakelsen: Hvordan har Høyre klart å skremme bort nesten 7000 velgere i løpet av tre år? Noen vil forklare Høyres nedgang med at alle parti som sitter i mindretallsregjering, opplever slitasje. Har Høyre kompromisset seg bort fra hjertesakene sine? I Høyres nye program er løfter om skattelettelser tonet ned. Ingen Høyre-folk ser lenger kampen for å holde butikkene åpne på søndager som noen vinnersak. Velgerne vil ha klare svar på hvordan Høyre vil skape flere arbeidsplasser, nye arbeidsplasser.

Usikkerheten mange i Møre og Romsdal opplever, er med på å forklarer at parti med smalere kampsaker, sliter med å treffe velgerne. Miljøpartiet De Grønne og SV har felles skjebne: De store velgergruppene overser dem. KrF strever med å være tydelig, og har ikke fortalt velgerne hvilken politisk kurs partiet vil ha etter 2017. Skal KrF få stortingsplass, må de utfordre Arbeiderpartiet, viser målingen. Venstre lever et liv under eller nær sperregrensa.

Angrep eller forsvar? Partiene står ikke like sterkt i de tre fogderiene i fylket. På Sunnmøre er Ap og Frp omtrent jevnbyrdige. I Romsdal er Høyre nesten i hælene på Arbeiderpartiet. På Nordmøre er Ap suverent størst. Hvilken valgkampstrategi velger partiene: Skal de forsvare sine sterkeste områder? Eller skal partiene angripe i sine svakeste områder i Møre og Romsdal?

Jokeren kan påvirke alt. Det finnes en joker i det politiske landskapet: Nordmørslista. Nordmørslista feide inn i fylkestinget i fjor høst med fire representanter. Stiller Nordmørslista valgliste til stortingsvalget, kan Arbeiderpartiet skjelve i buksene på Nordmøre. De andre partiene også. Og stemmene Nordmørslista eventuelt får, kan forrykke hele maktbalansen i Møre og Romsdal, og gi en annen fordeling på åtte faste plassene til Stortinget.

Vi har 12 spennende måneder foran oss.