Tirsdag kveld på Bjørnsonfestivalen forteller en av araberverdens mest kjente demokrati-aktivister, Iyad el-Baghdadi, om sin sterke tro på at idealene om demokrati fra den arabiske våren vil slå igjennom i regionen.

Han legger ikke skylden på USA eller Israel for araberlandenes problemer, slik myndighetene i disse landene har hatt for vane å gjøre:

- Skylden ligger hos oss sjøl, sier han. Det er araberne sjøl som så lenge har godtatt undertrykking og korrupte styresett.

- Men i 2011 sa demonstrantene stopp! De pekte på sine egne regjeringer, og ga dem ansvaret for tingenes tilstand, sa el-Baghdadi til Romsdals Budstikke i forkant av tirsdagens arrangement.

Kick ass!

Det er i denne sammenhengen den må sees, den sterke talen han holdt til sin fire måneder gamle sønn Ismael, til slutt i sitt foredrag om den arabiske våren på Oslo Freedom Forum i 2014. Talen er å finne her på youtube.

"Ismail, jeg sier dette som din far. Jeg vil heller se deg dø ung, enn å vokse opp til å bli en feiging.

Før oss var det en generasjon som bøyde hodet, holdt nesa inntil slipesteinen, og lærte å akseptere tyranni og korrupsjon og godta dette som livets realitet.

Og de overlot oss den arabiske verden vi ser i dag - en en råtten pøl av stagnasjon og tilbakegang - en lekeplass for tyranner og terrorister.

Og nå som mot-revolusjonen tror de har lyktes, så gir de oss den samme dealen på nytt, og venter at vi skal godta den: Stol på at den store lederen tar seg av dine rettigheter. Stol på at vi tar oss av dine barns framtid. Stol på at den sterke mannen tar seg av din sikkerhet.

NEI! Ikke gi dem legitimitet, sjøl om verden gjør det. Ikke kall dem sir eller majestet, sjøl om verden gjør det. Ikke kall dem vinnere eller helter, sjøl om verden gjør det.

Vår frihet - eller dø i kampen for den! Vår verdighet - eller dø i kampen for den!

Ismael, min sønn. Måtte du leve lenge, og kick ass (gi jernet). Men hvis de noen gang gir deg valget mellom de to - så kick ass!"