Forrige gang det var høringskonferanse i Bjørnsonhuset var det 650 personer til stede. Mandag kveld dukket rundt 20 personer opp for for å høre mer om konseptrapporten for det nye sykehuset.

– Målet er å være åpne og transperente om et stort utviklingsprosjekt. Det er vesentlig å være ute når vi har et viktig dokument ute på høring, sier Espen Remme, direktør i Helse Møre og Romsdal, rett før høringskonferansen rundt konseptfaserapporten for det nye Sykehuset Nordmøre og Romsdal.

Fra 650 til 20

Remme forteller at han har vært spent på frammøtet. Fra administrasjonen i helseforetaket og fra Sykehusbygg stilte rundt ti personer. På tilhørerplass i Bjørnsonsalen på Seilet satt det dobbelte. Rundt 20 tilhørere hadde møtt opp.

– Sist vi hadde høring i Bjørnsonsalen var det 650 personer her. Det var før lokaliseringsvalget, sier Remme.

– Hva tenker du om oppmøtet på 20 personer?

– Vi har vært litt uheldige med annonseringen og har nok ikke nådd ut med budskapet om at vi skulle ha høringskonferanse i dag. Vi vet at dette ikke er representativt for interessen for Sykehuset Nordmøre og Romsdal. Men det er ikke dramatisk. Konseptrapporten er også tilgjengelig på nett, sier Remme.

Høringsfristen er medio oktober.

Underskriftskampanje

Blant tilhørerne var Inger Opstad Johansen og Erna Torvik som er engasjert i Brystkreftforeningen.

–  Vi er interessert i å høre om planene og hva som skjer med nukleærmedisinsk avdeling. Vi ønsker å bevare den, og foreningen var med på å starte en underskriftskampanje for å beholde denne i det nye sykehuset. Drøyt 1.400 skrev under. Det store spørsmålet er om vi kan påvirke politikerne og de som bestemmer, sier kvinnene.

– Ikke i regional kreftplan

Helge Ristesund, assisterende direktør i Helse Møre og Romsdal, var konferansier. Han svarte Johansen og Torvik under konferanses spørredel:

– Jeg har registrert at det er et stort engasjement om nukleærmedisin. Det er ikke planlagt fordi regional kreftplan ikke legger opp til det, sa han.

Apotek

Høringskonferansen bød videre på en på diskusjon rundt nukleærmedisinsk avdeling, hvor brukere sterkt ble oppfordret til å skrive høringssvar. I tillegg sa Anton Iversen, brukerrepresentant for sjukehusapotekene, følgende:

– Da arkitekten presenterte det flotte prosjektet savnet jeg apoteket. Men i vestibylen så jeg et apotekutsalg. Jeg håper pasientene ikke må lete for å finne utsalget, sånn som de må på sykehuset i Namsos, sa Iversen.

Arkitekt Johannes Eggen svarte:

– Apotekfunksjonen er todelt. Vi må jobbe med distribusjonen på sjukehuset, og vi skal ha et skikkelig utsalg til glede for pasientene, sa han.

Ros

Utenom disse punktene var det mye ros å spore, både fra helseforetakets side og tilhørererne:

– Vi har hatt involvering fra mange aktører: ansatte, brukerorganisasjoner og kommunene, Orkide og ROR. Det har gjort rapporten bedre enn om vi bare hadde sittet på kontorene våre. Samarbeid er viktig, sa Rissesund.

Henning Fosse, helsesjef i Molde sa han syntes det var kjekt at prosjektet har kommet videre og at planen holdes.

– Jeg skal trigge "mine" folk framover, så vi kan komme med vettuge innspill i forbindelse med høringa. Mange av dem er premissleverandører for innholdet i det nye sykehuset som skal bygges, sa Fosse.

– Endelig

– At det er få tilstede betyr ikke at engasjementet er lite. Jeg har lyst til å gi ros på arbeidet som har blitt gjort i konseptrapporten. Framdriften er holdt og det er skapt brei involvering, sa Molde-ordfører Torgeir Dahl (H).

Også Britt Flo, leder i Molde Næringsforum, var på plass. Hun sa til Romsdals Budstikke før konferansen at hun var glad for entusiasmen som nå vises rundt det nye sykehuset.

– Nå blir det realisert. Endelig. Det har vært en lang prosess, og det er godt å se framover. Nå er det like før spaden er i jorda, sa hun.

Kristiansund tirsdag

På talerlista sto blant andre prosjektdirektør Bjørn Remen, assisterende direktør i Helse Møre og Romsdal, Helge Ristesund, Espen Remme, prosjektrådgiver Arild Vassenden, økonomidirektør Heidi Nilsen og arkitetekt Johannes Eggen.

Tirsdag er det tilsvarende høringskonferanse i Kristiansund.