Mens oljenæringen er inne i sin verste krise på mange tiår, går alt vegen for Aukra og Nyhamna. Fra å være ilandføringssted «bare» for Ormen Lange, blir Nyhamna gassknutepunkt når gassen fra Statoil-feltet Aasta Hansteen i 2018 strømmer til land. Når Zidane-feltet kommer i produksjon i 2020, vil Nyhamna ta imot gass fra tre felt samtidig.

Gledelige nyheter

– Vi har fått veldig gledelige nyheter her på ONS i Stavanger, sier Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord etter møter med ledelsen i oljeselskapet DEA Norge. Under oljemessa har han også hatt møter med Shell, Statoil, Gassco og andre viktige aktører. Tidligere har han deltatt i en rekke møter med DEA Norge om Zidane.

– Zidane-feltet blir enormt betydningsfullt både for Aukra, regionen og nasjonen. Utbyggingen og driften av Zidane vil styrke både Molde-regionen og Kristiansund. Dette er stort og gledelig for hele Møre og Romsdal. og vil styrke alle, sier Bernhard Riksfjord, som viser til at Kristiansund blir basebyen for det nye feltet.

Kommet for å bli

Bernhard Riksfjord framholder at den enorme verdiskapingen på Nyhamna vil fortsette i mange tiår, med gass fra nye felt som vil komme gjennom det nye Polarled-røre fra Aasta Hansteen. Polarled vil fange opp gass fra alle nye felt i Norsklehavet i åra som kommer. Bernhard Riksfjord ser for seg gassilandføring på Nyhamna minst i et 60-årsperspektiv.

– Nyhamna er kommet for å bli. De nye gassfeltene som kommer dit, gir optimisme i hele regionen, sier en fornøyd Aukra-ordfører.-

Knyttes til Heidrun

Zidane-feltet er planlagt som en undervannsutbygging, og blir knyttet opp til Heidrun-plattformen til Statoil, som ligger like i nærheten. Gassen vil bli ført gjennom Polarled-røret til Nyhamna.

Knyttes til Heidrun: Zidane skal bygges ut med en undervannsløsning og knyttes opp til Heidrun-plattformen i bakgrunnen. ILLUSTRASJON: DEA Norge

Olje- og energidepartementet hadde opprinnelig gitt DEA Norge frist til 20. august med å levere Plan for utbygging og drift (PUD) for Zidane. Seinere har departementet forlenget fristen til 3. oktober.

– PUD-en vil bli levert innen fristen, sier kommunikasjonssjef Kjetil Hjertvik i DEA Norge til Romsdals Budstikke.

– Når regner dere med å starte utbyggingen – og når vil den første gassen strømme inn til Nyhamna?

– Prosjektet starter så snart som mulig etter PUD-innleveringen. Produksjonsstart er planlagt til andre halvår 2020.

– Hva regner dere med at utbyggingen vil koste?

– Totalkostnadene for prosjektet vil være rundt 10 milliarder kroner.

– Hvor lang levetid regner dere med at feltet vil ha?

– Det er gass for 10 år med produksjon i feltet, med muligheter for å kople eventuelt nye funn til havbunnsramma, som i seg sjøl har en levetid på 25 år, sier Kjetil Hjertvik.

Nytt navn

DEA Norge vil for øvrig bytte navn på feltet fra Zidane til Dvalin, som er hentet fra norrøn mytologi i likhet med mange andre felt i samme området. Deriblant Åsgard og Heidrun. Dvalin er en av hjortene som beiter i Yggdrasil.

Kjetil Hjertvik framholder at Zidane er et viktig prosjekt for DEA. Det vil også spille en viktig rolle for utnyttelse av kapasiteten i Polarled, samt bidra positivt til Heidrun.

Funnet i 2010

Zidane ligger 15 kilometer nordvest for Heidrun-feltet, og 35 kilometer sør for Skarvfeltet.

På 1980-tallet ble arealet der Zidane seinere ble funnet, tilbakelevert til myndighetene etter at leteaktiviteter som innbefattet boring, hadde blitt utført av andre selskap uten hell. Nye ideer ble utviklet av ansatte i DEA Norge, og i 2007 ble selskapet tildelt utvinningstillatelsen som operatør sammen med tre andre selskap.

Den første letebrønnen på Zidane ble avsluttet i september 2010, og det ble funnet gass. Den andre letebrønnen, som ble boret i 2012, traff også på gass.

Zidane blir det første feltet i produksjon på norsk sokkel hvor DEA Norge er operatør. Gassen vil bli produsert fra fire undervannsbrønner og transportert til Heidrun-feltet, hvor gassen vil bli delvis prosessert og deretter sendt videre gjennom Polarled til Nyhamna. Der vil gassen bli endelig prosessert, før den transporteres videre til markedet i Europa.

Lisensinnehaverne i Zidane er: DEA Norge med 40 prosent og Edison International Norway Branch, Maersk Oil Norway og OMV Norge med 20 prosent hver.

Zidane: Gassen fra Zidane-feltet (rød pil), som ligger vest for Helgeland, skal føres til Nyhamna gjennom Polarled-røret. ILLUSTRASJON: STATOIL