I Elnesvågen sentrum kom vi over en lastebil full av klær – med et prisnivå som ikke «ligner grisen». Bak det rullende klessalget står sunnmøringen Martin Engeset (73) fra Ørsta.

– Jeg har rimelig brukbart resultat allerede i dag, så jeg kan spandere fem minutt på en journalist, ler Engeset.

Han har drevet med salg i 45 år og med omreisende klessalg fra lastebil i 25 år. Martin kjører over hele Vestlandet og av og til opp til Trøndelag. Det er en jobb som kler han. Bokstavelig talt.

På sparket

– Jeg tar det på sparket. Ofte vet jeg ikke hvor jeg skal neste dag, det går på intuisjon. Jeg stopper opp der jeg tror det kan være potensielt bra omsetning. Etter Elnesvågen blir det Bud, så tilbake til Torget i Molde på lørdag og Eide litt over helga. Eidsvåg og Isfjorden er også aktuelle steder i ditt distrikt, men ikke Åndalsnes. Kommunen sier at det ikke finnes parkeringsplass eller torg der man kan stå med stor bil. Det er merkelig, sier 73-åringen.

Engeset selger også sengesett. Han har et vanvittig utvalg. Det kan umulig gå an å få plass til mer klær i en lastebil enn hva den rutinerte sunnmøringen har fått til. Her er det fritidsklær, jaktklær, arbeidsklær, kjeledresser, kjoler, bluser, skjorter, shortser, belter og undertøy. For å nevne noe. Martin har mye på lager, det skal ingen tvile på.

– Jeg har stort sett alt av hverdagsklær. Omtrent alt er nye og ubrukte klær, med unntak av noe utstyr fra militæret. Jeg kjøper opp fra konkurser, restparti og importerer litt sjøl.

Må være billig

– For at jeg skal kjøpe inn klær, må det være til innbruddspris. Det er slik jeg driver. Det som selges fra lastebilen min skal være langt under butikkpriser, understreker han.

Vi får noen priseksempler. Tre flanellskjorter for 100 kroner. Det koster ikke skjorta, akkurat. Kjoler kroner 100, skjørt kroner 80. Topper og bluser fra 60 til 80 kroner. Skinnbelte for en hundrings. Kjeledress for 150. Jo da, sunnmøringen Martin opererer med gunstige priser.

– Det er klart at jeg driver jo ganske billig. Her er kostnadsnivået lavt. Du vet, sunnmøringen er gjerrig, og hotellrom er dyre, så her sover vi i bilen. Køyesenga er mer enn bra nok.

Thailand

Martin er 73 år og kunne vært pensjonist for lengst. Men han synes det er altfor mange dårlige tv-program til det.

– Jeg liker dette omreisende livet. Jeg møter hyggelige folk, får sett mange steder, og salget er bra. Sesongen min varer fra april til oktober. Så drar jeg og kjerringa til Thailand. Du vet, vi sunnmøringer er intelligente, skratter Martin Engeset.