Igjen er Rauma-fjellet «Mannen» i søkelyset. Tirsdag ble det registrert betydelig bevegelse i «Veslemannen» og beredskapsstatus oppdatert til høgeste nivå, rødt. Som følge ble beboere i det utsatte området nedenfor fjellet evakuert, nå for 3. gang. Men verken Mannen og Veslemannen har rast – ennå. Det er mange i Rauma som blir mer eller mindre påvirket av Mannen-situasjonen – og av oppmerksomheten rundt fjellet. Vi dro til Rauma og snakket med noen sentrale personer som følger utviklinga.

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad (Høyre)

Den første vi snakker med er er ordføreren i Rauma. Vi møter ham ved foten av mannen. Han håper Veslemannen raser nå.

Lars Olav Hustad, Ordfører (H), Rauma kommune. Foto: Patrick da Silva Sæther

– Jeg har ikke så mye nytt å komme med. Vi venter fortsatt. Det vi frykter mest er at det skal bli mange runder med økt beredskap og evakuering av beboere ettersom bevegelsene i fjellet kom tidligere i år enn før,  sier ordfører Lars Olav Hustad.

Ordføreren har vært i kontakt med noen av de evakuerte. Han sier de er helt klart preget av situasjonen, men tar det med god fatning.

– Hvordan er det å være ordfører i denne situasjonen?

– Jeg er fokusert på jobben, hvor mye av tida går med på forholde seg til media. Det er mange som engasjerer seg, naturlig nok, svarer han.

Det har ikke manglet med pressedekning av Mannen-situasjonen denne gangen heller. Lokalaviser og riksmedier er også på plass i dalen, i tilfellet Veslemannen endelig skulle gi etter og rase.

Operasjonsleder i Sivilforsvaret, Morten Sekkeseter

Ved foten av fjellmassivet holder Sivilforsvaret vakt. Deres jobb er å registre steinsprang og passe på at ingen beveger seg inn på det evakuerte området som er avsperret.

Morten Sekkesæter, Operasjonsleder, Sivilforsvaret. Foto: Patrick da Silva Sæther

– Så langt har alt gått som det skal, opplyser operasjonsleder Morten Sekkesæter.

Flere turister stopper opp langs vegen. Mange er nysgjerrige og stiller spørsmål til Sivilforsvarets vakt ved vegsperringen.

– Folk er flinke til å følge våre retningslinjer, så jobben vår har gått ganske uproblematisk, sier Sekkesæter.

Sivilforsvarets folk er på plass 3 av gangen, 24 timer i døgnet så lenge beredskapsnivået er hevet.

Banesjef Ivar Lauritzen

Like etter på dukker banesjef for Dovre- og Raumabanen opp. Også han håper fjellet raser slik at de slipper flere runder.

Ivar Lauritzen, banesjef for Dovre- og Raumabanen. Foto: Patrick da Silva Sæther

– Vi er litt oppgitt, for å si det slik. Verst går det utover godstrafikken. Men vi må forholde oss til ferdselsforbudet, sier banesjef Ivar Lauritzen.

Sikkerheten kommer først sier han, men legger ikke skjul på at han er rimelig lei av hele situasjonen. Ferdselsforbudet rammer to godstog som kjører daglig til Åndalsnes.

– Mye av jobben vi gjør nå er å hente inn og vidreformidle god og riktig informasjon. Det er mange som er engasjert og vi får stadig hendvendelser og spørsmål fra presse, publikum og internt i organisasjonen. Det er et omfattende arbeid å forholde seg til, sier han.

Forfattere Hilde Alnes og Heidi Leren

Mannen har vært midt i medias søkelys i flere år. Da NRK satte opp sin minutt-for-minutt direktesending på Mannen, ble det starten på et bokprosjekt med humoristisk vri.

– I en alvorlig situasjon som dette er det fint med litt humor, sier Heidi Leren. Vi møtes i Åndalsnes sentrum.

Hilde Alnes og Heidi Leren, forfattere av boka "mannen", Frittgående Fruer Forlag. Foto: Patrick da Silva Sæther

Hun får bekreftende nikk fra Hilde Alnes. Sammen gav de i 2014 ut boka «Mannen», en samling sitater med skråblikk på dem som stadig spør «raser det denne gangen»

– Man skal selvfølgelig ha respekt for ras i fjell, men det blir fort litt galgenhumor når beskjeden «nå raser det» kommer igjen og igjen

Damene forteller at medieoppmerksomheten til tider har vært vel stor. At alle journalistene ønsker å være tilstede og fange raset på film mener de er forståelig, men de lokale er muligens mindre opptatt av statusrapportene som egentlig ikke bringer med noe nytt. Leren har sjøl Mannen som nabo og ser det rasutsatte område fra huset sitt.

– Jeg bor på trygg avstand, men det er nok en påkjenning for dem som bor rett under. Vi forsøkte virkelig å ta hensyn til dem i arbeidet med boka, og vi håper humoren kan lette litt på stemningen, sier hun.

Vertinne på Hotel Aak Kristine Rønning

På hotellet i Aak, som ikke ligger langt fra Mannen, sier vertinne og daglig leder Kristine Rønning at de mest merkbare indikasjonene på at det er noe som kan skje i fjellet er mediefolk som ringer for å sikre seg overnatting og en og annen nysgjerrig turist.

Kristine Rønning, daglig leder og vertinne, Hotel Aak. Foto: Patrick da Silva Sæther

– Vi merker at de som kommer langveisfra synes Mannen er veldig spennende, sier hun.

For selv om Mannen-oppdateringer ikke er like spennende for lokale folk som har fulgt situasjonen lenge, kan det virke dramatisk og spennende på folk som kommer utenifra og ser medieoppslagene, tror hun.

– Mannen har kanskje fått seg en oppsving i oppmerksomhet, det har i allefall blitt et fjell folk husker, sier vertinnen.

Medeier i cafe Sødahl-Huset Ranveig Nyheim

På Sødahl-Huset kan Ranveig Nyheim fortelle at hun ikke opplever «blesten» rundt Mannen som like stor lengre.

Ranveig Nyheim, medeier Sødahlhuset. Foto: Patrick da Silva Sæther

– Vi tror liksom ikke helt på at det skal rase ut. Det er ikke en nyhet at det beveger på seg. For de pårørende er det nok greit at det skjer snart, men før den tid er det ikke noe som bekymrer oss så stort. Det virker som at situasjonen er under kontroll.

RB oppsummerer:

Raumas innbyggere og aktører preges svært ulikt av situasjonen. Romsdals Budstikke oppfatter det slik at de vi har snakket med har tiltro til beredskapen og føler at situasjonen er under kontroll. Situasjonen oppfattes som verst for dem som er direkte påvirket. Det er og enighet om at det er på tide at raset går. Men skjer det? Det tørr ingen vi har snakket med å spå.