Hos Studentsamskipnaden i Molde står rundt 100 studenter i boligkø, selv om 90 nye studentboliger vil være innflytningsklare 8. august.

- Søknadsmassen er den samme som i fjor, men til tross for nye boliger, er det flere som står på venteliste i år. Vi er overrasket over at det er såpass mange som har søkt nå på tampen, sa boligsjef Venke Hovde til Rbnett, da vi omtalte studentboliger i Molde onsdag.

Ikke nok

25. juli kom Norsk studentorganisasjon med en studentboligundersøkelse som viste at det fortsatt er betydelig mangel på studentboliger over hele landet. Molde har kun 15 prosent dekningsgrad.

– Studentboligbyggingen klarer ikke å holde tritt med økningen i studentmassen. På tross av regjeringens store satsning på studentboliger ser vi kun en marginal økning i andelen studenter som får tilgang til studentbolig, sier leder i Norsk studentorganisasjon Marianne Andenæs i en pressemelding.

- Gi private muligheten

For å skaffe nok studentboliger og samtidig skape konkurranse, mener fylkesleder i Møre og Romsdal FpU, Håkon Lykkebø Strand, at private aktører må på banen.

Leder i NSO, Marianne Andenæs, ytrer også bekymring for mangelen på studentboliger og det pressede leiemarkedet.

- Jo færre som har tilgang på studentbolig, desto større blir presset på det private leiemarkedet. Vi er redd enda flere studenter må velge deltidsjobbing på bekostning av studietid for å få endene til å møtes, sier hun videre.

Containerboliger

Strand tror en løsning kan være å la private bygge ut så kalte containerboliger.

- Private aktører har stor mulighet til å bygge billigere og raskere. Det blir nødvendigvis ikke dyrere for studenter å leie private studentboliger heller. Flere steder bygges det containerboliger. Det er ikke fancy, men man får alt man trenger, og bokostnadene blir forholdsvis lave. I tillegg er det billig og enkelt å lage til. Det er også langt bedre enn å bo i en altfor dyr leilighet man egentlig ikke har råd til, sier han.

- Positivt med konkurranse

Å la private aktører slippe til på studentboligmarkedet vil også skape konkurranse. Det er positivt for studentene, mener Strand.

- Studentene vil blant annet se på pris og kvalitet. Det krever at både det private markedet og samskipnaden må være ekstra pris- og kvalitetsbevisst for å få studentene som leietakere, sier han.

Plass til flere

Fylkeslederen er synes det er flott at mange ønsker å studere i Møre og Romsdal, men mener det må legges til rette for at de skal trives.

- Kanskje blir de igjen i fylket etter at de er ferdig å studere. Det er viktig at vi gir de en god opplevelse under studietiden, og da må vi bygge nok studentboliger. Det er plass til flere utbyggere, sier han.