– Gørvellplassen – det er jo midt i sentrum. Der man setter ned passerspissen hvis man skal tegne en sirkel rundt sentrum. Det ville være ideelt, sier Hammerø. Men understreker at det i alle fall finnes to andre alternativ. To andre parallelle prosesser som Molde kino jobber med i dag. Men at toget trolig går først på Det hvite hus på Gørvellplassen, det tror han nok.

– Vi kan jo ikke sitte og holde igjen et bolig- og næringsprosjekt der, sier han.

Tegner det inn

Molde Utvikling, som står bak planene om Det hvite hus, opplyser at de er i gang med å tegne inn en mulig kino i Det hvite hus. Og at de vil komme med et tilbud til Molde kino.

Det hvite hus: I dag er Det hvite hus på Gørvellplassen planlagt med boliger. Men opprinnelig var tanken både bolig og næring. Illustrasjon: Kosbergs Arkitektkontor

– Vi har nå satt dette på vent, for å få avklart det med kino før vi går videre, sier Vågsæter.

Vil vokse

For kinosjef Geir Hammerø er det en naturlig sak at Molde kino er i en prosess.

Vurderer: Kinosjef Geir Hammerø.

– I prosess har vi vel egentlig vært helt siden vi ble etablert i 2001 – både rundt hva vi skal gjøre for å tilfredsstille markedet og vokse med markedet. I dag er kinobesøket voksende. Men vi må se på mulighetene i et tiårsperspektiv, sier Hammerø. Han understreker at ingen beslutninger er tatt, men at mange ideer er lagt på bordet.

Eier sjøl

De utreder også å bli der kinoen er i dag. Molde kino AS eier dette bygget, og brukte i fjor millioner kroner på å ruste opp de små salene.

– Samtidig må vi se framover i tid. Prognosene sier at vi på en 5-10-års basis må gjøre noe. Etter digitaliseringa ser vi et press på å få unna filmer. Og da har vi kanskje for små saler og for få saler. Men man bygger ikke ny kino etter ett suksessrikt år. Man må kikke inn i krystallkula, sjøl om det ser lovende ut for øyeblikket, sier Hammerø. Han poengterer at kinoen i dag er bærekraftig som kulturinstitusjon og at de ikke mottar noen offentlige midler.

– Men den må være bærekraftig over tid. For å si det sånn; vi må ikke bli et nytt badeland, sier han.

– Viktig at kinoen forblir i sentrum?

– Selvfølgelig. Kinoen er den viktigste institusjonen for sentrum på kveldstid, sier Hammerø. Han ser imidertid en trend med kinoer inn i kjøpesentre.

– Slik sett ville kanskje Storsenteret eller Roseby vært aktuelt. Men jeg mener det ville vært uheldig for Molde by. Jeg ønsker å beholde kinoen i sentrum, sier Hammerø.

– Hvilke andre alternativ enn Det hvite hus jobber dere med?

– Det vil jeg ikke å si noe om, men det pågår flere parallelle prosesser. Vi ser også på andre sentrumsområder. Vi er i utredningsfasen. Til sjuende og sist handler dette om økonomi, sier Hammerø.

– Bra for byen

Kinosjefen lanserte ideen om kino på Gørvellplassen først på Molde næringsforums julemiddag. Vågsæter og co. snappet umiddelbart ballen.

– Det er en kjempegod idé. For oss er det bedre med en kino på bakkeplan enn boliger. Og det er i tråd med den opprinnelige tanken vår – et kombinert bolig- og næringsbygg. I tillegg er vi glad i byen vår, og for byen ville det kino på Gørvellplassen være mye bedre enn å ha den der den er i dag, sier Vågsæter.

----------

– Må tenke langsiktig

– Kinoen vil uansett ha en sentral beliggenhet, sier styreleder i Molde kino AS Sindre Pedersen.

Han bekrefter at kinoen er i starten av en strategiprosess der svaret på framtidig beliggenhet langt fra er bestemt.

– Vi vurderer flere alternativer. Utgangspunktet for denne prosessen er at vi har en sal for lite hvis vi skal tenke langsiktig. Vi har en stor sal, som kanskje er litt for stor, og så har vi to små. Og ikke noen mellomting. Men ingenting er altså avgjort, sier Pedersen.

– Men dere ser på muligheten for å flytte kinoen?

– Vi ser på ulike muligheter. Det er en av mulighetene. Men alt er til slutt avhengig av økonomien vår, sier han. Og understreker at kinoen er den største kulturinstitusjonen i byen.

– Det er vel bare MFK som drar flere besøkende. Vi har over 100.000 i året, og vi går med overskudd. I denne prosessen er det mange ting som vil spille inn. Men sikkert er at vi ikke vil risikere kinoen for å gjøre større endringer, sier styrelederen.

– Når tar dere en avgjørelse?

– Vi jobber til vi finner det som er rett.

Vil gjerne: Bernt O. Vågsæter i Molde Utvikling.
Sindre Pedersen. Foto: Erik Birkeland