Det nye sjukehuset på Hjelset er planlagt uten støttefunksjonen nukleærmedisin. – For pasientene betyr det slutten på blant annet brystkreftkirurgi, sier overlegene Berit Torjusen og Steinar Dahl.

De trodde det nye sjukehuset på Hjelset skulle inneholde minst like bredt behandlingstilbud til pasientene som Molde og Kristiansund sjukehus til sammen har i dag. I fagmiljøet ved Molde sjukehus ble forskrekkelsen derfor stor da de oppdaget at det nye fellessjukehuset ikke skal ha seksjon for nukleærmedisin.

Angår mange pasienter

Nukleærmedisin er en støttefunksjon som kirurgisk avdeling er avhengig av når pasienter med brystkreft eller føflekkreft skal opereres.

– Litt av grunnmuren i det faglige tilbudet som i dag er ved Molde sjukehus, forsvinner dersom man plukker vekk enheter som er spesialiteter. Vi håper befolkningen forstår hva som nå er i ferd med å skje, sier overlege Steinar Dahl til Romsdals Budstikke.

Fagfolkene er bekymret. Sammen med Berit Torjusen, som er overlege i nukleærmedisin, er han bekymret for virkningene av at det nye sjukehuset ikke skal ha plass til nukleærmedisin.

– Hvordan vil pasientene merke at et sjukehus ikke skal ha nukleærmedisin?

– For pasienter med brystkreft betyr det at kirurgisk behandling faller bort ved det nye sjukehuset. Det gjelder både utredning, behandling og kontroller, forklarer Torjusen og Dahl.

Hvert år får Molde sjukehus rundt 80 nye pasienter med brystkreft.

Steinar Dahl er en av to spesialister i endokrinisk kirurgi, i tillegg opererer en tredje erfaren overlege brystkreftpasienter. Dahl er også den eneste spesialisten i plastikk-kirurgi mellom Bergen og Trondheim. Dahl har arbeidet ved Molde sjukehus i 23 år. Overlege Berit Torjusen har vært ved seksjon for nukleær-medisin siden 1997. Bioingeniør

Eli Iren Sildnes har vært ved seksjonen i 16 år.

Fagfolkene ved Molde sjukehus har etterlyst hvorfor den viktige støttefunksjonen nukleærmedisin er, ikke skal ha plass i nysjukehuset.

Får lengre reiseveg

– Svaret vi har fått, er at kreftbehandlingen skal sentraliseres til Ålesund og St. Olavs Hospital. Vi er opptatt av at det nye sjukehuset skal ha et breiest mulig pasienttilbud. Mister vi nukleærmedisin, må pasienter med for eksempel føflekkreft eller brystkreft reise til Ålesund eller Trondheim for utredning, operasjon og kontroller, sier overlegene.

– Er det for seint å få inn dette tilbudet i sjukehuset på Hjelset?

– Vi har ingen påvirkningskraft, men befolkningen på Nordmøre og i Romsdal må forstå hva som skjer. Vi kjenner ikke igjen budskapet fra Nasjonal helse- og sjukehusplan om at kreftbehandlingen i sjukehusa skal styrkes, når et nytt sjukehus planlegges uten behandlingstilbud for en pasientgruppe som blir bare større og større, sier Berit Torjusen og Steinar Dahl.