- Jeg mener den nye Ålesund kommune er det beste alternativet for Sandøy kommune. Dette er hva jeg går inn for og som legges fram for formannskapet på mandag, forteller rådmann Ann-Heidi Paulsen Orvik. Rådmannens innstilling til vedtak er justert etter lange forhandlinger mellom de fire kommunene.

Det var først Skodje og Ålesund det ble forhandlet med, der Haram var observatører. Men denne uken ble Haram med for fullt i forhandlingene. Og ut fra geografiske forhold er Haram nøkkelen til at dette skal bli ei god løsning for Sandøy, har ordfører Oddvar Myklebust vært tydelig på.

Godt grunnlag

Med utgangspunkt i intensjonsavtalen som ble underskrevet av 10 kommuner i mars, hadde de fire kommunene et godt utgangspunkt. Den ble omarbeid og konkretisert best mulig hva som ligger i en sammenslåing og hvilke prioriteringer som bør gjøres.

Det var enighet om at den samla økonomien i den nye kommunen må være styrende for avgiftsnivået. Blant annet skal prinsipp for havneavgifter i Sandøy blir videreført for Sandøy kommunes del på eksisterende kaianlegg.

Nytt anlegg

Prosjektet får økonomisk støtte med 30 millioner kroner i reformstøtte. I tillegg 50 millioner i en engangstilskudd som de har besluttet skal gå til investeringsprosjekt. For Sandøy er det lagt inn i avtalen at det blir nytt dekke på sentralidrettsanlegget og det skal bygges sykkelstier på Steinshamn, samlet utgjør dette fem millioner kroner.

Det er også enighet om at det skal settes av 10 millioner kroner til å bygge ut fiber til alle deler i den nye kommunen der dette ikke er kommersielt lønnsomt. Det er satt av 15 millioner kroner til ny barneskolen i Skodje. Og ytterligere 20 millioner til andre infrastrukturprosjekt.

Basistjenester

Viktige sørvisfunksjoner skal videreføres i Haram, Skodje og Sandøy, blant dem Sandøytunet. Og folkebibliotekene skal være lokale ressurser. Bbasistjenester som skole, eldreomsorg, legesenter og svømmebasseng  skal i hovedprinsipp lokaliseres der de er i dag.  Det er ei målsetting om å kunne gi tilbud lokalt på tjenester som jordmor og helsesøstertjeneste, tjeneste for demente og palliativ tjeneste.

Den nye kommunen skal ha en tydelig satsing på innovasjon og utvikling. Det skal etableres et nytt fagmiljø for dette, som skal lokaliseres i Skodje kommune. Haramsmodellen for næringsutvikling skal videreføres og innovasjon og utvikling skje i samarbeid med relevante utviklings- og fagmiljø.

Midtpunkt

Det er et mål at Ålesund bysentrum skal videreutvikles som det urbane midtpunktet mellom Bergen og Trondheim, med blant annet utvikling av ny sørside.  Digerneset skal prioriteres som knutepunkt for arealkrevende nærings- og offentlig virksomhet. Samferdselsprosjektene Hamsundsambandet, Storfjordsambandet og Nordøyvegen skal prioriteres.

Havrommet skal utvikles som ei større strategisk næring, der fagmiljø for havrommet og vindenergi etableres i Sandøy kommune.

Avgjørelse

Kommunestyret i en eventuell ny kommune  kan ha inntil 77 representanter. Kommunedelutvalgene skal være spesielt retta mot lokalsamfunnsutvikling i tillegg til å være initierende og rådgivende organ overfor kommunestyret.

Nå skal avtalen til politisk behandling.  Haram og Ålesund har sine kommunestyremøter 22. juni, Skodje 29. juni og Sandøy er sist ute med møte 27. juni. Størst spenning er det til kva Haram velger.

----

Takk or at du abonnerer på Romsdals Budstikke