Det ble slått full alarm da flere varslet om skogbrannen i Røviklia tirsdag formiddag. I tillegg til de andre nødetatene stilte Molde og Skåla brannvesen med rundt 30 mann.

Fredsinnsatsgruppa (FIG) fra sivilforsvaret i Kristiansund og Sunndal var dessuten i full sving med øvelse på Fursetfjellet.

– Da de ble oppkalt, rykket de utrolig raskt ut til området med 40 mann. Det var kjempebra, sier politiets innsatsleder Hans Kristian Lundgren til Romsdals Budstikke.

Bærejobb

Ifølge innsatslederen var det kontroll på brannen da brannhelikopteret ankom fra Værnes, men de 6–8 droppene med vann fra Vikvatnet på Skåla gjorde at brannen ble helt slokket. Før den tid hadde bakkemannskapene gjort en formidabel innsats langt inne i skogen:

– Siden man ikke kunne nå brannstedet med bil, måtte mye utstyr bæres. Det var vanskelig å få opp vann, og pumpene måtte nærmest bæres av fem-seks mann. De har virkelig fått brukt musklene. Bakkemannskapene har gjort en heroisk innsats, sier Lundgren.

Vann og mat

Da Romsdals Budstikke besøkte leiren i Grønnesdalen tirsdag ettermiddag, var mange slitne.

Brannkonstabel Trond Espen Dahl, som brukte mye av dagen til å kjøre opp utstyr til kollegene forteller om noen intense timer:

– I starten, før vi fikk vann, sprang vi rundt med 6-liters-håndslokkere. Det var ganske tungt. Samtidig gikk andre med brannsmekker i det bratte terrenget. Å sørge for nok drikke og mat i varmen er viktig for at folk ikke skal gå tomme. Man må ta vare på seg sjøl, men jobbe jevnt og trutt.

– Var det dramatisk?

– Ja, da vi trodde vi hadde kontroll, men så begynte det å blåse opp. Det var før vi fikk inn vann. Man blir litt stresset, men vi er vant til dette. Det er lykken at det ble såpass vindstille, for det var veldig tørt i hogstområdet, sier Dahl.

To fronter

Brannkonstabelen trekker fram lokalkunnskapen som svært viktig i slike branner.

– Vi fulgte røyken, men visste ikke helt hvor det var, for vi ble lurt av trekken. De andre gaidet oss nedenfra. Det var litt av en koordineringsjobb med politi, brannvesen, helikopter og sivilforsvar. Vi ringte også lokale grunneiere for å få råd om skogsvegene. En hjalp til mye med traktor, forteller Dahl.

Advarer

Til natta overtar et nytt lag fra sivilforsvaret i Molde, samt enn brannkonstabel, for å passe på at det ikke blusser opp.

– Faren ved branner i terrenget, er at varmen ligger i bakken. Når vannet fra slokkingen fordamper, kan gnister ta fyr igjen. Derfor hakker vi i jorda for å få inn vann langs steiner og røtter. Det er en viktig del av slokkingsarbeidet, forteller Frode Drågen Myhre, nestleder beredskap i Molde brann og redning.

Brannvesenet advarer på det sterkeste mot å fyre opp ild i naturen. Sol og mye vind har gjort det knusktørt. Mandag brant det på Midsund, dagen etter i Molde og på Eide.

– Følg reglene, og tenk over hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne, sier Dahl.

Brannkonstabel Trond Espen Dahl fikk en travel jobb med å kjøre opp vannslanger og annet utstyr på ATV-en. Branntomta var umulig å nå med vanlige biler. Foto: Sigrun Lossius Meisingset
Brannvesenet pakker ned noe av kilometerne med slanger som ble brukt til å pumpe opp vann fra et tjern en drøy kilometer unna. Til kvelden overtok sivilforsvaret. Foto: Sigrun Lossius Meisingset