– Det er ikke så store overraskelser som kommer fram i innbyggerundersøkelsen. Det måtte kanskje være at så mange som 70 prosent er tydelig på at Haram må være med om vi skal gå inn i en storkommune med Ålesund, sier ordfører Oddvar Myklebust (Ap). Sandøy har storkommune med Ålesund og åtte andre som ett alternativ, Haram/Sandøy et annet. Torsdag kveld la de fram resultatet av innbyggerundersøkelsen. Av 891 som ble oppringt, var det 357 som svarte – 41 prosent oppslutning.

Delt syn

43 prosent av de spurte er negativ og 39 prosent er positiv til å slå seg sammen i en regionkommune med Ålesund, Giske, Haram, Hareid, Skodje, Stordal, Sula, Sykkylven, Ørskog og Sandøy. Men forutsetningen for 70 prosent av de spurte er at Haram blir med.

Da er det langt flere som er positiv til å gå inn i en litt mindre storkommune – 39 prosent for og 33 prosent imot. 18 prosent har ikke gjort seg opp noen mening.

Med naboen

Alternativet med å danne ny kommune sammen med Haram er det som appellerer mest, én av to (47 prosent av de spurte) er positiv til dette alternativet. Men samtidig er en så stor andel som 35 prosent negativ. Og 15 prosent har ikke gjort seg opp noen mening.

– Forhandlingsutvalgene har lagt som forutsetning i dette alternativet  at Nordøyvegen må bli en realitet. Jeg forventer at vi har en avgjørelse klar før sommeren, sier ordføreren.

Egne kommune

To av tre (65 prosent) av dem som svarte at de var positiv til Haram-alternativet, ønsker at Sandøy skal forbli egen kommune dersom Nordøyvegen ikke blir noe av. Bare 26 prosent ønsket i en slik situasjon å gå i en storkommune med ni aktører.

– Det er nok mange som ikke har fått med seg hva det vil bety å stå som egen kommune. Hva som ligger i kommunereformens intensjon og hva fylkesmannen har sagt om dette alternativet, påpeker ordfører Myklebust.

Ingen deling. Fra Ona, Orten og Sandøya har det vært et krav om å få orientere seg mot Aukra og Romsdal om Sandøy går inn i en stor regionkommune sørover. Men ei deling av kommunen synes lite ønskelig. – Tre av fire er negativ til ei deling, det er et klart flertall i alle aldersgrupper, konstaterer ordføreren, og ser at ei deling er mest akseptert blant dem under 40 år.

Nye runder

– Innbyggerundersøkelsen er nyttig, uten at den gir helt tydelige svar. Vi får vente på utfallet av folkeavstemningen i andre kommuner, om vi får noen klare svar der. Uansett tror jeg det blir å starte med en del nye runder, slik vi opplever andre steder, sier Sandøy-ordføreren.