I forkant av årets borgertog inviterte russen innvandrere til å være med i innslaget deres, hvor temaet var det nye Norge.

– Jeg er veldig glad for at russen har fokus på det flerkulturelle. Norge består av mange ungdommer, og det er vi som skal bygge framtidas samfunn, sier Mohammad Hasemi (24), som sjøl deltok i borgertoget 17. mai.

– Godt initiativ til integrering

Hasemi, som opprinnelig er fra Afghanistan, kom til Molde sommeren 2010. Tirsdag feiret han nasjonaldagen i rosenes by for femte gang.

– Det er rett og slett skikkelig koselig å få ta del i en stor norsk dag og tradisjon.

24-åringen var tolk på Molde voksenopplæring da russen kom på besøk forrige uke for å invitere alle til å gå i borgertoget.

– Det var veldig mange som ville være med. Flere på voksenopplæringen har ikke truffet norske folk ennå, så innslaget var også et godt initiativ til integrering.

Føler seg inkludert

Hasemi har bodd i flere byer siden han kom til Norge for første gang.

– I motsetning til noen av de andre byene, er innbyggerne her både åpen og snille. Vi føler oss allerede inkludert, men det er klart at et slikt innslag hjelper på.

– Et forbilde

Aina Myrvik er lokallagsleder i KIA UNG Molde. Kristent Interkulturelt Arbeid jobber for et mer flerkulturelt fellesskap, likeverd, omsorg og vennskap mellom alle mennesker i Norge, uansett kulturbakgrunn, språk eller religion.

– Jeg synes russens tema, og det at de inviterte innvandrere med i toget, er helt fantastisk. Det varmer hjertet mitt, da det er nettopp dette jeg brenner for: At den norske befolkningen og moldenserne skal ta imot dem som kommer med et åpent sinn, sier Myrvik. Hun fortsetter:

– Russen blir ofte negativt omtalt, men i dette tilfellet er de et forbilde for mange. Det de gjorde i årets borgertog var stort, så all ære til russen.

Roser russen

Også Morten Myking, enhetsleder i Flyktningtjenesten i Molde kommune, applauderer årets russ.

– Helt fantastisk! Jeg så innslaget to ganger. Først i Storgata, og så i Øvre veg. Russen har all grunn til å være stolt, og jeg vil gratulere de med vellykket gjennomføring. Innslaget var et statement, som det heter på godt bergensk.

– Hva synes du om oppslutningen av innvandrere?

– Det kunne vært flere, men der kan vi skylde på oss sjøl. Vi var kanskje litt seint ute, men det forsvinner i alt det positive.

– Hyperaktuelt

Myking sier at russen viste både integrering og aksept, to viktige nøkkelord i dagens flyktningsituasjon.

– Det tegner godt for framtida. Temaet de valgte er hyperaktuelt, da utfordringene knyttet til det står i kø.

Positiv trend

Myking synes russen er tøff som tør å velge et tema som skiller seg ut i toget.

– Det krever mot å stå for sine egne meninger. Russen var svært samstemt, og alle var engasjert. Jeg så i hvert fall ingen som hang med hodet fordi de måtte holde en plakat som støttet et flerkulturelt samfunn.

– Hva tenker du om at russen bruker nasjonaldagen til å vise hva de engasjerer seg for?

– Det er en positiv trend de bare må fortsette med. Ved å sette samfunnsviktige temaer på dagsorden slik de har gjort de siste åra, blir de forbilder for neste generasjon.

Aina Myrvik og Mohammed Hasemi. Foto: Ingvild Silseth