«Da fikk vi jaget polakken tå øya. 14 bila som kjørt i rekke å fulgt dem te ferja! Trur dem vart litt skeptisk!»

Denne meldingen, fulgt av en 14 sekund lang video tatt fra ferjekaia på Solholmen torsdag ettermiddag, ble bare i løpet av torsdag kveld sett av minst 16.000 personer. Og delt på over 130 facebookkonti.

I etterkant gikk politiet ut og advarte sterkt mot at folk opptrer som borgervern mot personer som ikke har gjort noe galt.

Ble varslet

Ordfører Odd Helge Gangstad (Sp) fikk også meldinger om polakkene som var blitt jaget av øya. Men de fleste uttrykte, ifølge ordføreren, forståelse for handlingene.

– Jeg ser jo at politiet var ute og kommenterte at sjøltekt ikke er bra. Og de har et godt poeng. Men for oss som vet hvor vanskelig det er å få politiet ut hit, så er reaksjonen er fullt forståelig. Du kan jo bare spørre politiet hvor mange fra Midsund det var som ringte om denne saka, sier Gangstad.

– Hvor vanskelig vil du si at det er å få politiet til Midsund?

– På dagtid er det kanskje mulig. Men vi har opplevd at det på natt – og særlig i helgene – omtrent er umulig. Det har vært tilfeller av promillekjøring der det ikke skjer noen ting. Og jeg har også hørt om voldsepisoder. Når man opplever at politiet ikke prioriterer det, så er det kraftig provoserende, og da er vegen kort til at man tar saka i egne hender, sier Gangstad. Han mener politiet nå må reagere. Han frykter at det kan utarte. Og han har bedt om et møte med den nye politimesteren om politiets tilstedeværelse på øya. Han forventer forståelse for at de vil ha besøk av politiet uten å måtte tigge og be om det.

– Kan utarte

– Vi etterlyser en større vilje til å komme ut hit. Og når vi nå ser hvor lett denne borgerverntanken slår ut, så er politiet rett og slett nødt til å komme hit og vise seg oftere. Når sjøltekt og borgervern begynner å utarte, så kan det plutselig bli stygge episoder. Hvis folk ser mer politi her vil det kunne ha preventiv virkning, sier Gangstad.

– Jeg vil ikke gå så langt som å si at de som gjorde dette har min fulle støtte, men jeg har full forståelse for at det er slik. Vi kan ikke fortsette å ha det som i dag – der vi opplever at verken promille- eller voldshendelser prioriteres, sier Midsund-ordføreren.

– Lusker rundt

Da Romsdals Budstikke torsdag kveld snakket med en av dem som deltok i bilkortesjen som fulgte polakkene til ferja sa vedkommende dette:

– Vi vet ikke om de har gjort noe kriminelt, men vi har fått vite at de lusker rundt i hagene til folk på øya. Og at de opptrer som døvstumme.

Vedkommende ville ikke ha noen mening om at politiet advarer mot oppførselen deres.

– Vi har snakket med folk som har sett dem luske rundt i hagene til folk på øya – og derfor fulgte vi etter dem og ventet til de hadde tatt ferja fra Otrøya, sas vedkommende.

– Prioriteres

Siri Engdahl, operasjonsleder i politiet Siri Engdahl advarer folk mot å ta saken i egne hender.

– Dette er borgere som har lov til å selge ved dørene, på lik linje med loddselgere, for eksempel. Og vi har ingen meldinger på at det er noe kriminelt forbundet  med denne bilen, sier hun.

– I Midsund sier de at politiet ikke kommer når de ringer. Forstår du frustrasjonen?

– Vi fikk telefoner fra Midsund om dette, men ikke meldinger om noe kriminelt eller om agressiv atferd. Får vi melding om straffbare forhold på øyer prioriteres det på lik linje med fastlandet. Så Midsund prioriteres like høyt hvis det skjer straffbare forhold der,  sier Engdahl.

Flere har delt Facebook-innlegget som viser bilkø på Solholmen ferjeleie. Foto: Bilde fra video