Planleggingen av Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) pågår for fullt. Før sommerferien skal et tydeligere bilde av hvordan sjukehuset på Hjelset blir, være klart. Spørsmålet som ofte dukker opp, er hvordan fødetilbudet og tilbudet til barn blir.

Fullverdig avdeling

– Sjukehuset på Hjelset får ei fullverdig fødeavdeling, både for fødende og kvinner i barselperioden, slår administrerende direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal fast.

Remme legger til at barseltilbudet kan organiseres forskjellig.

Tre fødestuer

Sjukehuset på Hjelset er planlagt med tre fødestuer. Pasienthotellet ved nysjukehuset får 23 senger. Flere av sengene planlegges brukt til kvinner i barsel.

– Får den nye fødeavdelinga også sengeplasser?

– Ja, der er nødt å være sengeplasser. Ikke alle fødsler er ukompliserte, derfor planlegges en barselsengepost, sier direktør Remme.

– Skal sjukehuset på Hjelset ha barnelege og barneavdeling?

Planleggerne har beskrevet tilbudet til barn slik i hovedfunksjonsprogrammet:

  • Barn: Sjukehuset Nordmøre og Romsdal skal ta imot barn både poliklinisk og for innleggelse i ett til tre døgn. Innleggelse kan skje før barnet overføres for eksempel til Ålesund eller St. Olavs Hospital. Akuttmottaket på Hjelset skal være tilrettelagt også for å ta imot barn.

  • Gynekologi og fødeavdeling: Sjukehuset skal ha et døgnkontinuerlig fødetilbud for befolkningen på Nordmøre og i Romsdal. Pasientene vil være på fødestue, i barselomsorg, på sengeenhet og poliklinikk samt på pasienthotellet.

Kan bo på pasienthotell

Kvinnene vil i hovedsak benytte pasienthotellet før og etter fødselen, blant annet kvinner som har lang reiseveg til sjukehuset eller som er avhengig av ferjeforbindelse for å komme til sjukehuset. Fødeavdelingen skal ha nærhet til operasjonsområdet i sjukehuset fordi det haster dersom barn må forløses med keisersnitt.

Kvinner som er friske og som har friske barn, kan overføres til pasienthotellet etter fødselen der som dette ikke krever mer personell, beskrives det i hovedfunksjonsprogrammet.

– Hvilke muligheter har folk til å komme med innspill på tilbudet som planlegges for fødende og barn?

Ved Kristiansund sykehus og Molde sjukehus ble det i 2015 født til sammen 931 barn. Nysjukehuset på Hjelset skal ha tre fødestuer, og ventes å ta imot rundt tusen nyfødte hvert år. På bildet avdelingssjef ved kvinneklinikken Kristiansund og Molde, Grete Teigland. Foto: Bjørn Brunvoll