«Gammal, gammal, gammal, gammal, gammal, gammal, gammal Amazon», sang Øystein Sunde. Man skulle tro at en så gammel Amazon som Ronny Moen fra Kleive kjører rundt i, også synger på siste verset. Den ble tross alt produsert i 1969, og er ni år eldre enn eieren med den rocka stilen. Men Ronny er ganske sikker på at han har bil i mange år til.

– Sist gang Amazonen ble EU-godkjent sa han som kontrollerte bilen at den utmerket godt kan vare åtte-ni år til. Rustmessig ser det bra ut. Og motoren på disse bilene er ganske så uslitelige. De bare går og går. Volvo tåler en støyt, vet du. Derfor er Volvo min favoritt, sier Ronny Moen.

Fast i Storgata

Han hadde kjørt en rekke ganger gjennom Storgata sammen med kjæresten Janne Grete Talset (24) da Romsdals Budstikke møtte dem en solskinnsdag i forrige uke. Janne Grete digger den gamle svenske bilen, hun også.

Uslitelig: Amazon-motor som bare går og går Foto: Bjørn Brunvoll

– Det er en spesiell bil. En bil som skiller seg ut og som det er artig å sitte på med. Det er mange som smiler og peker. Amazon vekker mange gode følelser, det var jo en folkebil i gamle dager, sier Janne Grete.

Ronny har hatt en rekke biler. Han er veldig bilinteressert og glad i å skru og mekke. Han hadde hatt både Subaru, Peugeot, Ford og Opel før det ble en Volvo 240 for 13 år siden. Med svart spoiler og terninger.

Zeppelin og Hendrix

– Jeg digget den bilen. Jeg hadde Volvo-en fram til 25. mars for tre år siden. Da måtte jeg skrote den på grunn av rust. Den gamle svarte Volvoen var en typisk rockebil, og jeg måtte jakte på en ny, rocker som jeg er. Det er på grunn av oppveksten og musikkinteressen som har fulgt meg i alle år. Jeg hører på Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane og den slags røffe saker når jeg kjører bil, sier Ronny Moen.

Etter at han vraket bilen for tre år siden, var det tilfeldigheter som førte til at han ble eier av en gammel Amazon. Han så bilen i nærheten av Knausen i Molde, og det var klistret opp en til salgs-plakat i sidevinduet.

Oslo-skilt: 34-26-31. Stammer fra Oslo Foto: Bjørn Brunvoll

– Amazon var i tankene mine, og der sto den. Det var bare å ringe med en gang. Bilen var i grei stand og nesten ikke vinterkjørt. Jeg tok meg en prøvetur til biltilsynet og kjørte rett tilbake for å si at jeg ville ha bilen. For 25.000 kroner var det et godt kjøp. Bilen er nok verdt litt mer nå, et klenodium som den er, sier Ronny.

Ytterst få

Det går fire-fem gamle Amazon-er på lokale veger, ifølge 37-åringen. Hans utgave er en Volvo Amazon 121 med to dører og en to liters motor som yter 103 hk. Den bruker i snitt 1,2 liter på mila og kommer seg opp i 100 km/t på 13-14 sekund på en god dag.

– Bilen er godt tatt vare på. Jeg kjører den ikke om vinteren, da låner jeg heller bilen til bror min om jeg absolutt må kjøre. Den er rustsveiset og omlakkert. Jeg skal ha denne bilen så lenge den er kjørbar og karosseriet holder. Det er en bil jeg er knyttet til, det kunne ikke falt meg inn å kjøre en moderne bil stappfull av utstyr og elektronikk. Det går jo ikke an å skru sjøl på noe sånt. Man kommer seg heller ikke lenger med en ny bil enn med en gammel en, påpeker han – helt korrekt.

Den lengste turen Ronny og Amazonen har vært på sammen var til Gøteborg for snart tre år siden.

– Planen var å kjøre innom fabrikken der bilen ble produsert, men jeg fant aldri fram. En fin tur ble det uansett. Ingen problem å kjøre denne på langtur, fastslår Ronny.

Det er ikke akkurat noen utstyrsbombe han kjører rundt i.

– Den har setebelter foran, fire gir og revers, et varmeapparat og en håndbrekk på venstre side av setet. Bilen har manuell choke og ekstra stort ratt, samt horisontalt speedometer.

Terningkast 6: Korrekt pynt under speilet. Foto: Bjørn Brunvoll

På jobbjakt

Ronny Moen er bosatt på Kleive, men har en garasje på Istad der han holder på med mekking. Ronny har ikke jobb for tiden, men håper på å få seg en deltidsjobb der han kan holde på med dekk og hjulskifte, noe han er en kløpper til.

– Jeg er interessert i både bil og rock, men absolutt mest bil. Det er stor stas å kjøre rundt i en gammel Amazon, en perfekt bil for cruising gjennom byen. Og så er det litt artig at den har gamle Oslo-skilt uten bokstav, kun tall, sier Ronny Moen.

Dekk og verktøy: Rommelig bagasjerom. Foto: Bjørn Brunvoll