Gardermoen (Rbnett): Hva gjør lederen for det største regjeringspartiet når nyhetene flommer over av meldinger om bedrifter som permitterer eller sier opp ansatte? Hun peker på mulighetene.

Erna Solberg møtte tusen mennesker på Høyres landsmøte under slagordet «Mulighetslandet Norge».

Skryter av Romsdals-bedrifter

Hvorfor ikke starte med litt skryt? Erna Solberg liker svært godt innspillet fire bedrifter i Romsdal denne uka kom med om formuesskatten.   De fire bedriftene; Brunvoll AS, Oskar Sylte Mineravannsfabrikk AS, Rauma Ullvarefabrukk AS og Bussbygg AS, sendte brev til regjeringa der de beskriver at formuesskatten og skatten på arbeidende kapital tapper bedriftene for penger og truer hundrevis av arbeidsplasser.

– Det er bra å få opp konsekvensene av skatten på arbeidende kapital. Vi er opptatt av å redusere skatten på arbeidende kapital. Og det forventer jeg at partier som har sterke formuleringer om det samme, støtter oss. Da sikter jeg til KrF, Venstre og Senterpartiet, sier Erna Solberg når Romsdals Budstikke snakker med henne.

Å gi norsk næringsliv lavere skatter, er ett av virkemidlene Erna Solberg vil gå videre på.

– Fordi vi vet at velferdssamfunnet vårt aldri kan bli sterkere enn det verdiskapingen i privat næringsliv har rygg til å bære, begrunner hun.

Arbeidsledigheten

Men hvilken medisin tenker Erna Solberg å ta i bruk for å begrense arbeidsledigheten, for eksempel i Møre og Romsdal og resten av vestlandsfylkene?

Til Romsdals Budstikke gir Erna Solberg analysen:

– Statsbudsjettet er i ferd med å rulles ut. Vi ser det på anleggsbygging og på skipsverftene. Vi laget tiltakspakker med økende vedlikehold og mer vegbygging. Og vi vet hvor verftene ligger. De kan brukes til oppgradering for eksempel av marinefartøy. Vi har gitt en pakke

på 400 millioner kroner rettet mot verftene, sier Høyre-lederen.

Nye jobber må skapes

Norge står midt oppi det Erna Solberg beskriver som en krevende omstilling. Gamle jobber skal erstattes med nye jobber, sier hun. Og bruker tre ord på å beskrive det som skal prege nærings- og arbeidslivet de kommende åra: Grønt, smart og nyskapende.

Når vi nevner de mange nyhetsvarslene om permitteringer og nedbemanning, kvitterer Erna Solberg:

– Ja, vi ser permitteringer og oppsigelser. Men også tildelinger av kontrakter og ansettelser. I den siste målingen av arbeidslivet viste den 7.000 flere ansatte nå enn ved forrige måling. Det vil være et skifte mellom bedrifter som ikke får kontrakter og bedriftene som får kontrakter.

Erna Solberg benyttet landsmøtetalen fredag til å tegne framtidsbildet. For en partileder er det ikke så dumt å starte med å trekke de store linjene; hvordan hun tenker Norge skal utvikles de neste fem eller ti åra.

Solbergs vegvalg

Etter Solbergs mening står Norge foran viktige vegvalg. Her er noen av valgene hun vil ta:

1. Sikkerheten: Norge må bruke mer penger på å hjelpe sårbare stater som ligger ved Europas grenser.

2. Norge må styrke forsvaret.

3. NATO er sammen med Norges forsvar, garantisten for sikkerhet. Ingen vingling rundt NATO-alliansen.

4. Streng innvandringspolitikk,

der Norge ikke skal framstå som

mer sjenerøs enn andre land.

5. Omstilling til et lavutslippssamfunn. Storsatsing på innovasjon. Målet er å skape nye arbeidsplasser slik at det blir arbeid til alle, også flyktningene.

6. Fornyelse av skattesystemet for

å få investorer til å investere i norske arbeidsplasser.

Den nye skolesatsingen

Den mest konkrete nysatsingen Erna Solberg varslet, og som kan settes raskt i verk, er styrkingen av småskolen. «Vår neste satsing i skolen skal være tidlig innsats på småskoletrinnet slik at færre barn blir hengende etter», sa hun.

Landsmøtedeltakerne likte det de fikk høre fra partilederen.   Erna Solberg ble avbrutt med applaus 41 ganger under talen – bare fem applauser bak det Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, fikk på landsmøtet i fjor, da Ap var på topp.

Erna Solberg framstår som trygg og ubestridt partileder. Hun sang med på refrenget i «E-ordet» da artisten Ravi innledet musikalsk på landsmøtet. Om hun hadde valgt kjole for å vise at hun satser på borgerlig samling også i åra som kommer, er ikke godt å si. Men Erna Solbergs kjole var stripet i de fire samarbeidende partienes farger: Mørkeblå, lys blå, grønn og gul.