Blir folk i Møre og Romsdal lykkeligere dersom dette fylket blir en del av Trøndelag eller Bergensregionen? Kanskje – dersom lengre avstander, mer byråkrati og tap av arbeidsplasser står på ønskelista di.

Frieri uten fakkeltog

Kommer du til å gå i fakkeltog for å få slått Møre og Romsdal sammen med Trøndelag eller nabofylkene på Vestlandet? Fram til i dag har det ikke vært noe sug å merke, verken i Romsdal, på Sunnmøre eller i deler av Nordmøre om å la Møre og Romsdal smuldre opp og bli sugd opp i en større region ingen vet omfanget av.

Regioner i stedet for fylker

Den ferskeste reformen vi er presentert for, er regionreformen. Regjeringen sa denne uka at den ønsker å dele landet inn i 10 regioner. I dag er det 19 fylker, der fylkeskommunen styres av folkevalgte.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har bedt dagens fylkeskommuner forberede naboprat. Praten skal være gjennomført før 1. desember i år. For Møre og Romsdals del betyr kommunalministerens henstilling at dette fylket skal høre med Sogn og Fjordane om de er interessert i å snakke nærmere om å danne én region ilag med oss. Likedan blir det er frieri overfor Sør-Trøndelag – sørtrønderne har for øvrig allerede blitt eng med Nord-Trøndelag om å danne felles region. Fylkesadministrasjonen i trønderregionen skal være i Steinkjer.

Enda en reform

Vi har nettopp brukt energi på å diskutere politireformen og inndelingen i nye politidistrikt. Nå står vi midt oppi kommunereformen, der kommunene skal bestemme seg for hvordan framtidskommunen skal se ut, så kommer regjeringa med regionreformen.

Situasjonen er interessant: Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ønsker egentlig ikke et fylkesnivå eller regionnivå, men må innrette seg etter flertallet på Stortinget som mener at i Norge skal det være tre nivå: Kommunen, fylkeskommunen/regionen og statsnivået.

Hva skal regionene drive med?

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) setter ord på det mange lurer på: Hvilke oppgaver skal en større region få ansvaret for, ut over oppgavene fylkeskommunene i dag har å jobbe med? Kommunalministeren sier det omtrent slik til fylkeskommunene: «Slå dere sammen, så skal dere få oppgaver».

Så kan man spekulere på: Vil regjeringspartiene som egentlig ikke ønsker det tredje nivået – fylkesnivået/regionnivået – flytte oppgaver staten har i dag til de nye regionene?

Mindre plunder og heft?

Hva er argumentene for å lage større regioner?

Kommunalministeren vil rydde vekk mest mulig av det som på ubyråkratisk språk kan kalles plunder og heft. Det kan bety mer strømlinjeformet planlegging, saksbehandling og gjennomføring av tiltak som vegbygging, arealbruk, miljøtiltak, styring av verneområder og så videre. Der fylker i dag kan ha motstridende interesser, kan en større region se helheten.

Et annet argument er at færre regioner vil føre til mindre byråkrati. Ser vi på en annen sektor – helsesektoren – har ikke organiseringen i regionale helseforetak vært noe skoleeksempel på å lage mindre byråkrati. Tvert imot. Helseregionene har est ut, rådgiverne har blitt flere, og konsulenter har blitt engasjert i hopetall. Hvem tror at samlingen til færre regioner vil bety færre ansatte?

Arbeidsplasser i potten

Det lønner seg å være ærlig. I Møre og Romsdal skal vi ikke underslå at diskusjonen om regioner også handler om arbeidsplasser, og hvor disse plasseres.

Molde er vertskap for fylkesadministrasjonen. Sentraladministrasjonen i fylkeskommunen teller i dag 220 personer. Dette er ikke kun ansatte som bor i Molde; der er folk fra Fræna, Aukra, Vestnes, Ørskog, Ålesund, Rauma, Averøy, Eide, Nesset, Sunndal, Midsund og Vestnes – for å ta eksempler. Blir Møre og Romsdal en del av Trøndelag, vil sentraladministrasjonen bli lagt til Steinkjer. Jobbene forsvinner neppe, de havner et annet sted. I praksis vil sunnmøringene, romsdalingene og nordmøringene da bli styrt fra Steinkjer.

Å forberede nye regioner, krever at folk begriper fordelene og ulempene. Her har regjeringa og partiene på Stortinget en jobb foran seg. Det haster dersom de nye regionene skal bestemmes neste sommer.

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook

Richard Nergaard er politisk redaktør i Romsdals Budstikke.