Anerkjent interiørblogger + løsningsorientert mann = spennende løsninger

Se den moderne og særegne hytta i Skorgedalen!
Amalie Fagerlis beste innredningstips
  • Ha is i magen. Bo deg til og prøv deg fram. Det tar tid å finne sin egen interiørstil, så ikke vær redd for å eksperimentere og sette sammen interiør og farger.
  • Det er lett å si at man ikke trenger å følge trender, men trender påvirker oss mer enn vi aner. Bli inspirert, men kombiner gammelt og nytt.
  • Pakk vekk ting framfor å kaste det. Det går ikke mer enn fem år fra man går av skaftet for en trend til den begynner å komme inn igjen. Interiørtrender kommer gjerne raskere tilbake enn klestrender. Kanskje kan du fornye gamle møbler framfor å kjøpe nytt?
  • Har du kjørt deg fast er det alltids hjelp å få. Da slipper du å gjøre bomkjøp, og kanskje kan du få hjelp til å bruke det du allerede har på nye måter.
  • Følg Amalie Fagerli på Facebook: Svenngården eller @svenngaarden på Instagram
Pluss +

Betonggulv, ståltak og svartmalte dører. Når en anerkjent interiørblogger og hennes løsningsorienterte mann bygger seg hytte i Skorgedalen, er det ikke fritt for at det dukker opp noen iøyenfallende løsninger.

– Du kan tro mange sperret øynene opp da de så vi la slett ståltak her. Noen lurte på hva vi skulle legge oppå der. Men da det var det voldsomme snøfallet i vinter ble det stille. Da sto folk på takene og måkte, mens snøen ikke la seg på vårt tak i det hele tatt, ler Ole Johnny Gamlem, samboeren til Amalie Fagerli som står bak bloggen svenngaarden.com – og som etter å ha vunnet den gjeve utmerkelsen «Årets vakreste hjem» i 2011, tok steget til å satse på interiørdesign, noe hun nå jobber med.

Åtte måneder

For mindre enn to måneder siden skrev Amalie på bloggen: «Vi er et par papirer fra å kunne bo i hytta vår! SVIM av! Bare litt lister og noen malingsklatter igjen, så er vi helt ferdige med tidenes DIY.» Da var det ikke mer enn åtte måneder siden de hadde begynt å bygge herligheten, som troner på en liten haug i hyttefeltet noen hundre meter til høgre for skitrekket. Egeninnsatsen har vært enorm, fra ende til annen, hos paret som til vanlig bor i Svenngaarden, eller det de også kaller ei «vedlikeholdsbombe» fra 1934 i Eidsvik i Haram.

– Vi har virkelig jobba hardt for å få hytta ferdig. Takket være at det er en perfeksjonist som planlegger, så gar det gått bra, sier Amalie og nikker bort mot Ole Johnny.

– Dere tegna hytta sjøl også?

– Jeg spurte Ole hvor stort det kunne være, så tegna jeg sånn jeg ville ha det inni. Han tegna fasade og tekniske tegninger, så vi er et godt team, fastslår hun.

Gjenbruk

I tillegg til at hytta er bygget med egne hender og med hjelp fra familien, er det også på lavbudsjett på innsida.

– Med unntak av senga vår og kjøkkenet er alt gjenbruk, forteller Amalie. Blant annet er sofaen en hun kjøpte som 16-åring og køyesengene kjøpt brukt og malt.

– Vi hadde ikke bygget om vi ikke kunne gjort det sjøl. Vi er tross alt bare 28 og 30 år. Det er annerledes når man er 45, sier hun.

– Men med god planlegging og egeninnsats ble det altså mulig, sier Ole Johnny.

Selvgjort

«Senere på kvelden og natta la vi voksne armering og 400 m med varmekabler» står det i bloggen. Hyttegolvet ble støpt i oktober 2014, før det ble mange måneders opphold til snøen forsvant. I mai i fjor var det «på ‹an igjen». Først ble det bygget en stor terasse («perfekt å ha en rydig plass å holde på under byggingen.») Ei helg i juni satte Amalie og Ole Johnny sjøl opp alle ytterveggene. Deretter gikk sommerferie og høsthelger stort sett med til effektive «hytteturer».

I oktober var hytta ferdig utvendig – og innsiden var klar for innsats. Her har de valgt en mer industriell stil enn det man ofte forbinder med hytter, med stållamper over bordene og - ikke minst- betonggulvet. I taket både på bad og kjøkken har de lagt bølgeblikk.

– Det var Ole Johnny sin idé, forteller Amalie.

Samtidig mjukes det hele opp med blant annet beisa rupanel på den ene stueveggen, skinnfeller og et tilsynelatende slitt og grått bord, mistenkelig likt et Bombay-bord.

– Alle hadde Bombay-bord en periode, også jeg. Nå får du dem nærmest kasta etter deg. Jeg kjøpte dette for 50 kroner, og hadde det stående ute i månedsvis for å få den grå og slitte looken. Etterpå kappa jeg av litt av beina på det. Da jeg la ut dette «nye» bordet på bloggen, kokte det med repons, forteller Amalie.

Skyvedør

Da vi var innom, i inngangen til påska, var familien på fire på plass for å nyte omgivelsene i sin stilige feriebolig.

– Nå kan vi endelig bo her og bare pjaske litt – Det vil si: Om vi begynner på ting, gjør vi det ferdig, men nå slipper vi et sånt rotterace som det har vært, sier Amalie.

– Hva er du mest fornøyd med, Amalie?

– Det første jeg sa var at jeg ville ha ei stor skyvedør i front så vi kan nyte utsikten. Det har jeg fått. Og så allrommet. Jeg er en kjøkkenperson. Ikke det at jeg lager mat til alle døgnets tider, men det er alltids noen på kjøkkenet, så det er fin plass å henge, sier hun.

– Tenker folk forskjellig når man innreder hytter i forhold til vanlige hus?

– Når man tenker på ei hytte, er «koselig» det første man tenker. De aller fleste går for enda mer naturmaterialer og lunere stil på hytta enn oss. Naturmaterialer er det viktigste og noe de aller fleste går for på hytta. Det er litt mer industriell stil her, men vi bor i et hus fra 1934, så der er det koselig nok, sier interiørdesigneren.

– Kan du si noe om hyttetrender nå?

– Det er slutt på at man tenker «det er jo bare på hytta» og tar hva man har. Vi er et interiørbevisst folkeslag. Nordmenn er ekstreme på oppussing. Mange som bygger ny hytte nå går for en mer klassisk, eksklusiv hyttestil, der grovt tre møter sølv møter saueskinn. Mye handler også om hvilken hytte du har. Bygger du lafta hytte, kan du jo ikke kjøre industriell stil.

– Som å vinne Idol. Amalie går ikke ut med lesertall, men sier at hun har noen tusen lesere per dag på bloggen svenngaarden.com. Her har leserne fått følge hytteprosjektet innimellom postene fra bolighuset.

– Interiørbloggens storhetstid er over for denne gang. For bare få år siden var det et enormt nettverk, mens det nå bare er de største og mest sta som henger igjen, ler Amalie, som merket effekten av å få tittelen «årets vakreste hjem» i 2011.

– Å vinne dette for en interiørblogger, er som å vinne Idol for en sanger. Det er den største nasjonale konkurransen. Og jeg fant ut at jeg ville smi mens jernet var varmt. Jeg hadde fått et navn og ville bruke det, så jeg tok steget fra å jobbe i interiørbutikk til å bli interiørdesigner, forteller Amalie, som nå har eget firma og kunder rundt om i Norge hun hjelper med alt fra planløsning til styling.

Skorgedalen i hjertet

Skorgedalen betyr mye for Amalie, som har mor, Elin Kolsvik Fagerli, fra Åndalsnes.

– Vi var hos mormor og morfar på Åndalsnes nesten hver helg da vi var små, og om vintrene var vi her oppe, hvor morfar var en av primusmoterene i trekket. Det er han som har lært meg og søsknene mine å stå på ski, og også oldebarna sine, forteller Amalie, og legger til at det er viktig at morfaren, Egil Kolsvik, blir nevnt.

– Han er et arbeidsjern uten sidestykke og den snilleste personen jeg vet om. Da han hjalp til på vår hytte, var det den tredje hytta i familien han var med på å bygge her, forteller Amalie, som tror det er stas at også barnebarnet velger seg Skorgedalen.

Loft siden

Hytta har et stort loft som på sikt skal få fire soverom og bad. Trappa skal gå opp fra allrommet.

– Det blir mer møbler etter hvert, men vi skal bo oss til litt. Vi vil ikke kjøpe bare for å kjøpe, og så få bomkjøp. Ny sofa skal vi ha på sikt, men først må vi spare til det, slik at vi kan gå for en vi har lyst på seinere, sier Amalie.

– Men du, Amalie. Siden vi nå plutselig har en interiørblogger i vårt dekningsområde. Hva er trendene for våren og sommeren?

– Lysere farger

Pasteller kommer igjen år etter år etter år. Vi gjør det mer heimekoselig ute, og mange innreder terassen som om det var ei styre, med mer tekstiler og belysning. Og vi skal ha det koseligere rundt oss inne. Det er gode nyheter for oss med gamle trehus. Nå har det vært skandinavisk ei stund. Et er litt kaldt, med sin enkelhet og sine rette linjer. Nå blir det mer heltre, keramikk, bomull og lin i trendbildet. Kobber er på veg ut, mens messing er inntakt. Og så er gjenbruk hottere enn noen gang.