I redaksjonen har vi en skjerm som viser hvilke saker som til enhver tid blir lest på vår nettside, Rbnett. På mange måter er dette en temperaturmåler på engasjementet i Romsdal. Torsdag kveld for eksempel, får vi et naturlig hopp når MFK har spilt fotballkamp. På samme måte ga det utslag da vi i går la ut nyheten om at Prezioso Linjebygg har sikret seg en milliardkontrakt. Når det gjelder en av de viktigste prosessene i vårt lokalsamfunn i år, kommunereformen, varierer engasjement fra sak til sak. Men etter denne uka tror jeg vi kan slå fast at navn engasjerer.

En runde på noen av naboenes nettaviser viser at det ikke bare er i vårt distrikt at navnevalg rører ved noe i oss. Spesielt hett blir det dersom noen prøver å ta førsteretten på et navn som flere føler tilhørighet til. I Gudbrandsdalen har kommunene Sør-Fron, Nord-Fron og Ringebu samlet seg om navnet Gudbrandsdal. De kaller det en kjærlighetserklæring. Det er ikke ordførerne lenger nord i dalen like enige i. – Vi er alle gudbrandsdøler. Gudbrandsdalen er et identitetsnavn for oss. Derfor synes jeg ikke noe om dette, sier ordfører Bjarne Eiolf Holø i Lom kommune til avisa GD.

I dekningsområdet til avisa Fjordenes Tidende er kommunene Selje, Vågsøy og Vanylven enige om å jobbe videre for å danne Statt kommune. Her er det skrivemåten som engasjerer. Språkrådet skal nå konsulteres for å finne ut av om hva som er anbefalt skrivemåte. Ordføreren i Selje er imidlertid ikke så opptatt av hva Språkrådet måtte mene. Han er klar på at Statt er riktig uansett. Nettutgaven til Fjordenes Tidende kjørte en avstemning der alternativene er Statt, Stad og Stadt. Dette engasjerte folket. Over 2000 stemmer ble avgitt, og Stadt ble folkets vinner.

I Nesset og Sunndal jobber de for å danne Aura kommune. Ikke alle synes dette er en god idé. Egne grupper har nå blitt opprettet på sosiale medier for å diskutere navnet. Et alternativ er å smelte de to kommunene sammen til Sunset – et navn som i hvert fall vil fungere godt på engelsk. Kommunestyremedlem Erling Rød fremmer sitt forsvar for Aura på nynorsk: «Aura kjem av aur, som tyder grus. Utlaupet av mange dalar hev namn avleidd frå aur. Sunndalsøra, Øksendalsøra, Eidsøra og Eresfjord er slike. Dei som bur på Åse i Eresfjord kallar Nauste for Æran. Me som bur på Sunndalsøra seier at me bur på Øra. Øra Kafe på Sunndalsøra skjenkjer øl og Aura Avis kan lesast.»

For oss var det likevel lanseringen av kommunenavnet Romsdal som satte fart på debatten. Dersom Rauma og Vestnes finner sammen er Romsdal kommune det valgte navnet. Det får meg til å tenke på en av de første gangene jeg skulle skrive lederartikkel i Romsdals Budstikke. Ettersom jeg var fersk i jobben spurte jeg en kollega om han kunne lese gjennom. Han var positiv til meningene, men hadde en veldig tydelig tilbakemelding: Romsdalen og Romsdal er to forskjellige ting. For meg, som da kom utenfra, var dette en nyttig presisering som jeg har tatt med meg i jobben. Mitt inntrykk er at mange, fra Ona til Verma, føler en tilknytning til Romsdal som region og fogderi. Noen har spurt meg hva vi gjør med vårt navn dersom Rauma og Vestnes blir til Romsdal kommune. Om det skulle være tvil: Vi vil fortsatt være Romsdals Budstikke.

God helg!