Sammen med Eide vil gi en ny Hustadvika kommune gi enda sterkere muskler, mener det politiske flertallet. Av rein formalitet holdes døra på gløtt mot Molde.

Ingen kan være i tvil om hvilken retning flertallet i Fræna kommunestyre har lyst å gå, uansett hvordan formuleringene i et kommunestyrevedtak lages. Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV har 18 av 31 representanter i kommunestyret. Det betyr at de øvrige representantene kan si og mene det de vil, makta ligger hos Sp og Ap. Et felles forslag fra Ap og Sp peker ut førstevalget: Hustadvika kommune der Fræna og Eide går sammen.

Stor nok alene

Gruppelederen til Sp, Trond Malmedal, understreker dette når han sier at Fræna Senterparti mener Fræna er stor nok til å stå alene.

«Noen sier at Fræna og Eide bare vil bli mer av det samme. Ja, mer av det som fungerer godt», sa Malmedal i kommunestyret torsdag kveld.

Fræna-politikerne føler likevel et ansvar for å ha et håndfast forhandlingsresultat å vise fram for innbyggerne når det skal holdes folkeavstemming om kommunestruktur mandag 25. april. Derfor har Ap og Sp lagt fram et punkt om å forhandle fram en intensjonsavtale med Romsdalshalvøya storkommune. Men realiteten kan ikke rokkes ved: Flertallet vil gå sammen med Eide. En større kommune, der Molde er med, har de ikke trua på.

Forhandlinger med Romsdalshalvøya er et pliktløp.

«Fræna og Eide sammen gir mindre risiko», mener varaordfører Jan Arve Dyrnes (Ap).

Sjølbildet er styrket

Frænas politikere akter ikke å stå med lua i hånda. Den økonomiske snuoperasjonen har styrket sjølbildet, for Fræna kan stolt vise til 2015-regnskapet med et overskudd på over 20 millioner kroner, etter at gammel moro er oppgjort. Rådmann Anders Skipenes sier Fræna vil være ute av Robeklista, og ha gjenvunnet full sjølråderett, i løpet av våren.

Først svar, så spørsmål. Innbyggerne i Fræna skal spørres hvilken kommuneløsning de vil ha. Annhild Viken Sunde (V) stusser over logikken: Først sier Ap og Sp hvilken kommuneløsning de ønsker, deretter vil de spørre innbyggerne om råd. Ordfører Tove Henøen (Sp) forklarte i kommunestyret at politikerne viser veg.

Hva kan ei folkeavstemming føre til?

Hvordan vil politikerne tolke folkets råd dersom valgdeltakelsen blir 49 prosent? Hva skjer dersom fire alternativ (1. Fræna alene. 2. Fræna og Eide. 3. Fræna, Eide og Averøy. 4. Fræna inn i Romsdalshalvøya) blir like populære?

Solid folketallsvekst

Fræna har mye bra å vise til: I løpet av 20 år har folketallet økt med 700 personer. Aller størst vekst siden 2005. Fylkets sterkeste landbrukskommune. Et variert og godt næringsliv. Fræna har nærhet til Molde og 1.624 freninger jobber i Molde.

Men Fræna har også å bryne seg på. Framtidsbildet handler om å bygge arbeidsplasser på kompetanse. Fræna er blant kommunene i fylket med lavest andel innbyggere med høgskole og universitetsutdanning – særlig blant menn, bare 14,1 prosent av menn i alderen 40–59 år. Fræna må også belage seg på kraftig økning i antall eldre over 80 år de nærmeste åra.

Diskusjonene i Fræna viser at det store bildet handler om frykten for det ukjente. Ordfører Tove Henøen (Sp) satte ord på dette: «Næringslivet er usikker. Ungdommen er usikker. Ansatte i kommunen er usikker».

Her er tre ukjente:

1. Frykt for jobbene. Tillitsvalgt Tor Gunnar Johansen i Fagforbundet forteller at mange ansatte i Fræna kommuneføler utrygghet for jobbene sine.

2. Frykt for å miste makt. I en større kommune frykter enkeltpolitikere eller enkeltbygder at de ikke får samme innflytelse de har i dag.

3. Frykten for storebror. I Fræna frykter man at Molde-dominansen blir for stor.

Et flertall av politikerne har allerede bestemt seg.