Bachelorstudentene ved HiMolde får nå muligheten til å studere ved et av verdens beste universiteter.

Berkeley har flere år på rad blitt rangert som det beste offentlige universitetet i USA. Skolen befinner seg stort sett helt i toppen av alle internasjonale rangeringer, og mange kjente mennesker har tatt utdannelsen sin her. Blant annet over 70 nobelprisvinnere, medgrunnlegger av Apple, Steve Wozniak, Google-sjef Eric Schmidt og vår egen kronprins Haakon Magnus. Nå f¨år også bachelorstudentene ved Høgskolen i Molde muligheten.

Todelt

Prosessen med å få til utvekslingssamarbeidet har vært todelt.

– Jeg var på seminar med Ikuben hvor vi reiste til San Fransisco, Bay Area og Berkeley for å lære om innovasjon og innovasjonskraft. Turen kom i stand med hjelp av Peder Inge Furseth, som har gode kontakter på Berkeley og som også har en stilling ved høyskolen. I etterkant av turen begynte vi å diskutere et mulig samarbeid mellom universitetet og Høgskolen i Molde, forteller dekan ved avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap, Oskar Solenes.

Bekjentskaper

Han har selv vært på utveksling hos Berkeley i studietiden, og der ble han kjent med den andre grunnen til at HiMolde har fått til utvekslingssamarbeidet.

– Under studietiden min traff jeg den norske sosiologiprofessoren Trond Petersen som har undervist på Berkeley siden slutten av 80-tallet. Han har jobbet med å utvikle lignende samarbeid med de største universitetene i Norge tidligere. Avtalen ble til gjennom bekjentskaper og tette kontakter, forteller Solenes. Sosiologiprofessor Petersen er nå ansatt i en 20 prosent stilling ved Høgskolen i Molde, samtidig som han arbeider fulltid hos Berkeley.

– Han er en stor del av grunnen til at utvekslingsprogrammet ble til, forteller Solenes.

Reise for livet

Utvekslingsavtalen gjelder i første omgang for studenter som tar bachelorgrad, og kan passe for samtlige av HiMoldes bachelorstudenter.

– Berkeley har et stort utvalg av samfunnsfaglige emner, og alle bachelorstudentene kan finne sine kurs der. Men det er nok logistikk, økonomi og administrasjon, sports management og jus og administrasjon som vil ha flest valgmuligheter, sier dekanen. De fleste studentene reiser over høst eller vår i andre studieår. Lånekassen støtter universitetet, og man kan få mye av lånet omgjort til stipend. Det er kun studenter med B eller høyere i gjennomsnitt som får muligheten til å reise.

– Studentene må være forberedt på at det koster litt. Men man får så utrolig mye igjen for det, sier han.

Lokalt næringsliv

Solenes ønsker også at høgskolen skal klare å koble på det lokale næringslivet i Molde til utvekslingsprosjektet. – Studentene tar med seg en problemstilling fra en lokal bedrift som de utarbeider og tester hos Berkeley. Dermed knytter vi enda tettere bånd mellom Molde og universitetet, og det lokale næringslivet kan få en gyllen mulighet til å delta på studentenes kunnskapsreise.