Mens Molde venter på ny kommunedelplan, får et fortettingsprosjekt på Kringsjå dispensasjon.

– De som rekker å komme med saka før ny plan, er sånn sett heldige, sier Venstre.

– Så lenge den nye kommunedelplana ikke er klar, er det dagens regler vi må forholde oss til. Sånn sett er de som kom med saka nå heldige, påpekte Frøydis Austigard (V) da dispensasjonssaka for Mali Furunes veg 2 ble behandlet i Plan og utviklingsutvalget (PUU) tirsdag.

Synspunktet fikk støtte fra resten av utvalget.

– Her må vi være veldig konsekvente med det formelle. Der har Molde fortjent fått kritikk for at enkelte har satt dette i system og utnyttet det. Når dette holder nå, er det fordi det kommer før de nye reglene, sa Terje Tovan (Borgerlisten).

Prinsipiell

Eierne av Mali Furunes veg 2 ønsket å rive dagens hus, som ligger langt nord på tomta, og erstatte det med tre boenheter med garasjer.

Byggesaken var prinsipiell fordi det ble søkt om en høg utnyttelsesgrad – langt høgere enn det kommunestyret har signalisert er ønskelig i høringsforslaget til ny kommunedelplan for Molde.

Dispensasjonene, som administrasjonen var positive til, gjaldt byggegrense til veg og for hustypen «åpen villamessig bebyggelse», som området er regulert for.

Parkeringsproblem

Parkeringen til dagens hus gjøres i gata, som allerede er overbelastet, påpeker kommunen. Å bygge kjellergarasje, er dermed en stor fordel.

– Dette er et flott prosjekt, og et godt eksempel på at vi kan gå nærmere inn i detalj på enkeltområder. Det var egentlig ikke tenkt fortetting her, men så egner prosjektet seg godt likevel, sa Sindre Pedersen (Frp).

På befaring

Fra naboene rundt kom det fem merknader. De gjaldt at seint varsel, at bygget var for stort og tett for tomta, at bygget ikke harmonerer arkitektonisk, manglende uteareal til leik og opphold og utfordringer med overflatevann.

Etter en befaring i forrige møte i PUU, gikk politikerne enstemmig inn for prosjektet.

– Prosjektet er kjempebra. Et forbilde for liknende prosjekt, siden det har tatt hensyn til så mange ting, roste Eva Brit Mauseth (H).

PUU-leder Roar Beck (H) var like raus:

– Ut ifra gjeldende planer er det et godt prosjekt, som er pent utført. Det er i utgangspunktet et uensartet område, så å bygge noe som er litt annerledes ser jeg ingen betenkeligheter med, sa Beck.

Trakk prosjekt

Et annet prosjekt som også trengte dispensasjon fra «åpen villamessig bebyggelse», var derimot innstilt som avslått til samme møte. Kort tid før trakk derfor utbygger Planor AS søknaden for Amtmann Leths gate 27.

Søknaden gjaldt riving av det gamle «Veslefrikk»-bygget, og bygging av seks nye boenheter. Det ble for stort i forhold til dagens regulering. Uteområdet var heller ikke godt nok, mente kommunen.

– Amtmann Lehts gate var på mange måter et bra prosjekt, og vi ga tillatelse til å rive og bygge. Men ikke så stort som det var søkt om, sier leder for byggesak Aleksander Aasen Knudsen til Romsdals Budstikke.

Ifølge Roar Beck kan saka komme tilbake som fire leiligheter i stedet for seks.

«Fremmed»

Dagfinn Kleppe, en av flere huseiere i nabolaget som jobbet mot prosjektet, er glad for avgjørelsen:

– Slik det så ut nå, ville det ha blitt et fremmedelement i forhold til den gamle bebyggelsen og i strid med verninga som er foreslått i den nye kommuneplanen. Blir det et mindre prosjekt med fire boenheter, får vi ta det da, sier han til Romsdals Budstikke.

– Til hit: Nabo Dagfinn Kleppe peker på hvor langt nybygget ville ha gått. Han er glad for at saka er trukket.
Ble trukket: Bygget i Amtmann Leths gate 27 ville dekket mer av dagens kryss, med fortsatt frisikt i trafikken.