Ved inngangen til 2016 går store deler av næringslivet i Romsdal inn i ei mer usikker framtid enn på mange år. Flere hundre arbeidsplasser har allerede gått tapt. Mange flere vil ryke i det nye året.

Snudd totalt

Det som helt fram til langt ut i 2014 fortonte seg som en eneste lang sammenhengende opptur, har på halvannet år blitt snudd totalt.

Vi får nå ettertrykkelig synliggjort at en stor del av næringslivet i Romsdal, er helt avhengig av det som skjer ute i den store verden. Jobber som for under to år siden var trygge og godt betalt, er nå enten usikre eller borte.

Priskollaps

Ingen analytikere forutså at oljeprisen skulle kollapse, slik den har gjort. Selv ikke norske Rystad Energy, verdens kanskje fremste oljeanalyseselskap med OPEC og det internasjonale energibyrået IAEA på kundelista, forutså fallet.

Det er en direkte sammenheng mellom beslutningene som tas i oljesjeikenes palasser i Saudi-Arabia, og oppsigelsene som nå rammer ansatte i offshorenæringa i Romsdal.

At Saudi-Arabia helt uventet ikke lenger vil redusere oljeproduksjonen for å holde prisen oppe, er en av flere viktige årsaker til at arbeidsplasser nå går tapt i Romsdal. Andre årsaker er amerikansk skiferoljeproduksjon og etterspørselssvikt i markedet.

Et prisfall fra 116 til ned mot 36 dollar fatet er dramatisk, ikke bare for oljesjeikene i Saudi-Arabia. Det er like dramatisk for mange arbeidstakere og lokalsamfunn i Romsdal.

Velstand

Sjøl om vi i Romsdal ikke er like oljeavhengig som Rogaland, er svært mye av velstanden som er bygd opp her de seinere åra basert på oljevirksomheten.

Det gjelder i hele Romsdal, fra I.P. Huse på Harøya i vest til Partner Plast og Aak på Åndalsnes i øst.

På denne aksen ligger viktige offshorevirksomheter som Vard-verftene på Gossen og i Tomrefjord, Midsund Bruk, Ormen Lange-anlegget, National Oilwell Varco, Axess, Prezioso Linjebygg, Axtech, Langset og andre større og mindre leverandørvirksomheter. Oljevirksomheten har også stått for en betydelig del av omsetningen til Brunvoll og Glamox.

Oljeskepsis

Flere norske parti har nærmest avskrevet oljevirksomheten i Norge over natta. Sjøl langt inn i Arbeiderpartiet og Høyre gjør skepsisen til oljevirksomheten seg gjeldende. Ledende politikere i de store partiene er imidlertid klare på at oljevirksomheten vil være viktig for Norge i flere tiår framover.

Den store interessen fra oljeselskapene for utlyste blokker i den 23. konsesjonsrunde, viser at også de har tro på ei framtid for norsk oljevirksomhet i det lange perspektivet.

Samtidig må også både politikerne og oljeselskapene ta inn over seg realitetene som ligger i Paris-avtalen. En større andel av forbruket må i framtida dekkes av fornybar energi.

Vil snu

Alle i oljebransjen synes trygge på at prisen en dag vil snu, og ta seg opp igjen. Spørsmålet er bare hvor raskt – og hvor mye. Det vil kunne bli avgjørende for hvor mange flere arbeidsplasser som vil ryke i offshorenæringa i Romsdal framover.

Sjøl om aktiviteten utvilsomt vil ta seg opp igjen, er det få som tror at den vil komme opp på nivået den var før nedturen kom. Det kan også være sunt. Oljesektoren var overopphetet.

Flaks

Samtidig som vi i vår region nå rammes kraftig av nedturen, har vi også hatt flaks. Samtidig som hele bransjen verden over nedbemanner, og nye prosjekt droppes eller settes på vent, pågår utbyggingen av   Nord-Europas største industriprosjekt på Nyhamna. 900 mann er til enhver tid i sving inne på anlegget.

Da Stortinget i 2013 godkjente utbyggingen av Aasta Hansteen-feltet og Polarled – med utvidelen på Nyhamna – var oljeprisen en helt annen. De totale investeringene er på 57 milliarder kroner.

Shell oppgir aldri tall, men ifølge kilder med innsyn i prosjektet skal kostnaden bare for Nyhamna-utvidelsen alene angivelig ha passert 20 milliarder kroner.

Det er ingen i oljemiljøet som tror utbyggingen av Aasta Hansteen og Polarled ville blitt vedtatt, om beslutningen skulle tas i dag. Da Stortinget tok sin avgjørelse, var klokka i virkeligheten fem på tolv. Få forsto det den gangen.

Går bra

Samtidig som offshorerelaterte virksomheter sliter, er vi i Romdal i den heldige situasjon at vi har et variert næringsliv.

Det er bransjer og bedrifter som går veldig bra. Lav kronekurs har bidratt sterkt til den positive trenden for eksportvirksomhetene. Vikenco i Aukra er blant dem som nå går så det suser. Reiselivet får forhåpentlig også gevinst av valutakursen.

Romsdal har et næringsliv som opp gjennom historien har vist en utrolig evne til omstilling, innovasjon og utvikling.

Men det er bare å se i øynene at det ikke er realistisk å tro at vekst i andre bransjer – i overskuelig framtid – vil oppveie tapet av arbeidsplasser i offshorenæringa i Romsdal.

Mye positivt

Daglig leder Britt Flo listet under Molde Næringsforums sildeaften nylig, opp en lang rekke positive ting som har skjedd – og skjer – i Molde og regionen.

Vedtaket om bygging av det nye sjukehuset på Hjelset om få år, er blant disse. Det blir regionens største arbeidsplass, og en viktig motor.

I ei tid hvor det butter for betydelige deler av næringslivet, er det også viktig å ta med seg lyspunktene.

Bruk penger!

Hva kan så du og jeg gjøre for at nedturen i Romsdal skal bli minst mulig smertefull?

Oljeprisen kan vi lite gjøre med. Men ett viktig bidrag er faktisk at de som har penger, fortsetter å bruke dem. Overdreven pessimisme og forsiktighet, vil gjøre en vanskelig situasjon enda verre og føre til at enda flere arbeidsplasser går tapt. Forbruk gir etterspørsel og aktivitet. Det trenger vi nå!