Kristiansund kommunes oljerådgiver Helge Hegerberg tegner et dystert bilde av 2016, men sier det kommer mange nye prosjekt i Norskehavet de neste fem åra.

Med en oljepris på lave 40 dollar fatet og masseoppsigelser i næringa som bakteppe, trakk Helge Hegerberg under et frokostmøte i regi av det kommunale oljeutvalget i Kristiansund onsdag også fram mange lyspunkt for aktiviteten i Norskehavet framover.

Landet prosjekt

– På slutten av den store vekstperioden, greide vi å lande veldig mange prosjekt, sa Helge Hegerberg, som presenterte ei lang liste som i en dyster situasjon vil gi aktivitet de neste fem åra.

Han framholdt at prosjektene som kommer ikke er småtteri.

Til Nyhamna

Han viste til Aasta Hansteen-utbygginen som nå pågår, og hvor gassen skal førses til Nyhamna.

– Maria-feltet til det tyske oljeselskapet Wintershall kommer, og blir en fenomenal subseasak inn mot nesten alt Statoil har av infrastruktur i Norskehavet. Oljeselskapet DEA kommr med PUD (Plan for utbygging og drift) for Zidane-feltet på Haltenbanken i første halvår 2016. Zidane er viktig for Kristiansund som baseby, den er viktig for Nyhamna som gassknutepunkt - og den er viktig for Norge som gasseksportør til England.

Fogelberg-feltet kommer kanskje i 2020. VNGs Pil og Bue-felt vil i hvert fall verre i drift i 2021. Fra funn i 2014 til drift i 2021, er det en veldig rask utbygging. Spørsmålet er om Pil og Bue blir knyttet opp til Njord eller Draugen, eller om, det blir en utbygging med en FPSO (flytende produksjons- og lagringsskip). Det blir kjempespennende hva som vil skje rundt utbyggingen av Pil og Bue, sa Helge Hegerberg.

Ormen kompresjon

Han viste videre til at Trestakk-feltet – det første funnet til Statoil fra 1983 – endelig skal bygges ut.

Shell utsatte som kjent kompresjonsprosjektet på Ormen lange-feltet.

– Det blir et stort prosjekt. og kommer kanskje tidligere enn det som har vært signalisert. Det blir et utviklingsprosjekt som denne regionen skal ta seg av. Var Åsgard undervannskompresjon en sensasjon, blir ikke Ormen Lange særlig mindre, sa Helge Hegerberg.

Han hadde videre veldig stor tro på «Njord Future», som Statoil jobber med. Videre må Snilehorn-feltet finne sin løsning, sannsynligvis mot Njord.

Utrolig mye

– Det blir utrolig mange prosjekt framover. Men det er veldig lite i 2016. Vi frykter at nedgangen fortsetter ei stund framover, sa Helge Hegerberg.