Politiet i Møre og Romsdal åpner for publikum igjen

På grunn av koronasituasjonen og økende smittespredning valgte politiet å stenge publikumsmottakene i fylket de første dagene etter påske.

Fra mandag åpner de fleste igjen, med unntak fra Ørsta og Ulsteinvik, som må vente til torsdag.

Årsaken til at de to lensmannskontorene må vente med åpning, er økt smittespredning i noen kommuner på Søre Sunnmøre, opplyser politidistriktet.

 NTB

Enighet i journalistoppgjøret

Etter to dager med tarifforhandlinger ble det natt til fredag enighet mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening i årets journalistoppgjør.

– Vi har jobbet hardt for å finne gode løsninger og er glad for å ha kommet fram til en forhandlingsløsning, sier forhandlingsleder Pernille Børset i Mediebedriftenes Landsforening i en pressemelding.

Løsningen innebærer at minstelønnssatsene heves med 8.100 kroner og at ulempesatsene blir justert opp med 2 prosent.

Oppgjøret er i tråd med frontfagsoppgjøret.

– Vi møttes med stor avstand, men begge har vist vilje til å komme i mål, sier leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag (NJ), som også leder NJs forhandlingsutvalg.

Utgangspunktet i dette mellomårsoppgjøret var vanskelig ettersom mange NJ-medlemmer opplevde en svak lønnsutvikling i fjor.

– Forhandlingene ble krevende. Vi er spesielt fornøyde med at dette ble et godt resultat for de lavest lønte, sier Tryggestad.

Partene ble også enige om en mal for protokoll som kan brukes i de lokale oppgjørene, ettersom erfaringen har vist at lokale forhandlinger ikke fungerer godt nok i mange mediebedrifter.

 NTB

Vogntog sperrer vegen i Nakkedalen

(Smp): Mandag ettermiddag melder Vegtrafikksentralen Midt at fylkesveg 5970 i Nakkedalen er stengt på grunn av bilberging. De anbefaler omkjøring via fylkesveg 661.

Ifølge politiets operasjonssentral er det et vogntog som har kjørt seg av og sperrer vegen.

Operasjonslederen er usikker på når vegen igjen vil åpne, og at store språkvansker gjør at prosessen tar tid. Det er også knytta usikkerhet til om firmaet vil betale for bilberging, noe de så langt ikke har godtatt.

Like før klokka 19 er patruljen på stedet. Vegen er fortsatt sperra.

– Patruljen på stedet forsøker å kommunisere med sjåfør og selskapet som eier lastebilen. Så får vi se om de kommer med økonomiske garantier for bilberging. Hengeren står fremdeles på skrått ut i vegbanen og sperrer for trafikken, forteller operasjonsleder Ferstad kl. 19.10.

En time senere, klokka 20.10 sier Ferstad dette:

– Klokka 19.35 fikk vi melding om at firmaet som eier vogntoget har bestilt berging, og at vogntoget skal bli berget så fort som mulig. Vi er fortsatt på stedet og håper det vil skje noe ganske raskt, sier operasjonslederen.

Det er et utenlandskregistrert firma som eier vogntoget. Det er også utenlandsk sjåfør, ifølge politiet. Vogntoget skal ikke være lastet. Politiet fikk melding om at vogntoget hadde kjørt av vegen klokka 16.20. Fire timer senere sperret det altså fortsatt fylkesvegen.

– Etter at vogntoget kjørte av vegen var det mulig å passere, har vi fått opplyst. Men så har det skjedd noe som vi ikke har oversikt over, som gjør at vogntoget sperrer hele vegen. Om det har skjedd i forbindelse med at det er forsøkt tauet opp igjen vet vi ikke, sier Ferstad.

Rundt klokka 20.30 meldte politiet følgende: Vogntoget blir trolig innen en time transportert bort fra stedet av tungbilberger. Tungbilberger fra Straumen bil vil være på stedet om kort tid.

Det var Sunnmørsposten som først hadde denne saken.

Politi og brannvesen advarer mot bråtebrenning etter flere branner

Politi og brannvesen advarer nå mot bråtebrenning. I helgen brant nabohuset til en mann som skulle brenne søppel, ned til grunnen.

Huset var ubebodd, men politiet har opprettet sak, skriver , som melder at det bare i Innlandet var fire lignende branner lørdag: NRK

En person fikk i seg røyk etter en gressbrann på Sjoa, mens på Gran ble en person anmeldt for ulovlig bråtebrenning. På Tangen brant to mål gress ned, og brannstifteren får forelegg, mens i Folldal holdt bålbrenning på å spre seg til nærliggende hus.

– Med fordel kunne vi i en del tilfeller tatt fra folk fyrstikkene i perioden fra etter påske til godt utpå høsten, sier politijurist Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt. Han mener at mange av brannene kunne vært unngått.

Branningeniør Bjørn-Olav Bakken i Glåmdal brannvesen foreslår at folk rett og slett skal rake sammen gresset og kvister og levere det på gjenvinningen.

– En fellesnevner at mange sier at de har hatt full kontroll. Så kommer vinden og bålet kan flytte seg 20–30 meter før de rekker å blunke, sier Bakken til NRK.

Tidligere i uken opplyste at det så langt i år er rapportert inn 194 gressbranner og 26 branner i skog og utmark. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

 NTB

13-årig jente kjørte av veien med stjålet bil 

Tre jenter i alderen 13–16 år er skadd i en utforkjøring i Andebu i Sandefjord kommune. En 13-åring kjørte bilen, etter at hun stjal den hjemme.

Sørøst politidistrikt meldte om ulykken, som skjedde på Vestre Andebuvei, ved 22.30-tiden lørdag kveld.

Det var tre på 13, 14 og 16 år i bilen. To av dem ble kjørt til Sykehuset Vestfold i Tønsberg for behandling og én ble kjørt til legevakta.

En av jentene ble først betegnet som kritisk skadd og skulle fraktes med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo.

– Hun ble kjørt til Sykehuset i Vestfold isteden, forteller operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til NTB.

Dette kan tyde på at skadene ikke er så alvorlig som først antatt.

Det var ifølge politiet en 13-åring som kjørte bilen. Til Sandefjords Blad opplyser politiet at sjåføren hadde stjålet bilen hjemme.

 NTB

Bilbrann på Hareid – like ved bensinstasjon

Rundt klokka halv to lørdag ettermiddag skriver politiet og 110-sentralen i Møre og Romsdal at det brenner i en bil ved Circle K på Hareid. Det var verken meldt om personskade eller fare for spredning, da bilen var blitt dratt bort fra pumpene.

Kort tid etter melder begge etater at brannen er slukket. Bilen fikk skader i motorrommet.

De første hurtigladerne for elektriske båter kommer nå

Elbiler er blitt veldig populært i Norge og stadig flere båter leveres også som rene elbåter eller som hybridløsninger. Nå blir det lettere å lade disse båtene.

Aker Brygge, Bergen og Florø får hurtigladere for elbåt innen kort tid og dermed er utbyggingen av Nord-Europas første nettverk av elbåt-hurtigladere i gang.

– Norge har ledet an i elbilrevolusjonen. Nå vil vi gjøre det lettere å bytte til elbåt, sier kraftselskapet BKKs konsernsjef Jannicke Hilland i en pressemelding.

Med stadig flere elbåter på markedet har både båteiere, marinaer, båtforhandlere og politikere stilt spørsmål om hvordan lading skal skje, og det mangler et helhetlig tilbud.

Strømanlegget hos de fleste båthavner og gjestehavner er i utgangspunktet ikke dimensjonert for å lade en elektrisk båt, men til lettere lading av små kjøleskap og vanlige forbruksbatterier. I slike tilfeller kan det ta mellom åtte og ti timer å lade en elektrisk båt. Med hurtigladere blir det noe helt annet.

De tre første ladestedene kommer i Solheimsviken i Bergen, på Aker Brygge i Oslo og i Florø havn. Disse tre er hurtigladere og åpner i løpet av våren og sommeren i år.

I tillegg bygges det normalladere ved Marineholmen i Bergen, mens i Vågen i samme by kommer det hurtiglader neste år.

NTB

Gladmelding om «Sinnataggen»

I starten av april ble «Sinnataggen» forsøkt sagd over. – Jeg forventer at han snart er i gammelt, godt slag, sier lederen for Vigelandsmuseet.

Det var natt til tirsdag 6. april at noen forsøkte å sage over venstre ankel på skulpturen. «Sinnataggen» ble like etter derfor fjernet fra broen for undersøkelser og konservering.

Litt over en uke senere har leder Jarle Strømodden ved Vigelandsmuseet gode nyheter:

– Siste nytt er at pasienten er ute av sengen. Han prater fortsatt ikke, men er på bedringens vei, sier Strømsodden til NTB med et glimt i øyet.

– Tilstanden er fortsatt alvorlig, men stabil.

Strømodden sier at de klarte å reparere skaden og at «Sinnataggen» har fått behandling for sagingen av den venstre ankelen.

Han meddeler at «Sinnataggen» ikke er helt ferdig behandlet og at en dato for når han er tilbake i Frognerparken, ennå ikke er satt.

– Han trenger helgen på å hvile og bli helt klar. Vi regner med at han kommer tilbake på 100 prosent. Han har gode folk som ivaretar ham, og han er snart i mål. Han viser en innbitt vilje til å komme tilbake og yte det beste overfor publikum i tiden fremover, bedyrer museumslederen.

Politioverbetjent ved Majorstuen politistasjon Marte Øien Libach sier at de har fått inn ett tips i saken – uten resultat.

– Oslo politidistrikt ønsker flere tips i saken. De kan skrives inn i tipsportalen på politiet.no , eller man kan ringe 02800.

 NTB

Politiet venter stor pågang på passkontor

Det ventes stor pågang på passkontor når folk etter hvert skal reise utenlands igjen. Politiet oppfordrer til å sjekke utløpsdato og bestille time allerede nå.

– Ingen vet når samfunnet er tilbake til normal situasjon, men det som er sikkert er at det ikke er kapasitet til å møte passbehovet dersom mange venter med å bestille pass, sier Leif Ole Topnes i Sørvest politidistrikt.

Han frykter at mange vil oppleve at de får reisen sin kansellert fordi de ikke har benyttet muligheten til å bestille nytt pass i god nok tid.

Politidistriktet utsteder rundt 75.000 pass i et normalår. I fjor var tallet snaut 30.000, og det forventes derfor et stort etterslep.

 NTB

Tryg har betalt ut 120 millioner etter Gjerdrum-skredet

Forsikringsselskapet Tryg gjorde det bedre i første kvartal i år enn i fjor. Resultatet viser at det har betalt ut 120 millioner etter Gjerdrum-skredet.

Skredkatastrofen på Ask i Gjerdrum preger resultatet til forsikringsselskapet i første kvartal. Det er blitt utbetalt om lag 120 millioner kroner etter at det ble registrert 85 skader på bygninger og innbo og 32 skader på biler.

Ti personer mistet livet i skredkatastrofen, og over 1.600 ble berørt av jordskredet. Rundt 200 personer er fortsatt evakuert, opplyser Tryg.

Resultatet for første kvartal er samlet sett 97 millioner kroner bedre enn samme periode i fjor.

– Vi hadde en rekordstor kundevekst i 2020, og dette gjenspeiles i den økte topplinjen, sier Espen Opedal, landsjef for Tryg Norge.

 NTB

Kirkeansatt kappet av seg fingeren i vårstell av kirkegården

Politiet etterforsker en mulig arbeidsulykke etter at en kirkeansatt på Hønefoss kappet av seg fingeren i forbindelse med vårstell av kirkegården.

Mannen i slutten av 40-årene er sesongarbeider ansatt av kirken, opplyser politiet til NTB. Han er kjørt til legevakt for sjekk, og politiet har opprettet sak.

– Vi har vært på stedet og fått forklaringer om hva som har skjedd. Han holdt på å kutte noen trær med en elektrisk hagesaks. Vi skal klargjøre om det var et hendig uhell, eller en ulykke arbeidsgiver har ansvar for, sier oppdragsleder Solveig Valderhaug i Sørøst politidistrikt til NTB.

Mannen er ikke avhørt ennå. Arbeidstilsynet er varslet etter at politiet opprettet sak.

 NTB

Posten opplever julerush for tiden

Har du bestilt pakker på nettet i det siste, er du langt ifra alene. Posten opplever julerush for tiden og ber deg hente pakker så fort som mulig.

– Vi er ikke vant med julestemning i april. Vi gleder oss over å ha mye å gjøre, men det er nå så høye pakkevolum at vi oppfordrer kunder til å hente pakkene så fort de kan, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen.

Posten sier det også må tas høyde for at forsinkelser kan oppstå. De høye pakkevolumene gjør at Posten nå har samme bemanning som under julerushet.

Pakker fra netthandelen økte med 48 prosent i fjor, og veksten har fortsatt i år. Hjemlevering av pakker setter stadig nye rekorder.

 NTB

Teknisk trøbbel for Samordna opptak – fristen utsatt til fredag

Ifølge VG har det vært problemer med innlogging siden 21.55 torsdag.

– Alle skal få søkt, sa Åshild Berg-Tesdal, kommunikasjonssjef i Unit, til VG tidligere torsdag.

Ved 23-tiden la Samordna opptak ut følgende beskjed: «Viktig melding. På grunn av tekniske problemer med søknaden utsettes fristen for å søke opptak til fredag 16. april kl. 12.00.»

Det tilbys i år flere studier enn noen gang, og totalt er det 74.468 plasser. Det inkluderer 61.682 planlagte studieplasser ved grunnutdanninger på 1.324 ulike studier ved universiteter og høgskoler, samt 13.086 planlagte studieplasser fordelt på 497 studier ved fagskoler.

I 2020 var det 151.772 søkere, 12.080 flere søkere enn i 2019, en økning på 8,6 prosent fra året før.

Tilbud om studieplasser sendes ut 20. juli, med svarfrist 24. juli. (©NTB)

(NTB) NTB

To ruskjørere stoppet torsdag

Politiet i Møre og Romsdal melder torsdag kveld om to tilfeller av det de mistenker å være bilkjøring i ruspåvirket tilstand. Det ene tilfellet var i Sula, det andre i Surnadal.

Begge bilførerne blir anmeldt og framstilt for prøvetaking, skriver politiet på Twitter.

I Volda er bilfører meldt for kjøring uten gyldig førerkort.

Brann i garasje i Kristiansund

Politiet i Møre og Romsdal meldte klokka 20.53 om brann i en garasje på Dale i Kristiansund. Politiet var dra framme på stedet, mens brannvesenet var på veg. Det ble meldt om åpne flammer.

Klokka 21.11 meldte 110-sentralen i Møre og Romsdal slokkingen var i gang og at det ikke var fare for spredning.

Klokka 21.27 melder politiet at brannen var slokket. – Ingen personer skadet. Brannen begrenset seg til garasjen, opplyser politiet.

Arbeidsulykke: Falt fra gardintrapp

Politiet melder om en arbeidsulykke som skjedde ca kl 09 torsdag morgen.

En person skal ha falt ned fra en gardintrapp. Høyden skal ikke har vært stor, men vedkommende fikk likevel kutt i hodet og mulig skulderskade.

Politiet dro til stedet. Arbeidstilsynet blir varslet.

Norge krever opp mot 3 millioner kroner for berging av lasteskip

SLAGSIDE: Det nederlandske lasteskipet Eemslift Hendrika befant seg 40–50 nautiske mil vest for Ålesund. da det fikk problemer i dårlig vær med svært høge bølger.  Foto: KV Sortland / Kystvakten / NTB

– Statens (Kystverkets) kostnader i forbindelse med hendelsen er estimert til å være mellom 2,5 til 3 millioner kroner, bekrefter direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Solveig Moe Frøland i Kystverket overfor Skipsrevyen.

Summen inkluderer også kostnader til de kommunene som ble mobilisert under redningsaksjonen. Kystverket vil fremme et felles krav fra det offentlige, noe som er normal prosedyre.

– Vi har ikke til hensikt å ta arrest i Eemslift Hendrika, sier Moe. Statens kostnader er såpass lave i forhold til andre aksjoner. Samtidig er vi i god dialog med reder og forsikringsselskap, sier hun.

Eemslift Hendrika sendte mandag i forrige ut nødmelding etter at det fikk slagside da lasten forskjøv seg rundt 60 nautiske mil vest av Ålesund.

Hele mannskapet på tolv personer ble evakuert med redningshelikopter fra skipet. I dagene som fulgte, drev skipet i kraftig sjø i opptil 20 meter høye bølger, før bergingsmannskapene fikk kontroll på det og skipet ble slept inn til Ålesund torsdag.

(©NTB)

 NTB

Redusert kapasitet til Otrøya

Grunna ADR-last blir det redusert kapasitet på rute 30 Solholmen - Mordalsvågen, på tur fra Mordalsvågen fredag 16. april kl. 09:30.

Studie avslører minst seks ulike følelser bak menneskeskrik

Selv om vi kan uttrykke minst seks følelser ulikt når vi skriker, er vi dårlige til å tolke hverandre. Dårligst var testpersonene på å skille mellom de negative skrikene, de som uttrykte sinne, smerte og redsel. Maleriet «Skrik» av Edvard Munch. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB 

Et menneskehyl signaliserer mye mer enn frykt og varierer akustisk sett mye mer enn vi trodde tidligere, viser den ferske forskningen presentert i tidsskriftet PLOS Biology tirsdag.

– Mennesker skriker i svært mange ulike situasjoner, og det ønsket vi å studere. Det viser seg at vi kan skrike på ulike måter og i mange flere kontekster enn dyr gjør, sier psykologiprofessor Sascha Frühholz ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han er for tiden i hjemlandet Sveits og har ledet forskergruppen ved universitetet i Zürich.

I tillegg til at forskerne fant ut at vi skriker og hyler på så mange distinkte måter, er det første gang noen slår fast at mennesker er flinkere til å oppfatte, tolke og reagere på positiv skriking og hyling enn vi er når det kommer til skrik om hjelp eller fare.

Testpersonene skilte generelt ikke så bra mellom ulike typer skrik, men som forskerne påpeker: det er ikke så ofte det er noen tvil om personen som skriker er i en situasjon der det er mer enn to eller tre muligheter.

– Er det en ulykke, skriker den personen av redsel eller smerte, det er neppe glede. Uansett tilkaller man hjelp, sier Frühholz.

Norsk skriking

Skriking er ikke tillært. Det er det første vi gjør når vi blir født, og det er livsviktig for oss for å sende beskjeder.

Frühholz sier de ble overrasket over at mennesker har utviklet flere skrik og hyl enn andre dyr, som varsler mest om fare og trusler.

– Mennesker gjør også dette, men vi signaliserer også positive følelser som ekstrem glede og seksuell lyst. Vi ser også ut til å ha blitt bedre til å signalisere og oppfatte disse positive følelsesutbruddene enn vi er til å kommunisere og tolke de negative, som sorg og faresignaler, sier Frühholz.

Han syns det er fascinerende at vi mennesker, som har utviklet intelligens og regner oss som smarte og rasjonelle, på den veien har utviklet evne til å skrike ut følelser.

– Nå er dere i Norge litt som oss i Sveits, litt sky, litt lukket, ikke nødvendigvis et folkeslag som legger ut om følelsene sine. Men når det kommer til skrikingen, er dere og vi like gode som alle andre. Det er instinktivt. Du tenker ikke. Kanskje blir vårt naturlige potensial til å skrike noe undertrykket av kulturen etter hvert som vi vokser opp, og det er sikkert bra. Vi kan ikke skrike i enhver situasjon der det føles naturlig heller.

Skrekkblandet fryd

– Samtidig bygger man opp mye spenning av ulike slag i kroppen. Når du skriker, får du utløp for all mulig spenning, og det er veldig positivt, sier psykologen, som anbefaler å slippe litt ut.

– Så det er bra, da, å skrike litt på sportsarenaer og andre steder?

– Ja, og der skiller vi mennesker oss fra dyr. Vi oppsøker faktisk aktivt situasjoner der vi skriker av skrekkblandet fryd, selv om ingen liker å være redd. Men gleden og tilfredsstillelsen overstiger at vi er litt redde.

Vi elsker å se konkurranser, særlig når vi risikerer mest ved å tape, fordi vi kan vinne. Det er mye å skrike over.

– Og vi tar skumle berg-og-dal-baner og ser skrekkfilmer. Men det er fordi vi har kontroll, det skremmende er forventet, og du kan lukke øynene og vet at det går over, sier han.

Kort gledeshyl

Forskerne fikk 12 personer til å skrike bokstaven a nøytralt. Deretter ble det gjort opptak av emosjonelle utbrudd fra hver av dem, basert på instruksjon. For eksempel «favorittlaget ditt vant VM», «du blir angrepet med våpen i en mørk bakgate», «du skriker av seksuell opphisselse».

– Mange var litt sjenert i begynnelsen, men når de først var i gang, skrek de som bare det, ler Frühholz.

I alt ble 420 skrik lyttet til av 23 testpersoner som skulle kategorisere dem. På datamålinger ble det funnet klare kjennetegn ved seks følelsesladde og nøytrale hyl, men mennesker klarer kun med varierende hell å skille skrikene fra hverandre.

For eksempel varer gledeshyl signifikant kortest, mens redselsskrik er de mest skingrende. Skrekkhyl og redselsskrik har en røffere, grovere lyd, det har også sinne- og smerteutbrudd. Sinne- og frustrasjonsutbrudd varer, ikke så overraskende, gjerne lengst.

(©NTB)

(NTB) NTB – Mette Estep

Nye geparder til Dyreparken

Dyreparken i Kristiansand har fått fire nye geparder. Med det har parken sju av den utrydningstruede arten i Sørlandsbyen.

De to gepard-søskenparene kom fra Frankrike og Sverige tirsdag kveld.

Ifølge dyrepasser Olav Åsland ser det ut til at de fire dyrene allerede har funnet seg godt til rette i parken. Onsdag morgen lå hannene tett inntil hverandre og slappet av i halmen, mens hunnene var noe mer forsiktige.

– De virker nysgjerrige, men samtidig ganske rolige, sier Åsland.

Geparden, som er verdens raskeste pattedyr, er truet av utryddelse. Derfor jobber verdens dyreparker med å bevare arten.

Arten er en del av et internasjonalt bevaringsprogram i europeiske dyreparker, og Dyreparken har fått de fire gepardene etter anbefaling fra programmet.

– Det er veldig gøy og en tillitserklæring at vi nå får inn fire nye geparder som er en del av bevaringsprogrammet. Vi håper at dette kan føre til fremtidige gepardunger i Dyreparken, sier biolog Helene Axelsen.

Med de nye dyrene har Dyreparken nå sju geparder, tre hunner og fire hanner.

 NTB

Samboer avviser påstand om familiekonflikt før Kjærvik-drapet

Samboeren til avdøde Tor Kjærvik avviser forsvarer John Christian Eldens påstander om en familiekonflikt mellom Kjærvik og den drapssiktede sønnen.

– Det jeg kan si, er at dette i aller høyeste grad kom overraskende og som lyn fra klar himmel. Samboeren har ikke oppfattet at hun har hatt en dårlig relasjon til siktede. Ingen hadde trodd at noe som dette skulle skje, sier bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs til TV 2.

Kjærviks sønn i 30-årene er siktet for drap på Kjærvik og drapsforsøk på Kjærviks samboer.

– Hun var vitne til at samboeren ble skutt og drept og opplevde selv å bli utsatt for drapsforsøk. Det er en fryktelig påkjenning – en fullstendig traumatiserende opplevelse, sier Andenæs til NTB.

Sønnen har ikke tatt stilling til straffskyld, men har samtykket til varetektsfengsling, opplyser Elden. Ifølge politiet har han knyttet seg til drapshandlingen.

 NTB

Giftinformasjonen: Bekymret over kraftig økning i uhell med avløpsåpner

Rekordmange ringte Giftinformasjonen 2020, om alt fra hoggormbitt til inntak av avløpsåpner. Ikke all økningen kan tilskrives at pandemien endret livene våre.

Giftinformasjonen mottok i fjor 47.437 henvendelser, noe som er 10,3 prosent flere enn i 2019, og høyere enn noen gang før.

– Det har vært et travelt år. Noe skyldes koronaen, men økningen i henvendelser startet før pandemien. Vi finner ikke noen god forklaring på hvorfor, sier avdelingsleder Mari Tosterud ved Giftinformasjonen til NTB.

Siden 2015 er antall henvendelser om uhell med avløpsåpnere nesten tredoblet, noe Giftinformasjonen liker svært dårlig.

– Dette bekymrer oss veldig. Jeg tror ikke folk vet hvor farlige disse midlene er eller behandler og oppbevarer dem trygt nok. Vi har tilfeller med skader etter inhalasjon av gasser eller der noen har forvekslet avløpsåpner med drikkeflaske, med de svært uheldige følgene det kan få. Noen stikker hånden ned i det tette sluket og får det på huden og så i øyet ved uhell, sier Tosterud.

De ekstremt sterke kjemikaliene kan føre til alvorlige skader på hud og slimhinner, men likevel står de ofte lett tilgjengelig i hjemmet. Giftinformasjonen oppfordrer alle til å oppbevare avløpsåpnere utilgjengelig for barn og bruke verneutstyr.

Koronaens ringvirkninger

Noen ringvirkninger hadde annerledesåret 2020. For eksempel var det nesten tre ganger flere henvendelser enn normalt om barn og voksne som fikk i seg desinfeksjonsmidler.

– Det handler om tilgjengelighet. Det var Antibac overalt. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også blitt drukket eller smakt på før pandemien, så når eksponeringen nå er så stor, overrasker ikke den økningen noe særlig, sier Tosterud.

En annen økning var ny rekord i henvendelser om hoggorm: 521 bitt eller mulige bitt. Det er 46 prosent flere enn i 2019 og 26 prosent flere enn i 2018.

– Det har nok med været å gjøre, at mange gikk mye tur og var ute og ikke minst at store deler av befolkningen ikke reiste utenlands slik de pleier, sier Tosterud.

Sutter på do-dings

Tre av ti henvendelser kommer fra helsetjenesten, mens resten kommer fra skoler, barnehager og ikke minst folk flest. Nesten alt er akutt. Folk blir redde, men ofte er det ikke så farlig som de frykter.

Barn i aldersgruppen under fem år som utforsker verden rundt seg, blir tema for svært mange henvendelser fra engstelige foreldre, enten barna har spist fargerike bær ute eller tygd avispapir.

– Vi tenker mye på hvordan vi skal få folk til å gjemme unna det som virkelig kan gjøre stor skade. Mange ringer om det som er vanlig, men ikke så farlig, sier hun.

Barn som nettopp har lært å stå og gå kan for eksempel gripe tak i den dingsen på innsiden av do, den som gir vannet farge og kanskje litt lukt når du trekker ned, og smake på den. Ekkelt, ja, men faktisk ikke farlig.

– Du kan kaste opp, bli sår i halsen og sånt, men vi må skille mellom sånt og det som er skikkelig farlig. Som den avløpsåpneren, som bør stå et sted ingen får tak i den, mens vanlig såpe kan stå på kjøkkenbenken. Risikoen for at noe skummelt skal skje med den, er utrolig liten i forhold.

 NTB

Kvinne dømt for å ha solgt smør som iPhoner

Ifølge dommen, som ble avsagt av Aust-Agder tingrett tirsdag, må hun også betale erstatning til de fornærmede, melder NRK.

Kvinnens forsvarer, advokat Øyvind Aakerøy, har ikke snakket med klienten og vil ikke kommentere dommen. Det er ikke kjent om den ankes.

I tiltalen, som er omtalt av Agderposten, sendte kvinnen ved tre anledninger smørpakker istedenfor en iPhone som folk hadde betalt for, ofte mellom 10.000 og 13.000 kroner. Det skal også ha skjedd at hun ikke sendte noe som helst.

(NTB) NTB

Søkte med store styrkar etter sakna jente - no er ho funnen i god behold

Klokka 18.46 tysdag kveld vart det sett i gong eit søk etter ei jente i tenåra ved Mausavatnet i Sula kommune.

På det tidspunktet skal det ha vore 30 minutt sidan ho forsvann, opplyser politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

Ein tipsar på staden seier til Sunnmørsposten at det vart søkt med store styrkar.

– Her er mykje politi, ambulanse, redningsmannskap, helikopter og dykkarar som leitar i vatnet. Helikopteret kretsar lågt fram og tilbake over Bakkevika.

Like før klokka 19 melde politiet at jenta er funnen.

– Ho vil bli tatt hand om av helse, skriv politiet.

Denne saka vart først publisert av Sunnmørsposten

Lene Flataker, Sunnmørsposten

Trafikkuhell i Øksendalen - tunnelen gjenåpnet

Det har vært et trafikkuhell mellom to biler i Øksendal i Sunndal, meldte politiet litt etter kl. 14 tirsdag. ,

To personer er involvert, og begge var ute av bilene da nødetatene kom til stedet.

Operasjonsleder Roar Fylling opplyser til Rbnett at uhellet skjedde i 80-sona ved kirka på Øksendalsøra, og at tunnelen er stengt.

- Det foregår litt arbeid akkurat nå, og en bilberger er på vei, sa han i 14.30-tida.

I 15-tida fikk vi opplyst at tunnelen er åpen igjen.

Fylling sitter så langt ikke med nærmere info om hva som skjedde.

- Men de to førerne framstår som uskadde. Ambulanse og lege er på stedet og vurderer situasjonen, sier han.

De to involverte er menn, den ene i slutten av 50-åra, den andre i starten av 30-åra.

Stortinget sier nei til kjøttavgift

Fremskrittspartiet får stortingsflertallet med seg på å si nei til en klimaavgift på norsk kjøtt.

– Det er svært gledelig at Frp nå ser ut til å få flertall mot en særnorsk klimaskatt på kjøttproduksjon her til lands, sier Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Halleland.

Han har nå fått Arbeiderpartiet og Senterpartiet med seg på et forslag om å be regjeringen «slå fast at økt skattlegging av norsk kjøttproduksjon ikke skal gjennomføres som en del av klimapolitikken».

Forslaget ligger dermed an til å få flertall når Stortinget tirsdag voterer over regjeringens klimaplan.

Kjøttavgift er ikke noe regjeringen har foreslått i klimaplanen, men de tre opposisjonspartiene mener spørsmålet preges av usikkerhet. Derfor vil de nå rydde all tvil av veien ved aktivt å fastslå at det er uaktuelt å innføre kjøttavgift som tiltak for å få ned klimautslippene fra norsk kjøttproduksjon.

Ap og Sp foreslo opprinnelig en noe annerledes ordlyd, men stiller seg nå bak Frps ordlyd for å sikre at forslaget får flertall.

– Dette er en seier for landbrukets verdiskapning i distriktene og en seier for valgfriheten til folk flest, sier Halleland.

 NTB

Ni med korona innlagt i fylket

Helse Møre og Romsdal meldte mandag at ni personer nå er innlagt med korona her i fylket. Koronapasientene i fylket legges inn enten ved Molde eller Ålesund sjukehus.

Av hensyn til personvernet, ønsker ikke helseforetaket å kommentere hvor mange som er innlagt ved hvert av de nevnte sjukehusa, og heller ikke hvor mange av pasientene som får pustehjelp.

Seksuelle overgrep mot hunder ga fem måneders fengsel

Mangeårige seksuelle overgrep mot flere hunder resulterte i fem måneders fengsel for en mann i starten av 30-årene.

– Tiltalte har ved flere anledninger, overfor tre hunder, over mange år agert på en måte som i det minste var egnet til å medføre belastninger for hundene, herunder i det minste ansporet de til atferd og aktivitet som ikke er naturlig for dem. Retten legger til grunn at dette i hvert fall har skjedd minimum 20 ganger, skriver dommer Stine Andreassen i Nedre Romerike tingrett.

Straffen omfatter også besittelse av overgrepsmateriale av barn. Mannen ble også ilagt forbud mot å eie eller ha omsorg for dyr inntil videre.

Straffen er tre måneder lavere enn aktors påstand. Mannen erkjente straffskyld for de seksuelle overgrepene mot hundene, men ikke for å ha besittet overgrepsmateriale av barn.

Både påtalemyndigheten og mannens forsvarer fremholder at dommen er unik og at den kan bli viktig for fremtidige saker.

– Det er jo den første dommen som sier noe om straffeutmåling i en slik sak. Så det er vanskelig å si om det er korrekt eller ikke, sier mannens forsvarer, advokatfullmektig Ilir Mehaj, til NRK.

Det er ikke klart om dommen ankes.

 NTB

Slutt for Senkveld etter 20 år

Etter 20 år på lufta er det slutt for Senkveld. Programmet har sin siste sending fredag 21. mai.

– Det har vært mange bærebjelker i TV 2s sendeskjema gjennom kanalens historie. Senkveld har vært et av de aller største, sier programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2 i en pressemelding.

Senkveld hadde premiere på i 2001 med Tommy Steine og HC Andersen som programledere. Mellom 2003 og 2018 ble programmet ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme, før Helene Olafsen og Stian Blipp tok over.

– Alle gode ting kommer til en slutt. Det gjelder også for Senkveld, som har gitt oss to tiår med gode opplevelser. Programmet har betydd svært mye for seerne og gjort en enorm jobb for TV 2. Nå går vi mot nye tider og må vende blikket framover. Vi skal fornye oss, og TV 2 må derfor prioritere annerledes, sier Haldorsen.

 NTB

Snøskred ved skisenter – ingen tatt

(Sunnmørsposten): Søndag ettermiddag gikk et større snøskred ved skianlegget på Fjellsetra i Sykkylven. Politiet fikk melding om skredet klokka 14.24.

Skredet gikk nord for skianlegget, i et populært off-piste område, altså ikke i den oppkjørte traséen. Derfor ble det satt inn store ressurser til å søke gjennom skredet, selv om det var uvisst om noen ble tatt.

Der var tre helikoptre, lavinehunder, røde kors og andre på stedet for å hjelpe til med søket.

Klokka 17.40 kunne operasjonsleder i politiet, Leif Arne Mork, fortelle at de avsluttet søket.

Sofie Svanes Flem/Sunnmørsposten

Ingen savnet etter to store skred i Sunnfjord

Ingen skal være savnet etter at det gikk to store snøskred i Stardalen i Sunnfjord i Vestland søndag ettermiddag. Flere personer ble først observert i området.

– Det har gått to skred i området. Vi er i kontakt med flere personer som er og har vært i området og jobber med å kartlegge hva disse har sett og hvem de har vært sammen med, skriver Vest politidistrikt.

Politiet fikk meldinger om to skred i området. En melder ringte og varslet om at han hadde sett seks personer høyt oppe i fjellsiden i Stardalen, under toppen av det 1.400 meter høye Tortnegrøegga, da skredet ble utløst.

Skredet, som har skjedd i tidligere Jølster kommune, kan ha vært opptil 400 meter bredt og har en skredkant på om lag 43 meter, opplyser politiet.

Ringte fra toppen

I etterkant kom politiet i kontakt med fire personer som var i god behold. En annen person meldte inn fra toppen av fjellet om at alt var i orden. Det ble også gitt melding om at en annen skigåer trolig hadde funnet en annen vei ned fra fjellet.

– Dette er et område som er attraktivt for folk som er vant til å gå på ski, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til NTB.

Kort etterpå oppdaterer politiet med at de har vært i kontakt med flere personer som var i området da skredene gikk, og ingen skal være savnet.

På spreng

– Det pågår søk med helikopter og hunder. Profesjonelle og frivillige jobber på spreng, skriver Vest politidistrikt.

Politiet varslet først om skredet litt klokka 14. På Twitter ba politiet folk på veiene om å være oppmerksomme på utrykningskjøretøy.

– Vi sender alt av nødetater inn til området nå. Politi, brann og helse er på vei. Et helikopter er på vei inn i området og har varslet Norske redningshunder og skredgrupper som er operative i området, fortalte operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til NTB.

 NTB