20 prosent flere unge ringte til Røde Kors i påsken: – Unge synes det er tungt nå

OSLO, NORGE 20200408. Logo til Røde Kors i lokalene på Grønland Foto: Berit Roald / NTB  Foto: Berit Roald

I påsken har Røde Kors' tjeneste for barn og unge hatt over 805 samtaler, noe som er en økning på 20 prosent fra fjoråret.

Temaet de fleste som ringer Røde Kors’ samtaletjeneste for barn og unge under 18 år, som kalles Kors på Halsen, for å snakke om, er angst.

– De har en opplevelse av å være alene og redde. De savner å ha noen rundt seg som kan lytte til dem. I påskeuken har flere snakket om krangling hjemme og om hvordan pandemien påvirker familierelasjoner, sier Nelli Kongshaug, leder i Kors på Halsen.

I løpet av påskeuken har 805 barn og unge tatt kontakt med Røde Kors, mot 675 henvendelser i påsken i fjor.

– Det siste året har vært krevende for mange barn og unge med stadige endringer i smitteverntiltakene og ingen sluttdato for pandemien. Vi ser nå at opplevelsen av angst øker som samtaletema. Unge synes det er tungt nå, og snakker i større grad om følelser og sin psykiske helse, sier Kongshaug.

Hun understreker at kategorien ikke baserer seg på en klinisk diagnose, men barn og unges egen opplevelse eller beskrivelse av hvordan de har det akkurat nå.

Kirkenes SOS har opplyst at de besvarte 2.391 samtaler mellom palmesøndag og påskeaften. Hver fjerde samtale omhandlet selvmord.

 NTB

Stortinget sier nei til kjøttavgift

Fremskrittspartiet får stortingsflertallet med seg på å si nei til en klimaavgift på norsk kjøtt.

– Det er svært gledelig at Frp nå ser ut til å få flertall mot en særnorsk klimaskatt på kjøttproduksjon her til lands, sier Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Halleland.

Han har nå fått Arbeiderpartiet og Senterpartiet med seg på et forslag om å be regjeringen «slå fast at økt skattlegging av norsk kjøttproduksjon ikke skal gjennomføres som en del av klimapolitikken».

Forslaget ligger dermed an til å få flertall når Stortinget tirsdag voterer over regjeringens klimaplan.

Kjøttavgift er ikke noe regjeringen har foreslått i klimaplanen, men de tre opposisjonspartiene mener spørsmålet preges av usikkerhet. Derfor vil de nå rydde all tvil av veien ved aktivt å fastslå at det er uaktuelt å innføre kjøttavgift som tiltak for å få ned klimautslippene fra norsk kjøttproduksjon.

Ap og Sp foreslo opprinnelig en noe annerledes ordlyd, men stiller seg nå bak Frps ordlyd for å sikre at forslaget får flertall.

– Dette er en seier for landbrukets verdiskapning i distriktene og en seier for valgfriheten til folk flest, sier Halleland.

 NTB

Ni med korona innlagt i fylket

Helse Møre og Romsdal meldte mandag at ni personer nå er innlagt med korona her i fylket. Koronapasientene i fylket legges inn enten ved Molde eller Ålesund sjukehus.

Av hensyn til personvernet, ønsker ikke helseforetaket å kommentere hvor mange som er innlagt ved hvert av de nevnte sjukehusa, og heller ikke hvor mange av pasientene som får pustehjelp.

Seksuelle overgrep mot hunder ga fem måneders fengsel

Mangeårige seksuelle overgrep mot flere hunder resulterte i fem måneders fengsel for en mann i starten av 30-årene.

– Tiltalte har ved flere anledninger, overfor tre hunder, over mange år agert på en måte som i det minste var egnet til å medføre belastninger for hundene, herunder i det minste ansporet de til atferd og aktivitet som ikke er naturlig for dem. Retten legger til grunn at dette i hvert fall har skjedd minimum 20 ganger, skriver dommer Stine Andreassen i Nedre Romerike tingrett.

Straffen omfatter også besittelse av overgrepsmateriale av barn. Mannen ble også ilagt forbud mot å eie eller ha omsorg for dyr inntil videre.

Straffen er tre måneder lavere enn aktors påstand. Mannen erkjente straffskyld for de seksuelle overgrepene mot hundene, men ikke for å ha besittet overgrepsmateriale av barn.

Både påtalemyndigheten og mannens forsvarer fremholder at dommen er unik og at den kan bli viktig for fremtidige saker.

– Det er jo den første dommen som sier noe om straffeutmåling i en slik sak. Så det er vanskelig å si om det er korrekt eller ikke, sier mannens forsvarer, advokatfullmektig Ilir Mehaj, til NRK.

Det er ikke klart om dommen ankes.

 NTB

Slutt for Senkveld etter 20 år

Etter 20 år på lufta er det slutt for Senkveld. Programmet har sin siste sending fredag 21. mai.

– Det har vært mange bærebjelker i TV 2s sendeskjema gjennom kanalens historie. Senkveld har vært et av de aller største, sier programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2 i en pressemelding.

Senkveld hadde premiere på i 2001 med Tommy Steine og HC Andersen som programledere. Mellom 2003 og 2018 ble programmet ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme, før Helene Olafsen og Stian Blipp tok over.

– Alle gode ting kommer til en slutt. Det gjelder også for Senkveld, som har gitt oss to tiår med gode opplevelser. Programmet har betydd svært mye for seerne og gjort en enorm jobb for TV 2. Nå går vi mot nye tider og må vende blikket framover. Vi skal fornye oss, og TV 2 må derfor prioritere annerledes, sier Haldorsen.

 NTB

Snøskred ved skisenter – ingen tatt

(Sunnmørsposten): Søndag ettermiddag gikk et større snøskred ved skianlegget på Fjellsetra i Sykkylven. Politiet fikk melding om skredet klokka 14.24.

Skredet gikk nord for skianlegget, i et populært off-piste område, altså ikke i den oppkjørte traséen. Derfor ble det satt inn store ressurser til å søke gjennom skredet, selv om det var uvisst om noen ble tatt.

Der var tre helikoptre, lavinehunder, røde kors og andre på stedet for å hjelpe til med søket.

Klokka 17.40 kunne operasjonsleder i politiet, Leif Arne Mork, fortelle at de avsluttet søket.

Sofie Svanes Flem/Sunnmørsposten

Ingen savnet etter to store skred i Sunnfjord

Ingen skal være savnet etter at det gikk to store snøskred i Stardalen i Sunnfjord i Vestland søndag ettermiddag. Flere personer ble først observert i området.

– Det har gått to skred i området. Vi er i kontakt med flere personer som er og har vært i området og jobber med å kartlegge hva disse har sett og hvem de har vært sammen med, skriver Vest politidistrikt.

Politiet fikk meldinger om to skred i området. En melder ringte og varslet om at han hadde sett seks personer høyt oppe i fjellsiden i Stardalen, under toppen av det 1.400 meter høye Tortnegrøegga, da skredet ble utløst.

Skredet, som har skjedd i tidligere Jølster kommune, kan ha vært opptil 400 meter bredt og har en skredkant på om lag 43 meter, opplyser politiet.

Ringte fra toppen

I etterkant kom politiet i kontakt med fire personer som var i god behold. En annen person meldte inn fra toppen av fjellet om at alt var i orden. Det ble også gitt melding om at en annen skigåer trolig hadde funnet en annen vei ned fra fjellet.

– Dette er et område som er attraktivt for folk som er vant til å gå på ski, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til NTB.

Kort etterpå oppdaterer politiet med at de har vært i kontakt med flere personer som var i området da skredene gikk, og ingen skal være savnet.

På spreng

– Det pågår søk med helikopter og hunder. Profesjonelle og frivillige jobber på spreng, skriver Vest politidistrikt.

Politiet varslet først om skredet litt klokka 14. På Twitter ba politiet folk på veiene om å være oppmerksomme på utrykningskjøretøy.

– Vi sender alt av nødetater inn til området nå. Politi, brann og helse er på vei. Et helikopter er på vei inn i området og har varslet Norske redningshunder og skredgrupper som er operative i området, fortalte operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til NTB.

 NTB

Åpner vegen til Eikesdalen igjen

Fylkesveg 6012 til og fra Eikesdalen har vært stengt etter et ras lørdag formiddag.

Vegtrafikksentralen i Midt-Norge melder søndag morgen at vegen vil åpnes for trafikk igjen fra klokka 10.00.

Molde kommune satte lørdag inn ferge på strekningen, slik at innbyggerne i Eikesdalen skulle kunne komme seg til og fra boligene sine.

Nye smittetilfeller i Hustadvika

Lørdag er det blitt registrert to nye smittetilfeller av covid-19 i Hustadvika kommune. Det opplyser kommunen i en pressemelding.

Tilfellene er knyttet til tidligere kjent koronasmitte, og begge to var allerede i karantene. De er nå satt i isolasjon.

Begge opplyser til kommunen at de etter forholdene har det bra.

Hustadvika kommune oppfordrer samtidig innbyggerne sine til å følge alle smittevernråd.

Rødt farevarsel for snøskred i Romsdal

Det er sendt ut rødt farevarsel for snøskred i Romsdal lørdag. Dette er høyeste faregrad i skalaen.

«Omfattende ustabile forhold på grunn av store nysnømengder og vind. Naturlig utløste skred forventes. Unngå skredterreng», heter det i varselet.

Og: «Områder i le for hovedvindretningen vil være mest utsatt for snøskred. Snøskredene kan bli store og nå ned til skredutsatte veier og bebyggelse. For friluftsliv: Hold deg unna terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred».

I skredfarevurderingen skriver de at store mengder snø og kraftig vind de siste dagene, har gitt svært stor pålagring i leheng mot sør og øst.

«Total akkumulert snømengde gjør at skred nå ventes kunne bli svært store og naturlig utløste skred er mulig. Observasjoner på svært store skred gir en mistanke om at det finnes nye vedvarende svake lag rundt mildværsskare høyt i snødekket. I leheng, der det er stor pålagring, kan disse lagene gi store naturlig utløste skred. Fjernutløsning kan være mulig. Hvis solen kommer frem og varmer opp snøen vil det være fare for naturlig utløste skred i sør- og sørvest-vendte heng», heter det på Varsom.no

Skred har stengt Eikesdalsvegen – setter inn beredskapsferge

Det har gått et snøskred ved Yste Bjørkelva og Eikesdalsvegen er derfor stengt. Molde kommune setter nå beredskapsferge på strekninga, opplyser kommunen lørdag ettermiddag.

Det vil bli gjort ny vurdering om gjenåpning av vegen søndag klokka 09, opplyser Vegtrafikksentralen i Midt-Norge.

Ni ble bøtelagt for høy fart i Gjemnes

Politiets operasjonsleder opplyser fredag kveld at UP har holdt fartskontroll på E39 Nordmørsvegen ved Høgset i Gjemnes.

Totalt ni sjåfører fikk forenklede forelegg på grunn av for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 103 kilometer i timen i 80-sona.

Strømsgodset sparker trener Henrik Pedersen

Strømsgodset avslutter samarbeidet med den rasismeanklagede treneren Henrik Pedersen.

Beslutningen om å kvitte seg med Pedersen er tatt etter hektiske dager med møtevirksomhet som følge av rasismeanklagene mot treneren.

Drammensklubben på sin Facebook-side at Pedersen er ferdig i klubben. Nettavisen var først til å omtale at dansken er ferdig i Godset.

«Strømsgodset Toppfotball og trener Henrik Pedersen har i dag blitt enige om å avslutte arbeidsforholdet. Partene har et felles ønske om å skape ro rundt klubben», skriver klubben.

Pedersen er fortsatt uenig i anklagene mot ham.

– Dette var ikke en exit jeg ønsket. Jeg er sterkt uenig og kritisk til både anklagene som er fremført, og til selve prosessen som er gjennomført. Det føles trist og meningsløst å forlate Strømsgodset og «drengene» på denne måten, sier 43-åringen.

Det har stormet rundt Strømsgodset og Pedersen siden Discovery før påskehelgen ga offentligheten innblikk i anklagene om uønsket oppførsel fra treneren.

Mandag kveld bestemte Godset-styret seg for å beholde 43-åringen i hovedtrenerjobben etter en intern evaluering. Men dramatikken var ikke over med det.

Styret i klubben måtte holde flere møter etter at det ble kjent at sju Godset-spillere har varslet spillerorganisasjonen NISO om angivelig rasisme fra Pedersen.

Det er ikke offentlig kjent hva de konkrete episodene går ut på, eller hvilke personer i drammensklubben som skal være utsatt for bemerkningene fra treneren. Pedersen har selv tilbakevist anklagene om rasisme.

 NTB

Nå åpner Molde politistasjon dørene igjen

På grunn av koronasituasjonen og økende smittespredning valgte politiet å stenge publikumsmottakene i fylket de første dagene etter påske.

Fra mandag åpner de fleste igjen, med unntak fra Ørsta og Ulsteinvik, som må vente til torsdag.

Årsaken til at de to lensmannskontorene må vente med åpning, er økt smittespredning i noen kommuner på Søre Sunnmøre, opplyser politidistriktet.

 NTB

Det britiske kongehuset: Prins Philip er død

Dronning Elizabeths ektemann, prins Philip (99), er død, melder det britiske kongehuset.

– Det er med dyp sorg at hennes majestet dronningen annonserer dødsfallet til hennes kjære ektemann, prins Philip, heter det i en uttalelse fra det britiske kongehuset.

Philip var den siste tiden vært på sykehus siden han i februar fikk påvist en infeksjon.

 NTB

400 millioner til vedlikehold av fylkesveier

400 millioner kroner ekstra til vedlikehold av fylkesveier er fordelt, opplyser Samferdselsdepartementet.

– Mange steder er det et stort behov for oppgradering, og nå kommer det mer penger, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) i en . pressemelding

Pengene kommer i tillegg til de prosjektene og tiltakene som allerede er planlagt for 2021 av fylkeskommunene, opplyser regjeringen.

Det er ikke stilt krav til egenandel fra kommunene, og pengene skal gå til vedlikeholdstiltak. De må gjennomføres i løpet av 2021.

Statens vegvesen har fordelt pengene etter fylke, og ikke prosjekt og tiltak, fordi det kan komme endringer gjennom året. Vestland, Nordland og Troms og Finnmark er de som får mest tilskudd.

Mør og Romsdal får 40 millioner kroner.

 NTB

Gult farevarsel for Møre og Romsdal

Varselet gjelder fra fredag 9. april klokka 08.00.  Foto: Skjermdump fra Yr.no

Meteorologene varsler til dels store mengder snø.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø i Møre og Romsdal og i Nordfjord.

«Fra fredag morgen til lørdag ettermiddag er det ventet mye snø. I lavlandet kan det komme 10-25 centimeter lokalt, og i høyden ventes enda mer», heter det i varselet.

Anbefalingen fra meteorologene er at alle må beregne ekstra tid til transport og kjøring. «Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører», melder de og opplyser at sårbar infrastruktur kan bli rammet som følge av snøtyngden.

«Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier», heter det i varselet.

Romsdals Budstikkes eiere satser på e-sport

Polaris Media går inn på eiersiden i gamingselskapet Good Game og satser på e-sport og gaming.

Polaris Media, som blant annet eier Romsdals Budstikke, Sunnmørsposten, Driva og Åndalsnes Avis, investerer 10 millioner kroner i Good Game og går inn på eiersiden gjennom en rettet emisjon i selskapet, opplyser selskapene i en pressemelding torsdag.

Mediekonsernet oppnår en eierandel på 22 prosent i e-sportsselskapet.

Good Game driver blant annet nettstedet Gamer.no og Europas største nasjonale e-sport-liga, Telialigaen.

– Vi er overbevist om at det ligger et stort vekstpotensial i Good Game i årene fremover, som den ledende aktøren i et sterkt voksende marked, og tror det finnes betydelige synergier mellom de to selskapene, sier Håvard Kvalheim, konserndirektør for prosjekt og forretningsutvikling i Polaris Media.

Tidligere TVNorge- og Discovery-sjef Harald Strømme, som er styreleder og største aksjonær i Good Game, mener Polaris Media er den perfekte partneren for selskapet – og sier mediekonsernet tilbyr mer enn bare penger.

– De har både mediekompetanse vi trenger, kunnskap og interesse for e-sport, og et nettverk av lokale og regionale aviser som allerede dekker Telialigaen og våre turneringer. Vi har bygget Europas største nasjonale liga gjennom å satse på bredde og sterk lokal forankring. Dette er en linje vi kan styrke med Polaris Media på laget og skape en enda bedre plattform for grasrota i norsk e-sport, sier Strømme.

 NTB

Påsken ga flest fartsbøter på fire år

Over 2.600 fartsbøter ble skrevet ut i påsken. Det er det høyeste antallet i løpet av de siste fire årene, ifølge Utrykningspolitiet (UP).

– I år har vi dessverre tatt svært mange som kjører for fort, sier UP-sjef Steven Hasseldal til P4.

Han tror at ettersom trafikken har vært mer spredd utover dagene i påsken og det har vært mindre kø, så har flere falt for fristelsen til å trykke for hardt på gasspedalen.

Til tross for hele 2.691 forenklede forelegg på grunn av høy fart, så er det færre som har mistet førerkortet. Kun 158 sjåfører fikk beslaglagt sertifikatet denne påsken, mot over 300 de siste årene.

 NTB

Norge nest best i verden på rettssikkerhet

Rettssikkerheten i Norge er nest best i verden, ifølge en ny internasjonal undersøkelse. Danmark topper listen.

Hvert år måler The World Justice Project hvordan mennesker over hele verden opplever rettssikkerheten i sitt hjemland. I årets rapport kommer Norge svært godt ut av undersøkelsen – kun slått av danskene, skriver Domstol.no.

– Tallene viser at vi har uavhengige domstoler som treffer riktige avgjørelser til riktig tid, mener direktør Sven Marius Urke i Domstoladministrasjonen.

Han mener Norge har noe å lære av danskene, som han mener fremstår som spesielt utviklingsorienterte og endringsvillige.

– De er veldig fokuserte på brukernes behov og får mye ut av begrensede ressurser. Rettsprosessene synes enklere og raskere enn våre og de har generelt sett en svært praktisk tilnærming til problemstillingene. Det er mulig vi har noe å lære av deres resultatorienterte og pragmatiske tilnærming, både i Domstoladministrasjonen og i domstolene, sier Urke.

Etter Norge på listen kommer Finland, Sverige og Nederland, mens Kongo, Kambodsja og Venezuela ligger på de tre siste plassene.

 NTB

Nytt smittetilfelle i Hustadvika

Onsdag 7. april ble det registrert et nytt smittetilfelle i Hustadvika. Det opplyser kommunen i en pressemelding.

Personen som testet positivt på covid-19 er knyttet til tidligere kjent smitte fra sist søndag.

– Vedkommende var allerede i smittekarantene og er nå satt i isolasjon. Øvrige familiemedlemmer og nærkontakter er i smittekarantene, opplyser Hustadvika kommune.

Den smittede skal foreløpig ikke ha noen symptomer.

– Kommunen vil oppfordre alle innbyggere til å følge smittevernrådene, hold avstand, følge besøksrådene, husk god håndhygiene, og meld deg til testing på www.c19.no ved symptom, oppfordrer kommunen.

Trafikkulykke i Rauma – vegen er nå åpnet igjen

FRONT MOT FRONT: De to kjøretøyene har store materielle skader og må fraktes bort av bilberger. Det er foreløpig ukjent hva som er årsaken til ulykka.  Foto: Arnt M. Olsen

Vegtrafikksentralen i Midt-Norge meldte onsdag klokka 15.10 om ei trafikkulykke rett øst for Nebbetunnelen på fylkesveg 64 i Åndalsnes.

Politiets operasjonsleder opplyser at det var en front mot front-kollisjon med en person i hver bil. Alle nødetatene rykket ut til stedet.

I en oppdatering klokka 17.45 melder politiets operasjonsleder at føreren av den ene bilen, en mann i slutten av femtiåra, sendes til St. Olavs Hospital i Trondheim på grunn av alvorlige bruddskader.

NEBBSTRANDA: To biler kolliderte front mot front på fylkesveg 64 øst for Åndalsnes onsdag ettermiddag.  Foto: Evy Kavli / Åndalsnes Avis

– Føreren av den andre bilen, ei kvinne i 30-åra, er sendt til traumemottaket i Ålesund, men vi kjenner ikke detaljene rundt skadesituasjonen, opplyser operasjonsleder Tove Anita Asp til Rbnett.

Vegen var stengt i nesten to timer som følge av ulykka. Personbiler kunne i denne perioden kjøre om Isfjordsvegen.

Ulykka ble meldt til politiet klokka 14.49.

Saken blir oppdatert.

Etterforsker likfunn ved Lyngør i Tvedestrand

Politiet har startet etterforskning etter at en turgåer fant levninger ved Askerøya utenfor Lyngør i Tvedestrand i påsken, melder VG.

– Det er gjort funn av levninger i form av deler av et skjelett samt noen klesplagg. Det ble straks satt i gang en åstedsundersøkelse av politiet, sier lensmann Odd Holum i Holt i en pressemelding.

Politiet har gjort flere søk i området med bistand fra Redningsselskapet og dykkere fra Østre Agder brannvesen, skriver . De regner med å avslutte søket i løpet av onsdagen. VG

Det var en turgåer som fant levningene delvis i vannet og delvis på land 27. mars. Levningene bærer ifølge politiet preg av å ha ligget i sjøen en stund. Politiet vil foreløpig ikke si noe om verken kjønn eller alder på vedkommende.

 NTB

Politiet er imot fartsgrense for elsparkesykler

Politidirektoratet ønsker ikke en promille- og fartsgrense for elsparkesykler.

– Fare- og skadepotensialet ved bruk av små elektriske kjøretøy kan ikke likestilles med konsekvensene av å kjøre ruset med motorvogn, skriver Politidirektoratet i en høringsuttalelse til Statens vegvesen.

De sier nei til innføring av promillegrense på elsparkesykler og mener disse syklene ikke skal klassifiseres på lik linje med andre motoriserte kjøretøy, melder Vårt Oslo.

 NTB

Tre av fire får igjen på skatten i år

Rundt 2,7 millioner skattytere får igjen til sammen 32,4 milliarder kroner i år. Det er fasiten når alle har fått skattemeldingen sin.

Mange betalte litt for mye på skatten i fjor, ifølge Skatteetaten. De som har gjort det, kommer til få tilbake i gjennomsnitt 12.000 kroner hver, viser fasiten når alle skattemeldingene nå er sendt ut til alle rundt 5 millioner skattytere.

Samtidig viser de foreløpige tallene at hver fjerde skattyter betalte inn for lite skatt i fjor. Én million personer får restskatt på til sammen 24,3 milliarder kroner, ifølge Skatteetatens foreløpige tall. Det er rundt 180.000 flere personer med restskatt enn i fjor.

Pengene kommer snart

Skatteoppgjøret kan komme mellom slutten av mars og slutten av oktober, men skattedirektør Nina Schanke Funnemark forteller at de fleste lønnstakere og pensjonister vil få skatteoppgjøret sitt i april, mai eller juni.

– Leverer du og eventuell ektefelle den nye skattemeldingen på skatteetaten.no, kan du få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier hun.

Skatteetaten oppfordrer alle om å gå nøye gjennom tallene og kontrollere at de forhåndsutfylte opplysningene er korrekte.

Fristen nærmer seg

– Dersom du ikke leverer skattemeldingen, men lar den blir levert automatisk ved fristen, får du skatteoppgjøret tidligst i juni. Får du skattemeldingen din på papir og benytter deg av leveringsfritak, kommer skatteoppgjøret i august, forklarer Funnemark.

Frist for innlevering av skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister, og 31. mai for næringsdrivende. Næringsdrivende må levere skattemeldingen elektronisk.

 NTB

Vet ikke når etterforskningen av statsministerens Geilo-tur blir ferdig

Politiet kan ikke svare på når de får etterforsket ferdig statsminister Erna Solbergs mulige brudd på smittevernreglene på Geilo i vinterferien.

– Det gjenstår noen oppgaver før en påtalemessig beslutning kan tas. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier påtaleleder Per Morten Sending i Sørøst politidistrikt til NTB tirsdag formiddag.

Hvorvidt beslutningen tas denne uken, tør ikke Sending å uttale seg om. Han forteller at det ikke har vært noen etterforskning i løpet av påsken.

Utsatte til over påske

Solberg og familien samlet flere enn ti personer to dager etter hverandre i vinterferien for å feire statsministerens 60-årsdag. Først var familien uten Solberg på en restaurant, og neste dag var alle samlet i en leilighet på Geilo.

Politiet besluttet selv å starte etterforskning etter at det kom tips om saken via NRK.

Fredag 26. mars opplyste Sørøst politidistrikt at det ikke ville komme noen avgjørelse i saken før etter påske.

– Politiet behøver mer tid til å gjennomgå alle sider av saken, sa Sending da.

Han fortalte at de viktigste avhørene i saken var foretatt, men at det fremdeles gjensto noen oppgaver før en påtalemessig beslutning kunne fattes. Han forsikret om at saken har høy prioritet.

Ønsker ikke å kommentere gjenstående oppgaver

Tirsdag ønsker Sending ikke å kommentere hvilke gjenstående oppgaver politiet har. Sending kommenterer heller ikke når politiet sist var i kontakt med statsministeren eller medlemmer av hennes familie, hvorvidt etterforskningen fremdeles omfatter både restaurantbesøket og samlingen i leiligheten, hvor mange personer som nå omfattes av etterforskningen, eller om politiet har søkt ekstern bistand i saken.

Sending ønsker ikke å kommentere hvorvidt etterforskningen av denne saken er enda grundigere enn normalt, gitt at det er statsministeren som etterforskes.

 NTB

Uvær i Nordsjøen skaper trøbbel for helikoptertrafikken

En rekke helikopteravganger til og fra oljeinstallasjoner i Nordsjøen er tirsdag innstilt på grunn av dårlig vær – og flere står i fare for å bli utsatt.

Det blåser liten storm med vindkast opp mot 30 meter i sekundet på Statfjord-feltet, mens det på Johan Sverdrup-feltet er vindkast opp mot 27 meter i sekundet.

Ifølge Stavanger Aftenblad/E24 fører uværet til at flere helikopteravganger er innstilt, og i tillegg er flere avganger utsatt.

Avisen skriver at Equinor har utsatt alle sine avganger og ber oljearbeidere følge med på informasjon på heliport.no.

 NTB

Flere kjøper bolig sammen

Etter ti år med fall, steg andelen boligkjøpere som kjøper sammen med andre i fjerde kvartal i fjor.

Trendbruddet er særlig markant i Oslo, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund, som setter utviklingen i fjerde kvartal i sammenheng med tiltakende prisvekst på boliger, spesielt i hovedstaden.

– Lave renter gir et sterkt insentiv til å kjøpe bolig fordi det er økonomisk mye gunstigere enn å leie. Mange løser dette ved å kjøpe sammen med andre, noe som gjør at de kan klare å innfri kravene til inntekt og egenkapital for å få boliglån, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

 NTB

Märtha ­Louise planlegger å flytte til USA

Prinsesse Märtha Louise (49) sier til VG at hun planlegger å flytte sammen med kjæresten Durek Verrett (46) i USA. Hennes tre døtre skal bli med.

I et intervju med VG forteller prinsessen at hun savner kjæresten som hun ikke har sett siden han reiste fra Norge like etter jul.

– Han befinner seg i Los Angeles, og nå vet vi ikke når vi ses igjen, sier prinsesse Märtha Louise i intervjuet.

Bakgrunnen for intervjuet er dokuserien «Märtha» som har premiere på TV 2 onsdag. Seerne innvies blant annet i sorgen over Ari Behn, presset fra mediene, det nære forholdet til døtrene og Märthas tanker rundt egen rolle i kongefamilien.

Avtalen med TV 2 ble inngått før Ari Behn tok sitt eget liv julen 2019, og før koronaen snudde alt på hodet. Forfatter og kunstner Ari Behn var gift med prinsesse Märtha Louise fra 2002 til 2016. Sammen har de døtrene Maud Angelica (17), Leah Isadora (15) og Emma Tallulah (12).

Da prinsessen var med i «Helt Harald» på TV for noen uker siden, svarte hun bekreftende på spørsmål om det kan være aktuelt for henne å flytte til USA. På spørsmål fra VG om hvor aktuelt det er å flytte fra Norge, sier Märtha at det ligger i kortene.

– Akkurat nå er det covid og vanskelig å planlegge, men vi planlegger å flytte med tiden. Barna blir da selvsagt med.

Hjemmet i Lommedalen vil de beholde.

– Fortsatt kommer vi til å være mye her. Vi kan jo ikke forlate vakre Norge helt, sier hun.

 NTB

Nordmenns korona-tillit faller

Kun en av tre nordmenn, 32 prosent, sa i påskeuken at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte.

Snittet for mars var 38 prosent. Det er en nedgang på 10 prosentpoeng fra februar.

– Nordmenns tillit til hverandre økte siste halvår, men falt i mars, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Samtidig unngår nordmenn både familie og venner i større grad enn på lenge. I påskeuken oppga 85 prosent av de spurte at de klarte å begrense antall nærkontakter til det som er anbefalt.

I hele mars oppga 84 prosent at de hadde unngått sosial omgang med familie og venner. Det er det høyeste nivået siden mai i fjor. Det kommer fram i Norsk koronamonitor fra Opinion.

– Det er liten tvil om at nordmenn gjør sitt beste for å komme best mulig i mål på det som forhåpentligvis er sluttfasen på pandemien, sier Clausen i Opinion.

Til sammen oppgir nå 84 prosent at de vil ta vaksinen mot koronaviruset når den kommer.

 NTB

Årets påske for Røde Kors: Lite utfart

Det er ikke meldt om noen hendinger i Møre og Romsdal Røde Kors` distrikt mandag 2. påskedag. Det er stor snøskredfare på Sunnmøre, i Romsdal og i Trollheimen som også vil vedvare i dagene som kommer.


Kraftig vind fra nordvest gir stor snøskredfare

Det er økende snøskredfare i Romsdalen


Møre og Romsdal Røde Kors kan melde om mindre utfart denne påska enn tidligere år, færre skader og færre oppdrag for Hjelpekorpset. I fylket har Røde Kors denne påska bemanna hytter ved Strandafjellet skisenter i Hevdalen på Stranda, Skorgedalen i Rauma og Grødalen i Sunndal.


Så lenge varer vinteren: – Jeg ville nok ikke skiftet dekk med det første

– Det er et godt spørsmål, svarte meteorologen da vi spurte om når vi kunne forvente vår.


Også på landsbasis har det vært færre skader i år i påska. Likevel har det vært omtrent likt antall oppdrag for Røde Kors Hjelpekorps.


Dårlig vær på fjellovergangene – bilister bes om å utsette hjemreisen fra påskefjellet

Det er dårlig vær på fjellovergangene. Noen stenges, og flere har kolonnekjøring. Hyttefolk bes om å vurdere å utsette hjemreisen til mandag.Stille søndag for Møre og Romsdal Røde Kors

Det har vært lite folk i løypene i fylket i dag.