Høyesterett har mottatt Baneheia-saken – skal oppnevne ny lagmannsrett

Høyesterett har mottatt Gjenopptakelseskommisjonens beslutning om Baneheia-saken, og skal nå oppnevne domstolen som skal behandle saken til Viggo Kristiansen.

Det er VG som tirsdag morgen får bekreftet at Høyesterett har mottatt kommisjonens beslutning og at arbeidet med finne en ny domstol til å behandle straffesaken mot Viggo Kristiansen kan begynne.

Etter det NTB forstår, er Høyesterett innstilt på å underlegge spørsmålet rask behandling. Det kan bli klart allerede i løpet av denne uka hvilken lagmannsrett som blir valgt.

Kristiansen får gjenåpnet sin sak. Domstolen som skal behandle den, kan ikke være den samme som avsa dom på lovens strengeste straff for drapene i Baneheia i 2000, Agder lagmannsrett.

 NTB

Baneheia-mødrene ønsker ny rettssak

Mødrene til jentene som ble drept i Baneheia i 2000, mener at en løslatelse av Viggo Kristiansen vil være det verste som kan skje.

Klara Sløgedal og Ada Sofie Austegard sier til NRK at de håper på ny rettssak etter at Kristiansen fikk saken gjenopptatt. Alternativet er at påtalemyndigheten ber retten avsi en frifinnende dom uten at det holdes hovedforhandling.

– Den forhåndsfrifinnelsen, jeg er så bekymret for det. Jeg er veldig opptatt av at en verken skal forhåndsdømme eller forhåndsfrifinne i media, sier Austegard.

– Vi håper og tror det kan bli en rettferdig dom og at den blir sånn som sist, fortsetter Sløgedal.

Kristiansen er dømt til forvaring i 21 år for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Han har hele veien nektet straffskyld.

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Han har sonet ferdig.

– Stine og Lena måtte orke det den 19. mai 2000. De ble brutalt voldtatt og drept. De måtte orke det. Da skal vi mammaer også orke det, sier Austegard.

 NTB

A-ruta på Vestnes-ferja i drift igjen

Boreal meldte onsdag klokka 19.15 at A-ruta mellom Molde og Vestnes måtte innstilles fra klokka 19.30 og inntil videre. Årsaken var «teknisk utfordring», opplyste selskapet.

Seinere på kvelden meldte Boreal at A-ruta ville være i drift igjen fra klokka 21.45 – den ville da gå fra Molde.

18 fikk fartsbot i 80-sona

Politiet holdt onsdag ettermiddag fartskontroll i 80-sona på E39 i Gjemnes.

Totalt 18 sjåfører fikk forenklede forelegg på grunn av for høy fart.

Den høyeste hastigheten som ble målt under kontrollen, var 100 kilometer i timen, opplyser operasjonsleder.

Store mengder is truer hus og campingplass i Nordfjord

Enorme ismengder truer med å ødelegge både hus og campingvogner på Breim i Gloppen kommune i Nordfjord.

Årsaken er det plutselige værskiftet med mye nedbør og kraftig temperaturøkning. Store menger med is har løsnet og sperrer nå Breimselva, skriver NRK.

– Isen har løsnet i elveløpet oppover, så har det demmet seg opp ved utløpet av elva ved campingplassen. Her er tre-fire meter med is oppover i høyden, sier brannbefal Joar Flølo til kanalen.

Campingplassen er evakuert, og flere campingvogner er kjørt vekk.

Flølo sier det er stor fare for at isproppen kan velte inn over campingplassen og at de jobber med å få inn gravemaskiner som kan forsøke å lede vannet vekk. Arbeidet kan imidlertid ikke starte før Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt grønt lys.

 NTB

Storbrann i Risør har spredt seg

Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll på storbrannen i trehusbebyggelsen i Risør. Flere bygninger står i brann, men det er så langt ikke meldt om personskade.

– Slukningsarbeidet pågår for fullt, sa operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt til NTB like før klokken 7.

Da var det i overkant av to timer siden politiet meldte om brannen i trehusbebyggelsen i utkanten av Risør sentrum. Ifølge Odde brenner det i tre bygninger.

I 7.15-tiden opplyste 110-sentralen i Agder at de fortsatt jobbet på stedet for å begrense spredning av brannen.

– Ikke kontroll ennå, skrev brannvesenet på Twitter.

Odde sier politiet har kontroll på beboerne som er registrert på adressene der det brenner.

– Det er ingen som er savnet, og det er ikke meldt om noen skadde, sier Odde.

Han presiserer at de ikke kan utelukke at det er mennesker i bygningene som ikke er registrert på adressene.

Spredte seg

Nødetatene rykket først ut til melding om brann Storgata. Kort tid senere ble det meldt at det var full overtenning i bygningen, og at det ble jobbet med å evakuere tilstøtende bygninger.

Like etter klokken 6 meldte politiet i Agder at brannen hadde spredt seg til et nytt bygg.

«Det er ikke registrert personer bosatt på denne adressen», opplyste politiet på Twitter.

Da sto allerede to bygninger i brann, og nødetatene jobbet med å få full oversikt.

Evakuert

Operasjonslederen opplyser til NTB at et titalls personer er evakuert til rådhuset i Risør.

– Nå kan det se ut til at det ikke blir personskader, og det er jeg veldig glad for. De evakuerte blir ivaretatt av kommunen, sier Odde.

Ifølge kilder på stedet begynte det å brenne i vaskeriet i Storgata, skriver Aust-Agder Blad. Bygningene som brenner, ligger i krysset Carstensens gate/Storgata, kort vei fra havna i Risør.

Det er tett trehusbebyggelse i området, og det var et eldre trehus det begynte å brenne i.

Det lokale brannvesenet har fått bistand av mannskaper fra Kragerø, Tvedestrand, Gjerstad, Vegårshei og Arendal.

Det er foreløpig for tidlig å si hva som kan være årsaken til brannen.

 NTB

Rekordbeslag av khat ved Svindesund

640 kilo khat ble beslaglagt ved Svinesund i januar. Det er det største beslaget av rusmiddelet i Norge.

Funnet ble gjort da en slovensk trailer måtte gjennom skanningen hos Tollvesenet, opplyser NRK. Traileren var på vei til Oslo.

En 33 år gammel mann er siktet og varetektsfengslet, men nekter straffskyld.

Khat er en plante som inneholder stoffer med en ruslignende virkning som ligner på amfetamin, men i svakere grad, opplyser Norsk Helseinformatikk.

 NTB

E136 var stengt i Innfjorden – åpnet igjen etter 1,5 timer

Vegtrafikksentralen i Midt-Norge meldte tirsdag klokka 19 at E136 var stengt ved Set i Innfjorden. Dette er på strekningen mellom Vestnes og Åndalsnes.

Årsaken til stengingen var at et tre hadde veltet over vegen.

En entreprenør ble kontaktet for å rydde opp. Etter en og en halv time hadde de fått fjernet treet, slik at europavegen igjen kunne åpne.

Anine møtte helten

FIKK AUTOGRAF: Anine LId syntes det var moro å møte Knut Marius Djupvik.  Foto: Olav Skjegstad

Bra med folk og god stemning under utdelingen av Årets i på Vestnes tirsdag.


Ble rundlurt: «De» er «Årets i»

Knut Marius Djupvik og Rolf Magnus Orø trodde de skulle i et uformelt møte på Vestnes. Der ble de overrasket med hedersprisen Årets i.


LIlle Anine Lid (8) kom forbi på tur sammen med mamma- Da hun oppdaget Knut Marius, lurte hun på om hun kunne få autografen. Og Knut Marius var ikke vanskelig å be, Anine fikk både autograf og bilde sammen med storsangeren fra Tomrefjord.


Mange avlyser – men Stjernekamp-vinneren skal på turné med 33 konserter

– Knut Marius' konsertrekke blir en landets mest omfattende turneer på veien i vinter, sier manager Reidun Berntsen i Rocksport Booking. Første konsert ut er torsdag i Bjørnsonhuset.

Krisepakken banket igjennom

Den nye krisepakken for norsk økonomi er nå endelig vedtatt i Stortinget – med store utvidelser.

En ekstrabevilning på 200 millioner kroner til psykisk helse, 260 millioner kroner i ekstra bostøtte for å bøte på rekordhøye strømpriser og 40 millioner kroner for å støtte opp om reiselivet på Svalbard.

Det er noen av påplussingene Stortinget har gjort i krisepakken, som kom opp til votering tirsdag.

I voteringen sikret opposisjonspartiene også flertall for et krav om at regjeringen må legge fram en plan for halvering av ferjeprisene.

Enigheten om kutt i ferjeprisene kom på plass mandag kveld.

Utover det fulgte voteringen finanskomiteens innstilling fra forrige uke, bortsett fra på to punkter.

Den ene endringen er et krav om at bedrifter skal kunne søke om kompensasjon for store tap av varelagre i perioden fra november til februar.

– Det er kjempeviktig for restaurant- og utelivsbransjen som opplevde at hele julebordsesongen gikk fløyten, sier Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik til NTB.

I tillegg ble det flertall for et forslag om å be regjeringen komme med en løsning for norske destinasjonsselskaper som har opplevd inntektstap under pandemien.

 NTB

Laveste vekst i folketallet siden 2001

Økningen i folketallet i Norge var i 2020 den laveste siden 2001. Årsaken er koronatiltakene og den svært lave innvandringen gjennom fjoråret.

Ved inngangen til 2021 var folketallet i Norge 5.391.369, en økning på 23.800 personer, viser de nye års- og kvartalstallene fra Statistisk sentralbyrås befolkningsstatistikk.

For første gang siden 2004 er fødselsoverskuddet større enn nettoinnvandringen. Fødselsoverskuddet, altså antall fødte minus antall døde, var på 12.368, mens nettoinnvandringen var på bare 11.327. Til sammenligning var nettoinnvandringen i 2019 på over 25.000.

Innvandringen var spesielt lav i de første månedene av koronapandemien. I april innvandret bare 599 personer til Norge, mens det i gjennomsnitt var over 2.500 som innvandret i den måneden i 2017–2019.

Befolkningen flytter fortsatt til sentrale strøk. Innlandet, Nordland og Troms og Finnmark hadde befolkningsnedgang, og for Innlandet var det den største nedgangen på 25 år. Norge blir også stadig eldre, og gjennomsnittsalderen økte med 0,27 år til 40,78 år.

I alt var det 73 færre som døde i 2020 enn i 2019, tall som SSB kaller udramatiske.

 NTB

Høyesterett har mottatt Baneheia-saken – skal oppnevne ny lagmannsrett

Høyesterett har mottatt Gjenopptakelseskommisjonens beslutning om Baneheia-saken, og skal nå oppnevne domstolen som skal behandle saken til Viggo Kristiansen.

Det er VG som tirsdag morgen får bekreftet at Høyesterett har mottatt kommisjonens beslutning og at arbeidet med finne en ny domstol til å behandle straffesaken mot Viggo Kristiansen kan begynne.

Etter det NTB forstår, er Høyesterett innstilt på å underlegge spørsmålet rask behandling. Det kan bli klart allerede i løpet av denne uka hvilken lagmannsrett som blir valgt.

Kristiansen får gjenåpnet sin sak. Domstolen som skal behandle den, kan ikke være den samme som avsa dom på lovens strengeste straff for drapene i Baneheia i 2000, Agder lagmannsrett.

 NTB

Foreldre forbereder søksmål om omstridt Nav-praksis

Flere titalls foreldre forbereder et gruppesøksmål som vil omhandle et potensielt erstatningsansvar for alle samværsforeldre som har betalt for mye i bidrag.

TV 2 har den siste tiden fortalt om at Nav ofte har pålagt foreldre å betale mer i barnebidrag dersom en forelder som saboterer samvær, fremmer krav om dette.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har tidligere uttalt at det ikke er grunnlag for å si at Nav har praktisert bidragsregelverket feil.

Flere titalls foreldre jobber med å avklare hvorvidt praksisen er i tråd med lovens intensjon. De forbereder for tiden et gruppesøksmål mot staten.

– Disse har samtidig vært utsatt for samværssabotasje hvor de ikke har fått se barna sine, men har likevel betalt fullt bidrag som om de ikke hadde en samværsavtale, sier advokat Marie Sølverud til kanalen.

 NTB

Toppserien må utsette sesongstarten

Kvinnenes to øverste divisjoner i norsk fotball får en senere serieåpning enn planlagt som følge av det ikke kan spilles treningskamper i tiden som kommer.

Det bekrefter Norges Fotballforbund på sine nettsider mandag.

Toppklubbene på kvinnesiden fikk beskjed om utsettelsen i et informasjonsmøte med NFF mandag.

Grepet blir gjort i kjølvannet av det ferske forbudet mot treningskamper. Nekten kom samtidig som regjeringen før helgen anbefalte videre seriestans i toppidretten.

20. mars var tiltenkt sesongstart for Toppserien og 1. divisjon for kvinner.

– Hvis dette forlenges ytterligere, blir det krevende å starte opp Toppserien 20. mars. Det er sportslig og medisinsk uforsvarlig å starte opp (serien) uten å ha spilt treningskamper, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB fredag.

 NTB

Nesten halvparten av kvinnene i Forsvaret har opplevd seksuell trakassering

Totalt 22 prosent av respondentene i en undersøkelse fra Forsvaret har opplevd seksuell trakassering. Problemet er mye større blant kvinner enn blant menn.

Totalt har 46 prosent av kvinnene som har svart på undersøkelsen, opplevd en form for seksuell trakassering minst en eller to ganger i løpet av det siste året. Blant menn er tallet 14 prosent.

Tallene viser en liten nedgang siden 2018, men nedgangen er minst blant yngre kvinner, der problemet var størst i utgangspunktet.

Forsvaret la mandag fram undersøkelsen, som er gjort av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Jeg hadde håpet at omfanget av mobbing og seksuell trakassering skulle være lavere, selv om resultatene viser en liten nedgang siden 2018, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Det er også en svak nedgang i antallet som har opplevd mobbing i Forsvaret. Totalt er det 11 prosent som har opplevd dette. Mønsteret her er det samme: kvinner opplever mer mobbing enn menn, og yngre opplever mer enn eldre.

 NTB

Viggo Kristiansen blir ikke løslatt nå

Viggo Kristiansen blir ikke løslatt i dag, men statsadvokaten varsler en beslutning om «noen dager».

– Behandlingen av begjæringen vil bli prioritert, og vi har ambisjon om å treffe en avgjørelse i løpet av noen dager, skriver førstestatsadvokat Erik Erland Holmen i en pressemelding.

Baneheia-dømte Viggo Kristiansen sendte i helga sin begjæring om løslatelse til statsadvokatembetet i Agder, etter at han torsdag fikk medhold i Gjenopptakelseskommisjonen om at saken hans skal gjenopptas. Kommisjonen har funnet flere svakheter ved bevisene mot Kristiansen og mener han ville blitt frifunnet hvis retten hadde fått forelagt seg de opplysningene som er lagt fram i forbindelse med gjenopptakelsesbegjæringen.

Viggo Kristiansen er fremdeles under soning etter lagmannsrettens dom. Avgjørelsen om gjenåpning innebærer ikke at statsadvokatene per nå vil begjære ham løslatt, heter det i pressemeldingen.

 NTB

Møre og Romsdal jumbo med færrest barnehageonkler

Det er langt flere barnehageonkler i Oslo enn resten av landet - over 17 prosent av de ansatte i Oslos barnehager er menn. Det er langt over landssnittet, og over dobbelt så mange som i noen fylker.

I snitt er 9,9 prosent av de barnehageansatte her i landet menn, viser tall fra Utdanningsdirektoratet ifølge . Utdanningsnytt

Oslo ligger klart over de andre fylkene, Troms og Finnmark, som har nest flest mannlige ansatte, og er så vidt over landssnittet.

Møre og Romsdal og Rogaland er på bunn, og har nesten tre ganger så få mannlige ansatte som Oslo.

– Min antakelse er at det i byen er flere å velge i når man skal rekruttere, noe som kan gjøre det lettere å få tak i et mangfoldig personale, sier dosent Kari Emilsen ved Dronning Mauds Minne Høgskole for Barnehagelærerutdanning til Utdanningsnytt.

 NTB

Fratatt førerkortet i fartskontroll

UP holdt søndag fartskontroll i 50-sona på E136 ved Veblungsnes i Rauma. Her fikk en bilfører førerkortet beslaglagt grunnet overskridelse av antall prikker. Det ble utstedt ni forenklede forelegg for hastighetsovertredelseog ett for bruk av mobiltelefon under kjøring, melder politiet i Møre og Romsdal.

Mann ranet i Trondheim – gjerningsmann stakk av på spark

En mann i 30-årene ble søndag morgen utsatt for vold og ranet i Munkvoll-området på Byåsen i Trondheim. Politiet har pågrepet en mann i 40-årene.

– Fornærmede er utsatt for vold. Han har skader i ansiktet og på beina, sier operasjonsleder Wenche Johnsen i Trøndelag politidistrikt.

Mannen i 30-årene var ikke i verre form enn at han selv ringte inn til politiet i 05.40-tiden. Han er siden kjørt til legevakt. Blant gjenstandene han ble frastjålet, skal det ha vært en mobiltelefon.

Politiet rykket ut med flere patruljer. Gjerningsmannen stakk først av på spark, men satte den siden fra seg. Søk med hund førte ti

Kong Harald fyller 84 år – fortsatt sykmeldt

En sykmeldt kong Harald fyller søndag 84 år. Kongen må fortsatt trene seg opp etter at han ble operert i kneet for noen uker siden.

Kongens fødselsdag vil søndag bli feiret privat, opplyser Slottet til NTB.

I forrige uke ble kong Haralds sykmelding forlenget i ytterligere én måned etter kneoperasjonen i slutten av januar.

Han er fortsatt under opptrening, opplyste Kongehuset. De sa samtidig at kongens lege har anbefalt ytterligere rehabilitering før kongen gjenopptar sine konstitusjonelle oppgaver.

Den siste tiden har han oppholdt seg på Kongsseteren, hvor han får fysioterapi, ifølge Kongehuset.

Vellykket operasjon

Kongen ble innlagt på Rikshospitalet 29. januar etter å ha hatt smerter i beinet. Dagen etter ble han operert for en skadd sene over høyre kne, og operasjonen var vellykket.

Mens kongen er sykmeldt, tar kronprins Haakon hånd om kongens oppgaver.

Sykmeldingen er den siste av flere kongen har hatt det siste halvannet året.

I september i fjor var han sykmeldt i en periode i forbindelse med en hjerteoperasjon. I januar i fjor ble han sykmeldt som følge av svimmelhet, og høsten i forveien førte en virusinfeksjon til sykmelding.

Koronavaksinert

I starten av februar ble det kjent at kongen og dronning Sonja var ferdigvaksinert mot koronaviruset etter å ha fått sin andre vaksinedose.

Kongeparet ble prioritert i vaksinekøen ut ifra sin rolle, men også fordi de er i risikogruppen på grunn av sin alder, opplyste helseminister Bent Høie da de fikk sin første dose i januar.

Politiet ber folk sjekke bilene sine

Politiet ber om at folk som har hatt biler parkert i området mellom Boråsveien og Romsdalsgata i Molde natt til søndag, undersøker bilene sine for å sjekke om de er blitt skadd. I så fall bes de kontakte politiet på nummer 02800.

Metanolfabrikken på Tjeldbergodden tilbake i drift etter brann

2. desember 2020 var det en større brann på Equinors metanolfabrikk på Tjeldbergodden i Aure kommune på Nordmøre. Elleve uker senere er produksjonen i gang.

Det skriver i en pressemelding. Equinor

– Vår første prioritet har vært sikker og trygg oppstart av anlegget. Jeg vil takke alle som har bidratt til å få anlegget tilbake i drift, både våre egne ansatte og ekstern ekspertise. Det grundige arbeidet gjør oss trygg på at anlegget produserer sikkert og stabilt, sier anleggsdirektør Lena Skogly i Equinor.

Brannen oppsto i et kompressorbygg på ettermiddagen 2. desember. Det var ingen eksplosjon- eller spredningsfare, ingen personer ble skadd, og brannen tok rundt en time å slukke.

 NTB

Festen gikk ikke stille for seg - så kom politiet

Politiet rykka ved 05-tida natt til lørdag ut etter klage på feststøy, som skulle ha pågått hele natten.

Festen på en adresse i Molde ble avsluttet av patruljen.

- Det ble gitt muntlig pålegg om å gå til ro, opplyser politiets operasjonssentral i Møre og Romsdal på sin Twitterkonto.

Nytt mutant-virus: – Ha få nærkontaktar i vinterferien

Ålesund kommune har fredag fått stadfesta frå Folkehelseinstituttet (FHI) eitt nytt tilfelle av den britiske mutasjonen av koronaviruset. Det skriv kommunen i ei pressemelding.

Personen testa positivt 10. februar for koronavirus, og prøven vart sendt til FHI for sekvensering. Dette er det andre tilfellet av den britiske mutasjonen. Kommunen meldte det første i torsdag.

Vedkomande var nærkontakt til ein smitta som bur i Sula kommune. Det er mistanke om at også denne personen er smitta med det muterte viruset, men dette er enda ikkje stadfesta.

Det er så langt ikkje påvist fleire smittetilfelle som sikkert kan knytast til dette utbrotet, men det vert undersøkt, skriv kommunen i pressemeldinga.

Alle definerte nærkontaktar har testa negativt både ved 1. og 2. test i karantene så langt. Kommunen går no igjennom alle svara og sikrar at alle vert testa mot slutten av karantenetida.

– Uoversiktleg

Situasjonen er framleis oversiktleg. Det er derfor ikkje grunn til å avvike frå dei nasjonale råda og reglane. Desse gjeld framleis både for Ålesund og Sula, seier kommunedirektørane Astrid Eidsvik og Leon Aurdal i meldinga. Og:

– Vi vil vurdere kontinuerleg framover om det er behov for å gjere endringar. Det viktige no er å følgje råda, slik at vi kan slå ned dette utbrotet. Derfor oppmodar vi innbyggarane våre til å avgrense reiseaktiviteten og ha låg terskel for testing,

Tre i isolasjon i Sula

Sula kommune har no tre personar i isolasjon. Personen som er mistenkt smitta med den britiske mutanten er ute av isolasjon og ikkje lengre smittsam.

Foreløpige analyser viser at dei tre i isolasjon ikkje er smitta av den britiske varianten. Kommunen har ein teori om smittevei, men dette er foreløpig ikkje stadfesta. Men dei ser tilknytning til tidligare smittetilfelle i kommunen.

Åtvarar om vinterferien

Dei to kommunane kjem med denne oppmodinga i lys av smittetilfelle med den britiske mutasjonen:

«Reis gjerne på hytta i vinterferien, men oppfør deg som om du er heime, ha få nærkontaktar, unngå køer og folkeansamlingar, ha få gjestar og følg dei nasjonale råda!»

Grønt lys for Stad skipstunnel

Kystverket har fått tildelingsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som gir grønt lys for å sette i gang forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel. Det forteller Kystverket i en pressemelding.

− Vi skal nå, basert på tildelingsbrevet, sette i gang prosessene med oppkjøp av eiendommene i området der skipstunnelen skal komme, få på plass en prosjektorganisasjon, utarbeide konkurransegrunnlag og igangsette anbudskonkurranse, sier Terje Andreassen i meldinga.

Han er midlertidig prosjektleder for Stad skipstunnel i Kystverket.

75 milioner kroner til oppstart

Samferdselsdepartementet utarbeider nå en proposisjon til Stortinget om prosjektet. Den skal legges frem i løpet av våren.

Det er satt av 75 millioner i oppstartsmidler i statsbudsjettet for 2021. Prosjektet er beregnet å koste 2,8 milliarder kroner (eksklusiv merverdiavgift), med byggetid på tre - fire år.

− Det er et omfattende arbeid som skal gjøres, men vi har gode planer og utredninger som vil ligge til grunn for arbeidet. I tildelingsbrevet er det bedt om at grunnervervelsen skal gjennomføres i løpet av 2021, så langt det lar seg gjøre, sier Andreassen. - Om alt går etter planen, vil verdens første fullskala skipstunnel kunne stå klar 2025/2026, sier Andreassen i pressemeldinga.

 NTB og Marit Heiene

Eks-ansatte i meglerhus tiltalt for grovt bedrageri

Økokrim har tiltalt to tidligere ansatte i meglerhuset Nordic Securities AS for grovt bedrageri, samt grovt og gjentatt brudd på god forretningsskikk.

Økokrim mener at de to ikke fortalte om den høye risikoen forbundet med kjøp av aksjer i Nordics morsselskap The Nordic Group AS (TNG). De skal heller ikke ha gitt andre vesentlige opplysninger da de fikk flere ikke-profesjonelle investorer til å kjøpe TNG-aksjer.

– Investeringsbedragerier er et økende samfunnsproblem som det er viktig å bekjempe, sier påtaleansvarlig i saken, førstestatsadvokat Trude Stanghelle i en pressemelding fredag.

Anmeldt av Finanstilsynet

De to er også, sammen med to tidligere meglere i selskapet, tiltalt for å ha brutt god forretningsskikk etter verdipapirhandelloven, grovt og gjentatte ganger. Dette ved å ikke påse at kundenes interesser og markedets integritet ble ivaretatt på beste måte.

I februar 2018 ransaket Økokrim lokalene til meglerhuset, og flere personer ble siktet for økonomisk kriminalitet. Bakgrunnen var en anmeldelse fra Finanstilsynet.

– Tiltalen kommer som et resultat av en svært omfattende og krevende etterforskning med mange fornærmede, sier Stanghelle.

Økokrim skriver at de forbereder en omfattende bevisførsel med mange vitner og dokumentbeviser. Det er antatt at sakens hovedforhandling vil pågå i flere måneder.

Ble saksøkt av egne kunder

I 2017 mistet meglerhuset lisensen for å yte investeringstjenester, fordi de ifølge Finanstilsynet systematisk brøt bestemmelser i verdipapirloven. Blant annet skal de ha solgt aksjer i sitt eget selskap til kundene.

Ifølge tilsynet tapte 270 av 300 kunder penger på investeringene gjennom meglerhuset, samtidig som stadig handling gjorde at honorarene gikk i taket.

21 kunder saksøkte daværende og tidligere styremedlemmer i selskapet, og krevde tilbakebetalt 23 millioner kroner. Søksmålet ble avgjort ved forlik.

 NTB

Sylvi Listhaug bekrefter at hun stiller som Frp-leder

Sylvi Listhaug ønsker å bli ny leder i Fremskrittspartiet. Ketil Solvik-Olsen sier at han stiller som kandidat til å bli 1. nestleder.

Listhaug er det foretrukne valget til avtroppende partileder Siv Jensen. Listhaug, som nå er 1. nestleder i partiet, kunngjorde kandidaturet på en pressekonferanse fredag.

– Jeg er veldig ydmyk overfor at Siv peker på meg som sin arvtaker. Siv har gitt meg muligheter få kan drømme om, sa Listhaug før hun bekreftet at hun vil takke ja til å bli partiets leder.

– I samråd med mannen min Espen, har jeg besluttet å takke ja til å bli leder i Frp, dersom partiet og landsmøtet ønsker det.

Hun sier Frp alltid har vært et parti som favner ulike synspunkter, personer med forskjellige bakgrunner og forskjellige personligheter.

– Det skal vi fortsette å være. Derfor mener jeg det vil være en stor styrke å få med Ketil på laget som 1. nestleder, sa Listhaug.

– Ketil er en dyktig politiker som jeg ønsker å jobbe tett videre med. Jeg tror at vi kommer til å utfylle hverandre på en god måte, dersom partiet vil det slik

Dagen før offentliggjorde Siv Jensen at hun gir seg som partileder og ikke stiller til gjenvalg til Stortinget. Den avtroppende lederen peker altså ut Listhaug som sin ønskede etterfølger, selv om hun presiserer at det er landsmøtet som avgjør. I tillegg anbefalte Jensen at Ketil Solvik-Olsen blir 1. nestleder.

Listhaug har hatt flere statsrådsposter. I mars 2018 gikk hun av som justis-, beredskaps- og innvandringsminister etter en strid som startet med at Listhaug la ut et bilde på Facebook der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

 NTB

Etterlyser stolen bil

Politiet etterlyser fredag morgon ein mørk grå/svart Toyota pickup med registreringsnummer ZX23352.

- Bilen er nyleg er stolen frå Fuglset i Molde. Vi ber om at observasjon av bilen vert meldt til politiet på tlf 02800, skriv politiet på Twitter.

Første tilfelle av britisk mutasjon i Ålesund

Ålesund kommune skriv i en pressemelding:

«Ålesund kommune fekk i dag, torsdag 18. februar melding om at ein polsk statsborgar som er i isolasjon, har fått påvist den britiske mutanten av SARS coV-2 viruset. I ettermiddag fekk kommunen óg meldt om eitt nytt ordinært smittetilfelle av koronavirus.


Ein polsk statsborgar har fått påvist den britiske mutanten av SARS coV-2 viruset:

  • Vedkomande var i innreisekarantene i samband med mannskapsbyte på eit norsk farty, då han den 9. februar fekk påvist smitte med koronavirus etter test hos Medi3. (Dette er tidlegare meldt om den 10.02 til presse og oppdatert på heimeside).
  • Vedkomande blei flytta frå innreisekarantene til isolasjonsleilegheit i regi av Ålesund kommune.
  • Personen hadde då testa negativt ved hurtigtest både før han reiste frå heimlandet, og ved grensepassering ved norsk flyplass. PCR-testen som blei tatt ved Medi3, blei analysert ved Fürst medisinske laboratorium i Oslo. Den blei så sendt vidare for sekvensering ved FHI. Dette blei stadfesta i dag 18. februar.
  • Til saman 15 personar som var i innreisekarantene og som vart testa samtidig som vedkomande, blei sett i smittekarantene. Dei testa alle negativt. Nokre har vore testa fleire gonger og alle blei testa på nytt etter sju døgn. Alle nærkontaktar har testa negativt.
  • Den smitta har ikkje hatt symptom, men har på grunn av testresultatet blitt behandla som smitteførande etter gjeldande retningsliner. Isolasjonstida er no utvida frå 10 dagar til 14 dagar.»

Ikkje mistanke om smitte

– Det er ikkje mistanke om at nokon kan ha blitt smitta av det muterte viruset. Den smitta vil returnere til heimlandet etter at isolasjonstida er over, seier kommuneoverlege Olav Mestad.


Smittevernteamet har informert alle berørte partar og har vore i kontakt med utbrotgruppa ved Folkehelseinstituttet for råd knytta til smittetilfellet.

Nytt smittetilfelle

Ålesund melder også om eit nytt smittetilfelle torsdag ettermiddag.

Ålesund kommune fekk i ettermiddag meldt eit nytt smittetilfelle med koronavirus. Vedkomande har hatt symptom ein periode og er i betring. Smittesporing pågår og smittekjelda er førebels ukjend, skriv Ålesund kommune i pressemeldinga.

Stoppet rusfører og beslagla narkotika

Politiet stoppet og torsdag ettermiddag en mannlig bilfører på Åndalsnes. I utgangspunktet var han mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand, men nå må han svare også for flere forhold. I forbindelse med saka ble boligen hans ransaket. Der fant politiet en mindre mengde narkotika. – Mistenkte fremstilles for utvidet prøve, og førerkortet er beslaglagt, opplyser politiet i Møre og Romsdal.

Nødetatene rykker ut etter melding om røyk

Politiets operasjonsleder meldte torsdag klokka 14.17 at Nødetatene rykket ut til Eide etter melding om røykutvikling i en butikk på Eidetorget i Hustadvika.

Møre og Romsdal 110-sentralen melder via Twitter at situasjonen var mindre dramatisk enn førstantatt, og at røyken viser seg å komme fra et sikringsskap. Det skal ha vært kraftig svilukt og røykutvikling fra skapet.

Brannvesenet har kontroll på stedet.

Politiet har ikke fått opplysninger om personskade.

– Alle bedrifter som er tilknyttet stedet er blitt evakuert. Det er ikke snakk om noe alvorlig, og alt tyder på at dette skal gå veldig greit, sier operasjonsleder Leif Arne Mork hos Møre og Romsdal politidistrikt.