Fortsatt ingen influensa i Norge

Influensasesongen har ennå ikke startet, mye på grunn av koronarestriksjonene. Men det er ikke bare godt nytt, advarer Folkehelseinstituttet (FHI).

Til vanlig starter influensasesongen smått i uke 40 og varer til rundt uke 20. Men influensasesongen 2020–2021 har fortsatt ikke startet, ifølge instituttet.

Så langt er det ikke kjent om det har vært et eneste influensatilfelle denne sesongen, skriver . Nationen

– At det er lite influensa på denne tiden er høyst unormalt. Vi har hatt sesonger tidligere med generelt liten smitte, men slik det er nå, der det ser ut til å være fravær av smitte, er eksepsjonelt, sier seksjonsleder Karoline Bragstad for influensa og annen luftsmitte i Folkehelseinstituttet til avisa.

I snitt dør 900 personer av influensa i Norge i løpet av en sesong.

Men uteblitt influensasesong er ikke bare positivt, advarer FHI.

– Vaksinen for neste vinter skal bestemmes allerede i februar, men dessverre finnes det ikke nok virus nå til å gjøre en god nok vurdering av hva som vil kunne være den beste vaksinesammensetningen. At covid-19 vil fortrenge influensa i det lange løp, er lite trolig, og vi må være forberedt på at neste influensasesong kan bli hard, sier Bragstad.

NTB

Mann i 30-årene fikk 20.000 kroner i bot etter koronabrudd

En mann i Gudbrandsdalen som brøt isolasjonen han skulle sitte i etter smittevernloven, har fått et forelegg på 20.000 kroner.

Mannen befant seg i Midtdalen i Gudbrandsdalen og brøt isolasjonen som kommuneoverlegen hadde pålagt ham, skriver Dølen.

Mannen skal ikke være fast bosatt i området, men ha arbeid der.

Ifølge Midt-Gudbrandsdal lensmannskontor er dette den første boten etter koronaforskriftene som er ilagt av lensmannskontoret.

 NTB

Brann i eldrebolig

Politiet meldte mandag morgen om brann i en gardin på et et kjøkken i en eldrebolig i Langevåg.

Brannen ble slukket av betjening på stedet. En person hadde fått i seg røyk og sjekkes av helsepersonell. Brannvesenet startet ventilering.

Brannårsaken var mandag morgen ukjent. Åstedsundersøkelse gjennomføres senere.

 NTB

Kristiansund opphever de lokale restriksjonene

Kriseledelsen i Kristiansund opphever fra mandag 18. januar de lokale restriksjonene fordi koronasmitten er under kontroll. Beredskapsnivået senkes til gult nivå og kommunen går over til å følge de nasjonale reglene.

Det vil nå bli tillatt å blant annet besøke kjente på sykehjem, samles ti personer til arrangementer innendørs, grense på 200 personer på utendørsarrangementer og på steder med fastmonterte seter er det maks 600 personer. Det vil fra mandag også bli tillatt med 50 personer til stede i begravelser og bisettelser, selv om setene ikke er fastmontert.

Vedtaket kriseledelsen har gjort betyr også at badeland, bowlinghaller, bingohaller, treningssentre og ishallen kan holde åpent som vanlig. Det lokale vedtaket om maksgrense for gjester på serveringssteder med skjenkebevilling oppheves også i nordmørsbyen.

– Det er med stor glede vi nå kan informere om at vi har slått ned det store smitteutbruddet som startet i julehelgen. Jeg vil rette en stor takk til byens innbyggere for lojalt å følge våre påbudte og anbefalte smitteverntiltak. Dette har i stor grad bidratt til at vi nå kan legge dette utbruddet bak oss. For å redusere risikoen for å få nye utbrudd så ber jeg om at alle fortsetter å ha fokus på de nasjonale tiltakene framover, sier ordfører Kjell Neergaard i pressemeldingen.

Munnbind vil fortsatt bli anbefalt for besøkende på sykehjem, ansatte i sykehjem og hjemmesykepleie i situasjoner hvor en meters avstand ikke kan overholdes og for skoleelever og andre som tar kollektiv transport i pressperioder hvor det er vanskelig å holde avstand.

Tre personer funnet omkommet på branntomten i Andøy

Risøyhamn 20210116. Fem personer er savnet etter en hyttebrann i Risøyhamn i Vesterålen natt til lørdag. Bildet er tatt tidlig lørdag morgen mens slokningsarbeidet pågår. Foto: Politiet / NTB  Foto: Police

En tredje person er funnet omkommet i ruinene av den nedbrente hytta ved Risøyhamn i Vesterålen.

– En brann rammer så brutalt og med slike enorme konsekvenser. Politiet har stor medfølelse med alle berørte i denne saken, og vi gjør hva vi kan for å finne de savnede, står det i en pressemelding fra politiet søndag ettermiddag.

Politiet sier de har tro på at de også vil finne de to siste.

Ikke identifisert

Ingen av de tre personene er identifisert. De blir sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø for obduksjon og identifisering.

Totalt seks personer var i den avsidesliggende hytta i Kobbedalen på Andøya da det brant natt til lørdag. Fire av disse er barn under 16 år. Det er en relasjon mellom de seks, men detaljer er ikke kjent.

En mann hadde klart å komme seg ut av den brennende hytta, og måtte løpe rundt fire kilometer for å varsle om brannen. Da nødetatene kom til stedet, var hytta allerede helt nedbrent.

Ble vekket

Et eldre ektepar ble natt til lørdag vekket av mannen som hadde løpt barbeint og lettkledd hele veien ned fra hytta.

Mannen ropte om hjelp og ble møtt av ekteparet ved inngangen til huset i den lille bygda Bjørnskinn, forteller ekteparets datter, Anita Bertinussen Holm, til . TV 2

På trappen fortalte han, preget av sjokk og vantro, at det brant kraftig i hytta til familien hans. Ekteparet la et ullteppe rundt mannen og ringte deretter nødetatene.

Bertinussen forteller at foreldrene var glade for å hjelpe, men at det preger dem. Bjørnskinn har en befolkning på 30 personer.

– Dette preger oss alle som bor her. Det er så dypt tragisk at det er ikke ord. Det familien og de pårørende skal gjennom nå av lidelse, er ubeskrivelig, sier Bertinussen Holm.

Mannen ble innlagt på Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes, og tilstanden er stabil. Han blir ivaretatt av kriseteam.

Krevende å finne brannårsak

Arbeidet på åstedet vil fortsette utover ettermiddagen og kvelden søndag. Parallelt med søket etter de savnede er det også en løpende etterforskning.

Politiet sier de fortsatt ikke har noen grunn til å mistenke at brannårsaken er noe annet enn en ulykke. De legger til at det jobbes med å finne ut av årsaken til brannen.

Kripos er til stede ved åstedet i Andøy for å bistå lokalt politi med å finne ut hvorfor brannen skjedde, identifisere de omkomne og for å forhindre at noe slikt skjer igjen, forklarer seksjonssjef Håvard Haftor Arntzen i Kripos til . NRK

Forholdene på stedet er vanskelige, og brannskadene er store.

– Ut ifra bildene jeg har sett, så vil det bli krevende å finne årsaken til brannen. I tillegg er det mye arbeid som ligger bak for å identifisere de døde, sier han.

– Vil gjøre alt vi kan

Lørdag sa politiet at de dessverre hadde gode grunner til å tro at alle de fem savnede var omkommet.

På en presseorientering klokken 15 søndag fortalte innsatsleder Jørn Karlsen i Nordland politidistrikt at å finne de to siste savnede, er første prioritet.

– For kriminalteknikere som jobber på tomten, er det gode arbeidsforhold med været, men svært tidkrevende, sa Karlsen.

Han sier at mannen som kom seg unna brannen, fortsatt blir ivaretatt av helsepersonell og av kriseteamet som er opprettet i Vågan kommune. Alle de seks er hjemmehørende i Vågan.

Vågan i sjokk

Kommunen har satt krisestab. Ordfører Frank Johnsen sier til NTB at han fikk beskjed fra politiet søndag morgen om at de hadde funnet noen i ruinene.

– Vi er fortsatt i sjokk, og alle er veldig lei seg. Hele kommunen er preget, sier han og legger til:

– Jeg tror at mange har tenkt at selv om de fem har status som savnet, så er de antatt omkommet.

Både lørdag og søndag har kirkene og skolene i Svolvær og Henningsvær, der de fire barna gikk, åpnet for innbyggerne.

– Både skolene og kirkene var godt besøkte i går. Stort sett alle elevene besøkte skolen, sammen med foresatte, sier Johnsen.

 NTB

Fartskontroll i Hustadvika

UP gjennomførte en fartskontroll på fylkesveg 64 i Malmefjorden søndag mellom klokka 11.30 og 14.15.

Seks bilister fikk forenklet forelegg etter å ha holdt for høy fart i 60-sona.

Høyeste fart var 75 km/t.

I tillegg ble det gitt et forenklet forelegg for mobilbruk under kjøring.

Fartskontroll i Elnesvågen: Åtte forelegg

UP hadde fartskontroll på fylkesveg 664, Tornesvegen i Elnesvågen. Det ble delt ut åtte forenklede forelegg. Høyeste fart målt var 69 km/t i 50-sona. Kontrollen ble gjort klokka 12:30-14:40.

UP hadde også fartskontroll i Kristiansund, på fylkesveg 70 i fostervoldsgate. Her var det ingen reaksjoner på fart. En person fikk forenklet forelegg for mobilbruk. Kontrollen ble gjennomført mellom klokka 12:45 til 14:30.

Sur 4.-plass for Solevåg i Flachau

Norway's Sebastian Foss Solevaag speeds down the course during an alpine ski, men's World Cup slalom in Flachau, Austria, Saturday, Jan. 16, 2021.  Foto: Alessandro Trovati / AP Photo

Sebastian Foss Solevåg hadde 2.-plass før finaleomgangen i verdenscuprennet i slalåm i Flachau, men klarte ikke helt å følge opp i finaleomgangen.

Nordmannen endte på 4.-plass etter å ha tapt tid til ledende Manuel Feller hele veien gjennom løypa i 2. omgang.

Østerrikeren Feller vant rennet foran franskmannen Clément Noël og Marco Schwarz.

Feller hadde nettopp levert en kjempeomgang da Solevåg satte utfor som nest sistemann. Nordmannen hadde et forsprang på to hundredels sekund, men det ble raskt spist opp.

I mål var differansen til Feller 0,81 sekund. Opp til en plass på seierspallen skilte det kun 11 hundredeler.

Noël ledet etter første omgang, men klarte ikke å matche Fellers suverene avslutning.

Henrik Kristoffersen er inne i en tung periode og fikk det ikke til å stemme i Flachau heller. I første omgang tapte han tid på en feil tidlig i bakken, og han endte med 23. beste tid der.

Det lugget for Kristoffersen i finaleomgangen også, men han kjørte seg opp til 18.-plass. Timon Haugan kjørte seg også opp i 2. omgang, fra 28.- til 23.-plass.

Jonathan Nordbotten ble nummer 35 i første omgang og kvalifiserte seg dermed ikke for finaleomgangen.

 NTB

Fem personer savnet etter hyttebrann i Vesterålen

Det er fem personer som er savnet etter en hyttebrann på Risøyhavn i Andøy kommune i Vesterålen natt til lørdag, opplyser politiet i Nordland til TV 2.

Politiet bekrefter overfor at det var seks personer inne i hytta. nyhetskanalen

– Det vi vet, var at det var seks personer i hytta da de la seg i går. Vi kjenner til en som kom seg ut. Hytta er utbrent. Vi har jobbet på stedet siden vi fikk meldingen i natt, sier Bo Nilsson til TV 2.

Politiet fikk melding om brannen klokken 4.30.

– Hytta er helt nedbrent, opplyste operasjonsleder Lars Halvorsen i Nordland politidistrikt til NTB ved 6.30-tiden lørdag morgen.

En mann kom seg ut av hytta og fikk varslet nødetatene. Han er skadd og blir tatt hånd om av helsevesenet, forteller operasjonslederen.

 NTB

Ruskjøring i Eidsvåg fredag kveld

En mann i 50-årene ble like før midnatt fredag stoppa av politiet ved Røvik etter melding om vinglete kjøring i Eidsvåg.

Mannen er mistenkt for kjøring i påvirka tilstand. Ifølge politiet fremsto sjåføren svært beruset.

Blodprøve er tatt og sak blir opprettet.

Anbudskrav kan utelukke Wizz Air fra å delta

Regjeringen har lagt ut anbud på statlig kjøp på flyruter i to nye måneder. Der stilles det flere krav som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen.

Regjeringen vektlegger, i tillegg til pris, flere andre krav for å delta i konkurransen om norske ruter, skriver FriFagbevegelse.

Det stilles også krav om at flyselskapene sørger for at grunnleggende fagforeningsrettigheter og retten til kollektive forhandlinger, etter ILO-konvensjonen, ivaretas i egen virksomhet og hos eventuelle underleverandører.

Det stilles også krav om at det skal være mulig å kjøpe såkalte gjennomgående billetter, noe som per i dag ikke er mulig med Wizz Air, skriver nettstedet.

– Sikrer et godt tilbud

Det var i en pressemelding onsdag at Samferdselsdepartementet opplyste at de har utlyst en konkurranse om drift av hver enkelt av de til sammen 18 flyrutene som per januar 2021 inngår i det midlertidige minimumstilbudet.

– Regjeringen er opptatt av å sikre et godt flytilbud over hele landet. Smittesituasjonen gjør at det fortsatt er behov for statlig støtte for å sikre samfunnets transportbehov. Gjennom utlysningen av konkurranse om drift av rutene i minimumstilbudet sikrer regjeringen et godt tilbud til flypassasjerene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

Konkurranse om 18 ruter

Følgende 18 ruter inngår i konkurransen:

* Ruter som ønskes operert med fly med minst 110 seter: Kristiansand-Oslo, Haugesund-Oslo, Molde-Oslo, Kristiansund-Oslo, Bardufoss-Oslo, Alta-Oslo, Kirkenes-Oslo, Tromsø-Oslo, Trondheim-Bodø-Tromsø.

* Ruter som er ønsket operert med Dash 8: Oslo-Florø, Bergen-Florø, Oslo-Ørsta/Volda, Stokmarknes-Bodø, Stokmarknes-Tromsø, Tromsø-Vadsø, Tromsø-Hammerfest, Tromsø-Alta, Tromsø-Kirkenes.

Alle flyselskaper i EU og EØS kan være med i konkurransen. Tidligere har SAS, Widerøe og Norwegian hatt kontraktene.

Samferdselsdepartementet tar sikte på å tildele kontraktene i første halvdel av februar.

 NTB

Ny strømrekord satt fredag morgen

Aldri før har vi brukt mer strøm her i landet enn vi gjorde mellom klokken 8 og 9 fredag morgen. Ifølge Statnett var strømforbruket da 24.536 megawattimer.

24.536 megawattimer (MWh) tilsvarer forbruket til 24 millioner panelovner, opplyser Statnett.

– Dette er åpenbart et resultat av det kalde været i store deler av landet og at strømforbruket har økt de siste årene som følge av elektrifisering av transportsektoren og industrien, sier konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.

Kulden vil vare gjennom dagen og helgen, så Statnett ser ikke bort fra at rekorden vil bli slått i nær framtid.

Den forrige rekorden ble satt 21. januar 2016. Da var forbruket 24.485 megawattimer.

– Det årlige energiforbruket per husstand har gått ned de siste årene, men vi ser en klar trend i at behovet for effekt, altså umiddelbart forbruk av strøm, øker. Når mange skrur opp temperaturen på sine oppvarmingsenheter, dusjer, koker kaffe og lader elbilen sin samtidig, får vi effekttopper som Statnett og de andre nettselskapene må dimensjonere nettet sitt etter, sier Løvås.

 NTB

88 personer druknet i fjor

Totalt druknet 88 personer i Norge i fjor, noe som er en økning på to tilfeller fra året før. Flere druknet etter fall fra land og under bading.

55 prosent av ulykkene skjedde i sjø, mens resten skjedde i innsjøer og elver, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

– Selv om det har vært et spesielt år der de aller fleste var hjemme i Norge og tok sjøen og naturen mer i bruk enn noen gang, hadde vi håpet på en nedgang i drukningsulykker fra året før, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet.

I fjor druknet fire barn mellom ett og 14 år. Det samme gjorde 72 menn og tolv kvinner.

– For at færre skal drukne framover, må det drukningsforebyggende arbeidet intensiveres både nasjonalt og lokalt. Det skal vi stå i spissen for, sier Krangnes.

46 av ulykkene gjaldt fall fra land, noe som er 13 flere tilfeller enn i 2019. Fritidsbåtulykkene falt fra 26 til 20 tilfeller i fjor, mens badeulykker økte fra ni til tolv tilfeller.

Flest ulykker var det i Viken (19) og Vestland (12). Nordland og Rogaland hadde ti ulykker hver. Oslo (2), Trøndelag (5) og Møre og Romsdal (5) hadde færrest.

 NTB

Mann i 30-årene døde i arbeidsulykke i Bodø

En polsk lastebilsjåfør i 30-årene mistet torsdag kveld livet i en arbeidsulykke på Tverlandet i Bodø.

– Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokken 23, opplyser operasjonsleder Mari Lillestø i Nordland politidistrikt

Lillestø forteller at mannen havnet i klem under et kjøretøy. Hvordan ulykken skjedde er ikke avklart, bortsett fra at han havnet i klem.

Ambulansepersonell erklærte mannen død på stedet.

– Saken etterforskes av politiet og kjøretøyet er beslaglagt, sier Lillestø til NTB.

Den omkomne er polsk statsborger og politiet har varslet mannens familie.

 NTB

Tre biler har kollidert ved bilbyen i Molde

Politiet melder om et trafikkuhell på Frænavegen ved bilbyen i Molde. Det skal ikke være meldt om personskade og trafikken går greit forbi på stedet.

Karantenebrudd på lensmannskontor ender i retten

En mann skal ha besøkt et lensmannskontor på Sørlandet selv om han var i karantene. Mannen nektet å godta forelegget, og dermed kommer saken opp retten.

Ifølge forelegget oppsøkte mannen Evje og Hornnes lensmannskontor tre dager etter at returnerte fra Sverige.

På kontoret skal han ha snakket med en politibetjent i omtrent 15 minutter uten å informere om Sverige-turen og karantenen.

Hendelsen skal ha skjedd 22. mai da ankomst fra Sverige medførte innreisekarantene, noe som fortsatt er tilfellet for alle svenske regioner.

Mannen ble ilagt et forelegg på 20.000 kroner som han har nektet å godta. Saken kommer opp for Kristiansand tingrett 10. februar.

 NTB

Barna: Kurt Oddekalv døde da han forsøkte å redde hunden

Miljøaktivisten Kurt Oddekalv gikk gjennom isen og døde da han skulle redde elghunden Kompis fra å drukne, opplyser familien.

– Tro mot det han elsket døde pappa i forsøket på å redde hunden til vår yngste søster Mathilde, fra å drukne under isen. Hunden Kompis ble også med han videre som følge på reisen, skriver barna i et minneskrift om faren som Bergensavisen har publisert.

Artikkelen er undertegnet av Kurt Oddekalv fire barn, Mathilde, Gyda, Odin og Ruben.

Oddekalv (63) døde etter at han gikk gjennom isen på Bahusvatnet, som ligger ved Kalandseidet sør i Bergen kommune, mandag ettermiddag.

Han var leder for Miljøvernforbundet, som han selv opprettet i 1993 etter å ha blitt ekskludert fra Norges Naturvernforbund.

 NTB

Advokatfirma må betale Polaris Media 100 millioner kroner i erstatning

Polaris Media ASA er tilkjent 100 millioner kroner i erstatning for tap som følge av feil ved advokatrådgivning, opplyser selskapet.

Høyesteretts ankeutvalg besluttet 12. januar at advokatfirmaets anke over Borgarting lagmannsretts dom fra 17. september 2020 ikke tillates fremmet, opplyser Polaris Media i en epost til NTB.

– Vi er glade for at dommen endelig er rettskraftig. Det er konstatert at det er grunnlag for ansvar, ved at advokaten ikke har oppfylt sine forpliktelser overfor oss som klient. Både tingrett og lagmannsrett har kommet til at bistanden vi fikk, ikke tilfredsstiller de forventningene man skal kunne ha når man henvender seg til advokat, sier konsernsjef Per Axel Koch.

Bakgrunnen for søksmålet er rådene advokat Trond Vernegg fra advokatfirmaet Arntzen de Besche ga Polaris Media i forbindelse med salg av aksjer i Finn.no tilbake i 2015.

De var hyret inn som rådgivere for å hjelpe Polaris Media med å selge 0,13 prosent av aksjene i Finn.no til Schibsted.

 NTB

Fortsatt ingen influensa i Norge

Influensasesongen har ennå ikke startet, mye på grunn av koronarestriksjonene. Men det er ikke bare godt nytt, advarer Folkehelseinstituttet (FHI).

Til vanlig starter influensasesongen smått i uke 40 og varer til rundt uke 20. Men influensasesongen 2020–2021 har fortsatt ikke startet, ifølge instituttet.

Så langt er det ikke kjent om det har vært et eneste influensatilfelle denne sesongen, skriver . Nationen

– At det er lite influensa på denne tiden er høyst unormalt. Vi har hatt sesonger tidligere med generelt liten smitte, men slik det er nå, der det ser ut til å være fravær av smitte, er eksepsjonelt, sier seksjonsleder Karoline Bragstad for influensa og annen luftsmitte i Folkehelseinstituttet til avisa.

I snitt dør 900 personer av influensa i Norge i løpet av en sesong.

Men uteblitt influensasesong er ikke bare positivt, advarer FHI.

– Vaksinen for neste vinter skal bestemmes allerede i februar, men dessverre finnes det ikke nok virus nå til å gjøre en god nok vurdering av hva som vil kunne være den beste vaksinesammensetningen. At covid-19 vil fortrenge influensa i det lange løp, er lite trolig, og vi må være forberedt på at neste influensasesong kan bli hard, sier Bragstad.

NTB

Vogntog skaper kø i Romsdalen

Sørgående felt er sperret ved Rødstøl på E136 i Romsdalen. Årsaken er et vogntog som legger på kjetting.

Man må regne med kø på stedet, melder Statens vegvesen klokka 14.30.

13 prosent oppgang i julehandelen

Nordmenn handlet for 124 milliarder kroner i november og desember, en økning på over 13 prosent fra samme periode i 2019.

Særlig netthandelen hadde en prosentvis stor oppgang på 55 prosent, viser tall fra Virke.

– Netthandelen er vekstvinneren, men utgjør bare 11 milliarder kroner av den totale detaljhandelen på 124 milliarder, sier direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke Handel i en pressemelding.

For kjøpesentre steg omsetningen med 6 prosent, men det totale antall besøk sank med 13 prosent.

Julebordstopp og mange på hjemmekontor førte til at salg på kles-, sko- og veskebutikkene på kjøpesentrene gikk ned 17 prosent.

 NTB

Mann dømt for 21 lovbrudd

En mann i slutten av 30-årene er i Hammerfest tingrett dømt til fengsel i ett år og seks måneder for 21 lovbrudd, blant annet vold, trusler og ID-tyveri.

Forholdene mannen nå er dømt for, strekker seg fra sommeren 2017 til november 2020.

– Han erkjente stort sett alt i retten. Han er dømt i tråd med sin egen erkjennelse, sier aktor Thomas Darell til iFinnmark.

Mannen er blant annet dømt for å ha truet en Nav-arbeider, opprettet telefonabonnement i andres navn, stukket av med en bil fra en forhandler og stjålet både elsykler og snus. Han er også dømt for oppbevaring av hasj og amfetamin.

120 dager av straffen er gjort betinget med en prøvetid på tre år. Han må også betale erstatning på 14.448 kroner.

Mannens forsvarer, Barbro Paulsen, sier dommen fortsatt ikke er rettskraftig og at de nå skal vurdere dommen.

– På generelt grunnlag ser man ofte at denne typen lovbrudd ofte er et resultat av bakenforliggende årsaker som rus- og helserelaterte problemer der mennesker ofte ikke får den nødvendige hjelpen de har behov for, som ofte da kan medføre en ond sirkel av kriminalitet, sier Paulsen.

 NTB

Vil ha flere kvinnelige fiskere

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) vil ha bedre likestilling i den mannsdominerte fiskeribransjen.

I et videomøte onsdag skal Ingebrigtsen snakke med ti kvinnelige fiskere for å få innspill til en strategi om bedre likestilling i fiskeriene, som Stortinget har bedt regjeringen om å utarbeide.

– Det er for få kvinner i fiskerinæringen. Derfor ser jeg fram til å få innspill til hva vi kan gjøre med dette, fra dem som kjenner situasjonen best, sier Ingebrigtsen.

Representanter fra en rekke interesseorganisasjoner og andre statlige etater deltar også.

Ved utgangen av 2020 var det ifølge Fiskeridirektoratet 360 kvinner og 9.144 menn med fiske som hovednæring, og 67 kvinner og 1.409 menn med fiske som binæring.

– Norsk fiskerinæring er, og har alltid vært, viktig for verdiskapingen langs kysten. For å fortsette å styrke posisjonen er det viktig at næringen tiltrekker seg kompetanse og drivkraft fra hele befolkningen, sier Ingebrigtsen.

 NTB

19-åring tiltalt for millionbedrageri

En 19-åring fra Oslo er tiltalt for grovt bedrageri, identitetstyveri og for å utgi seg for å være politi i en omfattende BankID-svindel-sak.

19-åringen skal i løpet av ett års tid fra mars 2019 ha lurt minst 16 personer til å gi fra seg opplysninger som ga mulighet til å misbruke identiteten deres, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge tiltalen skal mannen stå bak bedragerier eller forsøk på bedrageri for 1.433.390 kroner.

– Min klient vil i retten erkjenne straffskyld for en vesentlig del av forholdene etter tiltalen, sier hans forsvarer Usama Ahmad til DN. Han legger til at klienten er uenig i rollen han ifølge tiltalen har fått i saken.

Strafferammen for forholdene i tiltalen er seks år, opplyser politiadvokat Anne Lise Lunde Tingvold.

Den 19 år gamle mannen er også tiltalt for oppbevaring av en mindre mengde cannabis samt trusler mot en eier av en Airbnb-leilighet i fjor vår.

Oslo tingrett har satt av 13 rettsdager til saken som etter planen starter opp 8. februar og avsluttes 1. mars.

19-åringen har sittet varetektsfengslet siden april 2020 og vil sitte fengslet fram til saken kommer for retten. Forsvarer Ahmad sier til DN at hans klient er blant de yngre innsatte i et høysikkerhetsfengsel og at han finner dette meget vanskelig.

 NTB

Disney skal lage naturfilm på Svalbard

I mars og mai skal Disneys naturfilmselskap filme på Svalbard. Sysselmannen har gitt tillatelse til 20 helikopterlandinger på ulike breer på Spitsbergen.

Disney-filmen skal dokumentere utfordringene som følger av klimaendringene, skriver Svalbardposten.

Ifølge PolarX, som bistår Disneynature med formelt arbeid, har prosjektet et «massivt potensial» for å nå ut til publikum.

Filmselskapet har fått landingstillatelser på Negribreen, Kvalbreen og Kongsvegen for å frakte personell. Tillatelsen forutsetter at dyr og fugler ikke forstyrres, samt at naturen ikke får varige spor.

 NTB

XXL henter sjefen til Clas Ohlson

Stine Trygg-Hauger blir administrerende direktør for XXL Norge. Hun kommer fra samme stilling i Clas Ohlson i Norge.

38-åringen erstatter André Sørensen, som i desember trakk seg av personlige årsaker. Tolle Grøterud har vært midlertidig sjef.

– Jeg gleder meg stort til å få Stine med på laget. Det er lenge siden jeg la merke til hennes lederegenskaper for første gang, og hun har fått til fantastiske ting i Clas Ohlson, sier konsernsjef Pål Wibe i en pressemelding.

Trygg-Hauger starter senest 1. juni. Hun ble norgessjef i Clas Ohlson høsten 2017.

 NTB

Kirkestreiken avsluttet etter en måned

Streiken i kirkelig sektor startet lørdag 12. desember. 58 kirkelig ansatte har vært tatt ut i streik i denne perioden.

– Streiken har ført fram og vi har sikret morgendagens prester samme lønnsnivå som dagens prester. Dette var vårt viktigste krav i dette lønnsoppgjøret, sier Unio KAs forhandlingsleder Kristian Mollestad.

Oppgjøret har en økonomisk ramme på 1,7 prosent. Det er på nivå med arbeidslivet for øvrig.

– Det er en lettelse at en historisk streik endte med en historisk seier. Vi har lagt bak oss et helt spesielt år, der det etter hvert ble viktigst å sørge for at medlemmene i alle tariffområder, også kirken, fikk opprettholdt sin kjøpekraft, sier Fagforbundets nestleder Odd-Haldgeir Larsen.

Forplikter seg til nytt lønnssystem

Nå er partene blitt enige om et partssammensatt arbeid som skal se nærmere på en ny, felles innretning på tilleggslønnssatser for alle ansatte i Den norske kirke. Partene forplikter seg til å jobbe videre sammen for å utvikle et felles system for lønn og tilleggslønn i Kirken.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier hun er lettet over at streiken er over.

– Vi er glade for at streiken i kirkelig sektor nå er over. Som en ansvarlig arbeidsgiver har vi sørget for å bidra til å avslutte konflikten, og er lettet over at partene nå har kommet til enighet, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Lovpålagt mekling førte fram

Det er KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter som forhandler på vegne av alle virksomhetene i Den norske kirke.

– Meklingsresultatet innebærer et viktig skritt i retning av et skreddersydd lønnssystem for Den norske kirke som tar egenarten ved kirkelig sektor på alvor, sier Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter i en pressemelding tidlig mandag morgen.

Partene tok ifølge KA utgangspunkt i et forslag til løsning , en skisse, som arbeidsgiversiden la fram i romjulen da de ble enige like før klokken 5 mandag morgen.

Partene i kirkestreiken møtte hos Riksmekleren søndag klokken 12 i et lovpålagt forsøk på å komme til enighet ettersom streiken hadde vart i 30 dager.

 NTB

Hus på skredkanten i Gjerdrum raste

Enda et hus som har stått på kanten av skredgropa i Gjerdrum, raste søndag, melder VG.

Det er operasjonsleder Terje Skaftnes i Øst politidistrikt som bekrefter husraset overfor avisa.

31 boenheter ble tatt av skredet i Gjerdrum, fordelt på ni bygg. Over tusen personer ble evakuert etter skredet.

Sju personer er funnet omkommet i skredområdet. Tre personer er fortsatt savnet.

 NTB

Kvinne døde etter trafikkulykke i Møre og Romsdal

En 45 år gammel trebarnsmor døde lørdag av skadene etter en trafikkulykke i Stordal i Fjord kommune i Møre og Romsdal fredag.

Kvinnas pårørende er varslet, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding søndag ettermiddag.

Kvinna var mor til tre barn som også ble skadd i ulykken. To av barna, en 14-åring og en 16-åring, er lettere skadd, mens et barn på 7 år er alvorlig skadd.

De to som er lettere skadd, er innlagt på Ålesund sykehus, mens det tredje barnet er innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim.

Politiet meldte om ulykken klokka 15.41 fredag ettermiddag. Ulykken, som var en møteulykke med to involverte biler, skjedde på fylkesvei 640, Stordalsvegen.

Én person satt i den ene bilen og fire i den andre.

 NTB

Pensjonistorganisasjonene strides om minstepensjonsløft

Flere pensjonistorganisasjoner vil ikke være med på Pensjonistforbundets og Frp og SVs forslag om å løfte minstepensjonistene gjennom omfordeling.

Det er splid blant landets pensjonistorganisasjoner om et av hovedforslagene i Frp og SVs nye pensjonsreform, som er utarbeidet i tett samarbeid med landets største pensjonistorganisasjon, Pensjonistforbundet.

Det gjelder forslaget om å løfte landets minstepensjonister over EUs fattigdomsgrense ved hjelp av en egen omfordelingspott.

Både Senior Norge og Landslaget for offentlige pensjonister (LOP) vender tommelen ned. De to organisasjonene ønsker også å løfte minstepensjonistene, men mener det må skje med penger over statsbudsjettet.

– Nødvendig med omfordeling

Forslaget fra SV, Frp og Pensjonistforbundet innebærer å gjøre om dagens regulering av pensjoner til et snitt av lønns- og prisvekst, og at mellomlegget opp til lønnsvekst, de årene lønnsveksten er høyere enn prisveksten, skal brukes til å løfte minstepensjonistene.

– Potten skal brukes til å få minstepensjonistene opp på et anstendig nivå og over fattigdomsgrensen, sier generalsekretær Harald O. Norman i Pensjonistforbundet til NTB.

Han mener omfordeling er nødvendig.

– Pensjonspolitikk er fordelingspolitikk. Når vi ikke regulerer i kroner, men bare i prosent, så betyr det at de som har mye, vil få mye mer i penger enn de som har lite, og dette vil forsterke seg fra år til år. Da må det politisk gjøres grep for å viske ut forskjellene, sier han.

– Uheldig for offentlig ansatte

Torild Ofstad i LOP mener forslaget vil slå særlig uheldig ut for statlige pensjonister. De vil få en dobbelt omfordelingseffekt fordi ytelser fra Statens pensjonskasse reguleres etter de samme satsene som folketrygden, sier hun.

– Det oppfattes som svært urimelig overfor store grupper med offentlige pensjonister som har hatt en forholdsvis lav lønn i forhold til utdanning og ansvar, og som ser på pensjonen som en del av den totale livslønnen, uttalte Ofstad under en høring på Stortinget om forslaget forrige uke.

– Da blir det veldig feil hvis man skal bidra med å finansiere andres pensjon, utdyper Ofstad til NTB.

– Vi er ikke for en omfordeling fordi det kan få en negativ effekt for andre pensjonister, sier generalsekretær i Senior Norge, Knut Chr. Høvik, til NTB.

– Vil herske alene

Senior Norge og LOP er også kritiske til forslagene om at det skal gjeninnføres forhandlingsrett for pensjonistene, og at det er Pensjonistforbundet, sammen med de sju andre organisasjonene i det såkalte SAKO-samarbeidet, som skal være part i forhandlingene, samt at Pensjonistforbundet alene skal sitte i Teknisk beregningsutvalg (TBU).

– Dersom man ønsker organisasjonsmessig mangfold og demokrati, er dette fullstendig ødeleggende. Vi ser på det som et forsøk på å herske over feltet alene, sier Ofstad.

Harald O. Norman i Pensjonistforbundet avviser at organisasjonen ønsker å kjøre et sololøp, og sier de andre organisasjonene har «en stående invitasjon» til å bli med i SAKO.

– Målet er å samle alle pensjonister slik at vi snakker med én tunge inn mot motparten, sier Norman.

Ulike interesser

Både LOP og Senior Norge sier det er uaktuelt for dem å gå inn i SAKO-samarbeidet.

– Vi har ikke de samme interessene fordi vi ikke mener det er riktig å drive omfordeling på pensjonene, sier Ofstad.

– Vi er helt partipolitisk nøytrale og derfor passer det ikke å samarbeide med en organisasjon som vi opplever som partipolitisk farget, sier Knut Chr. Høvik i Senior Norge.

Norman avviser at Pensjonistforbundet er politisk farget, og sier organisasjonen er partipolitisk uavhengig.

– Men vi mener og står for noe eldrepolitisk, sier ha

 NTB