Norsk fotball åpner for kamper i romjula

Klarer ikke Eliteserien å fullføre sesongen etter planen 19. desember, er det aktuelt å spille videre gjennom jula.

Det sier administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball til Dagbladet.

– Vi lytter til klubbene før vi diskuterer med forbundet. Meldingene derfra er at de ønsker å fullføre sesongen i år. Det kan også være aktuelt å benytte romjula. Vi har fått aksept for det av klubbene, forteller sjefen for toppklubbenes interesseorganisasjon.

Etter helgens kamper vil det gjenstå fem runder i Eliteserien. Med stadig økende koronasmitte i samfunnet kan det fort bli karantenetrøbbel for flere lag i sesonginnspurten. I 1. divisjon er en rekke kamper allerede utsatt.

I England er det lange tradisjoner for julefotball. Der blir 2. juledag populært kalt Boxing Day, og i år kan Norge få noe tilsvarende.

– Det er akkurat det som er blitt trukket fram av klubbene. Klubbene ser positivt på en slik løsning. Det kan bli alternativet om vi ikke kommer i mål før jul. Vi ser på terminlista i helga, sier Øverland.

 NTB

Nå stenger biblioteket på Vestnes – usikkert når det vil åpne igjen

Skal over i nye lokaler, men åpningsdatoen er ikke fastsatt ennå.

Biblioteket på Vestnes stenger dørene fredag ettermiddag denne uka. Da starter arbeidet med å pakke ned og gjøre klart til flytting.

Neste gang dørene åpner, er det i splitter nye Stella Maris. Men akkurat når dette skjer, er fortsatt usikkert. Det melder Vestnesavisa.

– Vi har ikke fått vite dato. Men vi velger å stenge nå for å sikre oss god nok tid til å pakke ned og flytte alle bøkene, sier biblioteksjef Vigdis Ødegård til avisa.

Opprinnelig var det planlagt åpning i de nye lokalene 1. mars. Men på grunn av forsinkelser når det gjelder innflytting av beboere i Stella Maris, blir også åpningen av biblioteket forskjøvet.

Nå ser de fram til å kunne ønske velkommen til et nytt og moderne bibliotek – en eller annen gang i løpet av våren.

– Bibliotek er mer enn bare bøker. Det er kulturscene, møteplass og aktivitetsplass for alle aldersgrupper. Det vil vi få bedre mulighet til på Stella Maris, sier Ødegård.

Tussentunnelen åpnet

Vegtrafikksentralen i Midt-Norge melder tirsdag klokka 12.15 at Tussentunnellen igjen er åpen for trafikk. Det var klokken 11.50 tirsdag formiddag at Fylkesveg 64, Tussentunellen ble stengt på grunn av bilstans i tunnelen.


Omkom da traktor gikk gjennom isen i Gudbrandsdalen

Føreren er bekreftet omkommet etter at traktoren hans tirsdag morgen gikk gjennom isen i Losna i Tretten i Gudbrandsdalen.

Ifølge Innlandet politidistrikt på Twitter skal ulykken ha skjedd i forbindelse med snøbrøyting rundt 60 meter fra land på innsjøen Losna. Traktoren gikk gjennom isen rundt 60 meter fra land.

Nødetatene har jobbet med livredning på stedet og traktorføreren, en mann i 60-årene, ble fraktet til sykehus. Relativt kort etter ble det konstatert at føreren var omkommet.

– Det var to traktorer på stedet, og føreren i den ene har varslet om at den andre har gått gjennom isen, sier operasjonsleder Haagen Løvseth i Innlandet politidistrikt til VG.

 NTB

Elevrådsledere i Norge: Avlys eksamen

Nesten ni av ti elevråd ved 183 videregående skoler i Norge sier nei til eksamen i vår, ifølge en undersøkelse.

Til sammen ble spørreundersøkelsen sendt til 340 elevråd i hele landet, melder Framtida.no , som har gjennomført undersøkelsen.

Der forteller elevrådene om uro og bekymringer blant sine medelever vedrørende eksamen.

– Det blir feil at elevene skal vurderes på likt grunnlag i eksamen, når undervisningen har vært så ulik på skolene, sier elevrådsleder ved Stord videregående skole, Hannah Hillersøy Resser, til avisa.

– For noen elever har det vært vanskelig, legger hun til, og sikter til hvordan eleven har taklet hjemmeskole.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) har bedt elever forberede seg på eksamen. Hun venter på en anbefaling fra Utdanningsdirektoratet, men det er hun som avgjør om eksamen skal gjennomføres som normalt eller ikke.

 NTB

Hund la på svøm – fekk trøbbel på returen

Mannskap frå Spjelkavik brannstasjon rykka ut på eit dyreoppdrag på Emblemssanden søndag, melder 110-sentralen. Ein hund hadde lagt på svøm i sjøen og hadde problem med å komme seg på land.

Brannvesenet fekk hunden på land og overlevert til eigar.

Hunden kom uskadd frå hendinga, melder 110-sentralen i Møre og Romsdal.

Jeger funnet omkommet etter skred i Trondheim

En person er funnet omkommet i en leteaksjon etter et skred på Vassfjellet i Trondheim.

Leteaksjonen ble igangsatt klokken 19 lørdag kveld etter at en jeger ikke kom hjem på ettermiddagen som ventet.

Ved 23.30-tiden meldte politiet at en person var funnet i skredet. Vedkommende er bekreftet omkommet av en lege fra luftambulansen.

 NTB

Stanset beruset fører i Malmefjorden

Klokka 03.05 i natt meldte politiet at de stanset en bilfører for kontroll i Malmefjorden i Hustadvika kommune.

Mannen, som er i slutten av 30-årene, viste seg å være beruset. Vedkommende blir anmeldt, skriver politiet videre på sin Twitter-logg.

I samme tidsrom ble en fører stanset på Sunndalsøra, etter tips fra publikum om mulig promillekjøring. Mannen, som er hjemmehørende i samme område som han ble stoppet, anmeldes, skriver politiet.

Ålesund kommune har sett krisestab

Som følgje av brannen i Steinvågveien 43 natt til laurdag, har Ålesund kommune sett krisestab. Kommunen tar seg av dei 17 som er evakuert frå brannstad og frå nærliggande bustader. Det skriv kommunen i ei pressemelding.

– Kommunen følgjer opp dei evakuerte og lokalt psykososialt kriseteam er òg inne og hjelper dei evakuerte, seier kommunedirektør Astrid Eidsvik i meldinga.

Ordførar Eva Vinje Aurdal seier dette:

– Å oppleve brann og at heimen din står i flammer har vore ei skremmande oppleving for bebuarane. Alle etatar i Ålesund står no samla om å bistå så godt vi kan.

Gjestearbeidar i karantene er smitta

Enda ein tilreisande arbeidar i innreisekarantene testa positivt på covid-19. Det skriv Vestnes i ei pressemelding laurdag.

Dette gjeld ein arbeidar som rutinemessig har vore testa ved Vard sin brakkerigg på Trohaugen. Han har vore i karantene sidan ankomst, og er i isolasjon på Trohaugen. Han har dokumentasjon på negativ test tatt i heimlandet innan 72 timar før ankomst Noreg.

Kommunen vil no teste på nytt nærkontaktar og personar som kom i same reisefølgje.

I kommunen er det no ein del arbeidarar som er ferdige med sine karantene- og isolasjonsopphald. Dei som sit i isolasjon blir utsjekka ut av helseansvarleg i si verksemd og kommuneoverlegen godkjenner isolasjonstida før dei går ut i arbeid.

Så mange tenåringer festet i Ålesund da politiet kom

Politiet i Møre og Romsdal meldte ved 1.30-tiden at de hadde rykket ut til en hjemmefest i Brattvåg i Ålesund kommune. På stedet fant de 38 tenåringer.

– Festarrangør og deltakere vil bli anmeldt for brudd på smittevernbestemmelsene, opplyser operasjonssentralen.

Også i Hønefoss slo politiet til mot en fest.

Ifølge Sørøst politidistrikt kom meldingen om feststøy i Hønefoss rett før klokka 0.30 natt til lørdag.

– 14 personer på stedet. Alle blir anmeldt for brudd på smittevernreglene, melder operasjonssentralen.

 NTB

Ung mann anmeldes for kjøring i rusa tilstand

En mann i begynnelsen av 20-åra vil bli anmeldt for å ha kjørt i rusa tilstand, melder politiet på twitter. Politiet stanset bilen i en kontroll i Molde sentrum natt til lørdag, og føreren framsto som rusa. Han vil bli anmeldt for forholdet.

Den årlige hagefugltellingen tjuvstarter lørdag

Hagefugltellingen, som vanligvis finner sted den siste helga i januar, starter allerede på lørdag for å inkludere skoler og barnehager.

Tellingen varer fram til 7. februar. Hele Norden skal gjennomføre den 14. årlige hagefugltellingen den siste helga i januar.

I fjor ble nesten en halv million fugler rapportert til Norsk Ornitologisk Forening, som er arrangør. Foreningen rapporterer om økte medlemstall siden pandemien inntraff og opplyser at mange bruker naturen mer enn før.

– I tillegg må folk være mer hjemme, og mange har av den grunn startet med fuglefôring eller intensivert denne interessen, skriver foreningen, som håper på flere rapporter fugler i år enn i fjor.

 NTB

Høyeste drapstall på sju år i Norge - men trend er fallende

Med 31 drepte fordelt på 28 drapssaker var 2020 det verste drapsåret på sju år. Men trenden er svakt fallende, ifølge Kripos.

Til sammen 34 gjerningspersoner ble siktet for drap i fjor – 30 menn og fire kvinner. Ingen av dem er så langt dømt, viser Kripos' årlige statistikk.

Av 31 drapsofre er 16 menn og 15 kvinner. De fleste drapene i Norge skjer i private hjem og i de fleste sakene er det en relasjon mellom gjerningsperson og offer. I halvparten av sakene ble kniv brukt som drapsvåpen.

Tre av drapssakene som ble etterforsket av politiet var dobbeltdrap, viser oversikten.

– Drapstallene i Norge fortsetter å holde seg lave sammenlignet med våre naboland, sier leder Vibeke Syversen for voldsseksjonen i Kripos.

Kripos' oversikt strekker seg 30 år tilbake i tid, og viser at selv om 2020 var det verste drapsåret på sju år, blir det gjennomgående færre drapssaker årlig her i landet.

Syversen poengterer overfor NRK at i et tiårsperspektiv ligger 2020 på gjennomsnittet. Hun vurderer fjorårets utviklingen som en naturlig variasjon.

– For Norge ser vi en svakt synkende trend for drapssakene, sier hun.

 NTB

Sju gjestearbeidarar testa positivt

Smittetala i Vestnes kommune viste i går at sju personar i innreisekarantene testa positivt på covid-19 det føregåande døgnet. Det gjeld sju arbeidarar ved Vard sin brakkerigg på Trohaugen.

Testresultat som vart tilgjengelege i Vard onsdag viser at sju som rutinemessig har vore testa hos VARD, har fått påvist covid-19. Alle har vore i karantene sidan ankomst, og er i isolasjon på Trohaugen. Alle har dokumentasjon på negativ test tatt i heimlandet innan 72 timar før ankomst Norge.

I tillegg har tre personar testa usikker positiv og vil bli retesta, skriv kommunen i meldinga.

I Vestnes er det no ein del arbeidarar som er ferdige med sine karantene- og isolasjonsopphald. Personar som sit i isolasjon blir utsjekka av helseansvarleg i si verksemd, og kommuneoverlegen godkjenner isolasjonstida før dei går ut i arbeid.

 NTB

Anmeldes etter farlig forbikjøring

UP hadde fartskontroll i 80-sona på E136 ved Hole i Romsdalen torsdag. 12 bilførere kjørte så mye over fartsgrensa at de må ut med et forenkla forelegg til fordel for statskassa. Høyeste hastighet ble målt til 106 km/t. I tillegg ble en bilfører anmeldt for farlig forbikjøring, melder politiet i Møre og Romsdal.

Tilliten til politiet øker

Folks tillit til politiet øker for annet år på rad. Det viser at politireformen har virket, mener statsminister Erna Solberg (H).

Senterpartiet bør merke seg disse tallene, ifølge Solberg.

En ny innbyggerundersøkelse viser nemlig at 82 prosent av de spurte nå har svært høy eller ganske høy tillit til politiet i Norge, opp 3 prosentpoeng fra 2019.

Andelen har økt to år på rad og ligger nå på det høyeste nivået som er registrert siden målingene begynte i 2008.

Solberg gir regjeringens politireform mye av æren.

– Vi opplever nå at det arbeidet vi har gjort for å styrke politiet, og det arbeidet vi har gjort med politireformen, faktisk blant folk gir enda større tillit til politiet.

Lokale variasjoner

Politidirektør Benedicte Bjørnland mener tallene kan forklares med et kvalitetsløft på etterforskningssiden, styrket beredskap og økt bemanning.

– I sum tror vi at det bygger tillit. Og så er vi ganske åpne om at alt ikke bare er bra heller. Det er dilemmaer i de utfordringene vi møter, sier Bjørnland til NTB.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) påpeker at tilliten er lavere på noen mindre steder. I små kommuner med færre enn 5.000 innbyggere ligger andelen på 76 prosent. Inndelt etter politidistrikt er andelen lavest i Finnmark, der 73 prosent av de spurte sier de har tillit til politiet.

– Men det som er bekymringsfullt, er når noen går til valg på å skru klokka tilbake. Når noen skal reversere og har tenkt å skrote det arbeidet som nå er gjort, i troen på at flere lensmannskontorer og kontoradresser skal gjøre jobben. Slik er det ikke. Det vet alle som har vært ute i politiet, sier Mæland.

– Så er det helt riktig at det er noen svakheter. Reformen er ikke perfekt. Den har vært smertefull, understreker hun.

Kritisk rapport

I fjor konkluderte en evaluering av politireformen fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) med at «oppbyggingen av mer sentrale enheter har gått på bekostning av det lokale politiet».

I rapporten fikk Justis- og beredskapsdepartementet og politiet også kritikk for ikke å ha stilt med økonomiske ressurser nok til å nå de ambisiøse målene i reformen.

Men i 2021 styrkes politibudsjettet med 578 millioner kroner. Og det meste av dette skal gå til å styrke de geografiske driftsenhetene.

Ifølge Bjørnland er dette en helt riktig justering nå.

– Det betyr ikke at det skal åpnes et bittelite lensmannskontor ute på et lite nes. Men det betyr at de geografiske driftsenhetene i politiet skal få godene som nå kommer, sier politidirektøren til NTB.

Stor undersøkelse

Politiets innbyggerundersøkelse ble gjennomført fra august til november i fjor og bygger på intervjuer med 8.000 personer.

I undersøkelsen kommer det også fram at 94 prosent av de spurte føler seg trygge der de bor og ferdes. Dette er uendret fra 2019.

Folk er også gjennomgående mindre bekymret for å bli utsatt for kriminalitet enn i 2019. Det folk er mest bekymret for at de kan bli utsatt for, er nettkriminalitet, identitetstyveri og trafikkfarlige hendelser.

Flere enn før mener også at politiet er synlig i nærområdet og raskt til stede ved akutt behov.

 NTB

15 kjørte for fort i Elnesvågen

UP hadde trafikkontroll i Elnesvågen onsdag. Her var 15 bilførere for harde på gassen og måtte ut med hvert sitt forenkla forelegg. Høgeste hastighet ble målt til 65 km/t Kontrollen ble holdt i ei 50-sone, melder politiet i Møre og Romsdal.

Her blir nok ein milepæl nådd for Nordøyvegen

FYR HER! Oddbjørn Vatne fyrte av salva som sørga for gjennomslag i Haramsfjordtunnelen på Nordøyvegen.  Foto: Svein Skeide/Møre og Romsdal fylkeskommune

Oddbjørn Vatne var vikarierande sprengingsbas og fekk æra av å fyre av salva som sørga for gjennomslag i Haramsfjordtunnelen på Nordøyvegen, skriv Møre og Romsdal fylkeskommune i ei pressemelding onsdag.

Vatne har vore ordførar i Haram kommune, leiar i samferdselsutvalet i Møre og Romsdal fylkeskommune og er ein av mange som har jobba for å realisere Nordøyvegen.

Båt med to mann om bord fikk motorstopp

Politiet i Møre og Romsdal melder at de klokka 17.40 fikk melding om en småbåt som hadde fått motorstopp ved Lepsøyrevet like ved Lepsøya i Ålesund kommune. Det skal dreie seg om en båt på 30 fot med to mann om bord. Båten lå da Ikke langt fra Lepsøybrua.

– Hovedredningssentralen (HRS) koordinerer og har varslet diverse ressurser, skriver politiet på Twitter.

HRS skriver på Twitter at ambulansebåten «Norskyss» klokka 18.35 fikk satt sleper og tatt havaristen med til land.

Regjeringen vil ha aldersgrense på kosmetiske inngrep

Det er på høy tid med strengere regler for kosmetiske inngrep, mener stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H). Regjeringen foreslår blant annet aldersgrense.

– I dag er det nærmest lovløse tilstander i denne bransjen. Det er på høy tid at det stilles kompetansekrav til de som utfører disse inngrepene, sier Lønseth i en epost til NTB.

For å motvirke kroppspress blant barn og unge foreslår regjeringen blant annet å innføre 18 års aldersgrense for visse inngrep, strengere regler for markedsføring og tydelige kompetansekrav.

– Useriøse aktører skal ikke sove trygt om natta. Feilbehandling av kosmetiske inngrep kan gi store bivirkninger og senskader, sier Lønseth.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener altfor mange barn og unge utsettes for skjønnhetsidealer som gjør at de vil endre friske, sterke og flotte kropper.

– Slike kroppsidealer kan gjøre barn og unge syke. Nå setter vi ned foten og strammer inn regelverket, sier Høie i en pressemelding.

– Regjeringen jobber også med et lovforslag om å merke retusjert reklame, og det er innført etiske retningslinjer for bloggbransjen, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

 NTB

Redningsaksjonen på Gjerdrum skal evalueres

Redningsaksjonen og den akutte krisehåndteringen av jordskredkatastrofen på Gjerdum i romjula skal evalueres, opplyser Regjeringen.

– Selv om førsteinntrykket er godt, er det alltid viktig å evaluere håndteringen av slike hendelser. Justis- og beredskapsdepartementet skal derfor sørge for at det blir utarbeidet en rapport for å få fram eventuelle læringspunkter og forslag til å forbedre fremtidige aksjoner, sier justisminister Monica Mæland (H) i en pressemelding onsdag.

Evalueringen skal gjelde tidsrommet fra da politiet mottok melding om skredet 30. desember fram til redningsaksjonen ble avsluttet 5. januar.

Hovedredningssentralen vil få ansvaret for å utarbeide rapporten.

Ti personer omkom i skredet. Sju av dem er funnet og identifisert, mens søk etter de tre andre omkomne fortsetter.

Ni bygg med i alt 31 boenheter og seks garasjehus ble tatt av skredet. I tillegg ble rundt tusen personer evakuert fra området.

 NTB

UP-kontroll på Fannefjordsvegen

Tirsdag kveld gjennomførte UP en fartskontroll i en 60-sone på E39, Fannefjordsvegen. Resultatet ble seks fartsbøter, der høyeste hastighet ble målt til 84 km/t.

Fannefjordsvegen starter på Årø og slutter like før Hjelset sentrum.

 NTB

15 kjørte for fort i Gjemnes

Politiet hadde tirsdag fartskontroll på E39 ved Bjerkeset i Batnfjord. Det resulterte i 15 forenkla forelegg. Høyeste hastighet som ble målt i 60-sona var 82 km/t, melder politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

Letingen i skredområdet i Gjerdrum fortsetter onsdag

Letingen etter de tre savnede i skredområdet på Ask i Gjerdrum avsluttes ved skumring og fortsetter onsdag morgen. Hunder har gjort markeringer i området.

Hundene har gjort flere markeringer mandag og tirsdag, og USAR-mannskaper fra brannvesenet har gravd manuelt i området der hundene markerte tirsdag.

Det er ikke gjort funn, opplyste innsatsleder Mari Stoltenberg i Øst politidistrikt på en pressebrifing klokka 15 tirsdag. Politiet avslutter ved skumring tirsdag og fortsetter tidlig onsdag morgen.

Graveforholdene har vært krevende, og det varierer fra hard tele til små lag med flytende kvikkleire. Kvikkleiren utgjør ikke noen sikkerhetsfare for dem som jobber i området nå, ifølge Stoltenberg.

Etter hvert vil det vurderes å ta i bruk ulike typer gravemaskiner.

Tirsdag ettermiddag har det vært atskillig bedre forhold til å undersøke skredkantene, opplyser NVE. Forholdene er stabile, og det har ikke gått noen nye etterskredd siste døgn.

Politiet sendte ut hundeekvipasjer mandag ettermiddag. De gjorde markeringer i området, sa Stoltenberg tidligere tirsdag.

Det aktuelle området er rundt 25 ganger 30 meter. Mannskapene graver seg ned i leteområdet med håndkraft der det er mulig. Rundt ti personer var inne i leteområdet tirsdag.

NVE har nå to droner i området. Den ene overvåker skredkanten i nord, som brukes av dem som driver restsikring og henter ut verdier fra hus. Den andre overvåker skredområdet der letingen foregår og skredkantene er nær.

 NTB

23-åring dømt til fengsel for trusler mot Frp-politiker Jon Helgheim

En 23 år gammel mann er dømt til 10 måneders fengsel for å ha sendt en truende Facebook-melding til Frp-politiker Jon Helgheim i fjor sommer, melder NRK.

Mannen er dømt for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, trusler, brudd på våpenloven og ulovlig oppbevaring av narkotika, skriver NRK.

I meldingen oslomannen i 20-årene sendte til Jon Helgheim 15. juni i fjor, står det ifølge tiltalen blant annet:

«Fortsett å snakk dritt så skal vi se hva jeg og gutta fra 313, young bloods, 187, gjør når vi ser deg i byen neste gang.»

313 og Young Bloods er kriminelle gjenger og nettverk i Oslo, mens 187 henviser til lovparagrafen i California som omhandler drap.

 NTB

Dødsulykke på E6 i Midtre Gauldal

En lastebil og en personbil kolliderte på Gaulabrua på E6 i Midtre Gauldal tirsdag morgen. Føreren av personbilen døde i ulykken.

– Det er snakk om en frontkollisjon. Der personbilen og lastebilen har kollidert i en 90-sone. Vi har fått bekreftet av føreren av personbilen har omkommet, sier operasjonsleder Rune Brandmo i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Pårørende er i ferd med å bli varslet, opplyser politiet på Twitter ved 9-tiden.

Føreren av lastebilen er tilsynelatende uskadd, ifølge operasjonslederen.

E6 var i en periode etter ulykken stengt og ble omdirigert via gamle E6 gjennom Støren sentrum.

Kriminalteknikere var tirsdag formiddag på stedet. Det var også Havarikommisjonen.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 6.54 tirsdag morgen.

 NTB

Dårlig vær stanset letingen etter savnede i skredområdet i Gjerdrum

Tåke og dårlig vær bremset mandag mannskapene som skulle starte letingen etter de tre personene som fremdeles er savnet etter skredet i Gjerdrum.

Nesten tre uker etter skredet i Ask går det fremdeles mindre ras og avskallinger i skredområdet. Mandag skulle letemannskaper fra brannvesenet med støtte fra politiet og sivilforsvaret ned i skredgropen og starte det møysommelige arbeidet med å finne de tre siste som fortsatt er savnet.

Men arbeidet skulle vise seg å bli vanskeligere enn først antatt.

– Værgudene har ikke vært med oss. Tåka er en stor utfordring, og vi får ikke brukt droner til overvåking for å sørge for sikkerheten. Telen i bakken har også gitt oss problemer, sa innsatsleder Mari Stoltenberg i Øst politidistrikt da hun møtte presse på stedet mandag ettermiddag.

Den første dronen som om skulle holde oversikt over sikkerhetssituasjonen i gropen gikk i bakken etter ising. Det ømfintlige tekniske utstyret kunne likevel brukes ved at dronene ble plassert ute i terrenget slik at kameraene de har kunne brukes i søkearbeidet.

– Vi jobber med høy oppmerksomhet på sikkerhet, siden vi nå ikke er inne i en livreddende fase. Vi skal ikke ha noen skadde mannskaper, sa innsatsleder Morten Thoresen i brannvesenet.

Søket skal gjennomføres på steder som ble markert av hunder men ikke undersøkt da innsatsen gikk ut på å redde liv. For å hindre at frosten skulle sette seg for dypt på de avmerke områdene ble det lagt isolasjonsmatter over slik at letemannskapene kunne gå tilbake når søket etter omkomne ble aktuelt.

-Jobben nå gjøres for hånd, med spader og hakker, sier Thoresen som forklaring på bruken av isolasjonsmattene. Det er mannskap fra brannvesenet som går ned i gropen hvor raset har beveget seg. I tillegg til graveredskap er de tungt utstyrt med sikringsutstyr, blant annet flytevester dersom kvikkleiren på nytt skulle begynne å røre på seg.

-Det vil være en fortløpende vurdering hvordan vi leter, men det er slik vi leter foreløpig, sier innsatsleder Mari Stoltenberg i politiet.

Ifølge NVE er ikke frosten noe avgjørende bidrag til å stabilisere leirmassene. Den stikker ikke dypt nok. Det går fremdeles små ras, avskallinger, rundt den bratte kanten som er godt over 20 meter flere steder. I forrige uke gikk det også et mindre skred. Området er fremdeles i høyeste grad et aktivt skredområde, og over 810 mennesker er fortsatt evakuert fra boligene sine. Når de kan ta sikte på å flytte tilbake, er helt uvisst.

Sju personer er funnet omkommet i skredet, mens tre fortsatt er savnet. Ann-Mari Olsen-Næristorp (50) og Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13) er ikke funnet etter at leiligheten deres i Nystulia 36 ble tatt i skredet. Rasa Lasinskiene (49) var ute og luftet hunden og snakket med mannen da forbindelsen plutselig ble brutt idet skredet gikk.

– Det er et nitid arbeid dette her, og det kan ta lang tid, men vi har håp om funn. Vi har stor forståelse for at de etterlatte trenger svar, og det er derfor vi er her, sier Stoltenberg videre.

Markerte søk

Tre savnet

 NTB

Flere nye sexarbeidere pågrepet for brudd på koronareglene

Flere sexarbeidere ble også denne helgen pågrepet for brudd på smittevernreglene. Flere av dem har hatt altfor mange nærkontakter.

Politiet har pågrepet og siktet minst seks utlendinger for brudd på koronareglene denne helgen. Pågripelsene er gjort på ulike steder i Oslo, melder TV 2.

Mandag blir fem kvinner og en mann, alle fra Øst-Europa, fremstilt i Oslo tingrett. Politiet mener at alle de seks har brutt de gjeldende koronareglene. Ifølge NRK ønsker politiet å internere dem på politiets utlendingsinternat på Trandum.

Den ene kvinnen som ble pågrepet i helgen, har forklart at hun har hatt mellom to og seks kunder om dagen. Dermed kan hun ha møtt opptil 160 personer på en måned.

– At folk oppsøker sexarbeidere i koronatiden, er jo det som bekymrer oss, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen.

– De pågrepne forklarer selv at det ikke er tatt noen forholdsregler. De forklarer, som man jo kan forestille seg, at det er uhensiktsmessig å bruke munnbind i deres arbeid, sier han.

 NTB