Siv Jensen klappet inn til to nye år som Frp-sjef

Siv Jensen ble som ventet gjenvalgt som Fremskrittspartiets leder på partiets landsmøte lørdag.

Siv Jensen har vært Frp-leder siden våren 2006. Hun var finansminister i hele perioden Frp satt i regjering, fra høsten 2013 og fram til januar i år. Jensen ble etter partiets regjeringsexit Frps parlamentariske leder på Stortinget.

Ingen av de to nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes var på valg lørdag.

 NTB

Brannvesenet hjalp innelåst gutt i Molde

Brannvesenet har onsdag ettermiddag vært ute og hjulpet en gutt i Molde sentrum. Det melder 110-sentralen på twitter.

Gutten skal ha blitt innelåst i enden av et tunnelsystem i sentrum.

Brannvesenet fikk opp døra og alt skal stå bra til med gutten

Nybø beklager: Til helgen skal klokken stilles tilbake

Natt til søndag 25. oktober skal klokken stilles én time tilbake. Næringsminister Iselin Nybø (V) sier hun er lei seg for at vi får enda en time i 2020. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB 

– Som tidsminister beklager jeg på det sterkeste at 2020 blir enda en time lenger, dette har allerede vært et svært krevende år for veldig mange, sier næringsminister Iselin Nybø i en melding til NTB.

Hun har ansvar for Justervesenet, og dermed også for nøyaktig tid her i landet.

– Vi kan også velge å se lysere på det. Når vi stiller klokken tilbake, blir natten en time lengre. Det gjør at når vi står opp på søndag, har sola rukket å komme litt lenger opp over horisonten enn på samme tid dagen før, og vi får en lysere morgen enn vi ellers ville fått, sier næringsministeren.

EU-kommisjonen la i 2018 fram forslag om å avvikle ordningen med å stille klokken fram og tilbake. Men hvordan det vil gå med forslaget er uvisst. Rådet har ikke vedtatt forslaget fra EU-kommisjonen, og som EU-parlamentet gikk inn for i fjor. Det er heller ikke klart om EU vil jobbe videre med forslaget.

(©NTB)

(NTB) NTB

Røyk i bolig i Nordbyen

Molde brannvesen rykker tirsdag ettermiddag ut til Nordbyen på melding om røyk i bolig.

Det skal være en person bosatt på adressen som har meldt fra om røykutviklingen.

Klokka 16.57 melder 110-sentralen på twitter at det var ingen dramatikk på stedet, men at de leter etter årsaken til røyken.

Videre undersøkelser viste at det var et talgelys som hadde smeltet og rent ned på vedovnen som var årsak til røykutviklinga. Brannvesenet lufter ut i boligen før de returnerer.

Mann pågrepet etter væpnet politiaksjon i Rauma

Tirsdag ettermiddag pågrep politiet en mann i 20-årene for trusler og skadeverk i Eidsbygda i Rauma.

– Mannen hadde gjort en del skadeverk ved bruk av kniv. Dette var ikke mot personer. Han oppførte seg dessuten truende ovenfor andre personer i området, sier operasjonsleder Sindre Molnes i politiet.

I forbindelse med pågripelsen var politiet bevæpnet.

– Pågripelsen skjedde uten dramatikk og ingen er skadet etter hendelsen, sier Molnes.

Flere kjøreforbud på Ørskogfjellet

Statens vegvesen hadde mandag trafikkontroll på Ørskogfjellet kontrollplass, med kontroll av 34 tunge og 1 lett kjøretøy.

Fasiten ble 4 kjøreforbud/bruksforbud, og påvisning av 5 tekniske mangler.

– Bruksforbud ble ilagt på grunn av manglende lastsikring, og for 400 kilo overlast på varebil. Ett utenlandsk kjøretøy fikk bruksforbud på grunn av manglende vognkort, og en fikk bruksforbud på grunn av gjenstander plassert i eller ved fronruten som reduserte sikt framover, oppsummerer Statens Vegvesen.

Som også påla ett bilbeltegebyr.

Mange trafikkuhell etter sesongens første snøfall i Sør-Norge

Snøen meldte sin ankomst i høyereliggende strøk flere steder på Sør- og Østlandet natt til tirsdag. Dette bildet er fra Statens vegvesens webkamera ved E6 i Djupdalen rett nord for Oslo sentrum. Foto: Statens vegvesen / webkamera / NTB 

Snø på veiene i Asker tirsdag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB 

En bil med piggdekk på snøen i Nittedal tirsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB 

Søndag ble det sendt ut farevarsel for snø i store deler av Sør-Norge natt til tirsdag, og tirsdag morgen var det kaldt og hvitt flere steder.

Vegvesenets kameraer viste i morgentimene at det var snø på veiene blant annet ved Oslo lufthavn, Djupdalen i Skedsmo, Darbu i Øvre Eiker, Lierskogen i Lier og på Skui i Bærum.

Ved 9.30-tiden tirsdag hadde Øst politidistrikt fått inn rundt 20 meldinger om trafikkuhell, opplyser operasjonsleder Atle Vesttorp til NTB. Blant annet har det vært hendelser der biler har kjørt inn i autovernet, gjerder og lyktestolper.

– Spesielt på Romerike er det snø, og der har vi hatt hovedvekten av trafikkuhellene nå på morgenkvisten, sier han.

Det har ikke vært alvorlige personskader fram til nå, men det har vært store materielle skader i flere av trafikkuhellene, ifølge operasjonslederen.

Ikke meldinger om sommerdekk

Politiet gikk tirsdag morgen ut med en oppfordring om å kjøre etter forholdene og å ta på vinterdekk. Ifølge Vesttorp er ikke manglende vinterdekk årsaken til hendelsene i trafikken tirsdag morgen.

– Vi har ikke fått meldinger om sommerdekk, men det er glatt og vanskelige kjøreforhold, sier han.

På Bøverbru i Vestre Toten kommune kjørte en bil inn i et postkassestativ, og i Elverum kjørte en bil ut av veien. Ifølge politiet var det glatt veibane begge steder.

Operasjonsleder Vesttorp tror at forholdene på veien nok vil bedre seg litt utover dagen når det har blitt saltet og brøytet, men det kommer nok til å bli flere hendelser.

– Erfaringsmessig gjør det det ved det første snøfallet, sier han.

Særlig nord for Oslo

Trafikkoperatør Anne Hårstad ved Vegtrafikksentralen Øst opplyste like før klokka 8 at det ikke var noe særlig snø i Oslo og et stykke sørover, men at snøen har skapt mer problemer nordover langs E6. Det er også mer snø på de mindre veiene.

Hun mener det er viktig at sjåførene tar det med ro, og at bilene har riktige dekk.

– Vi ser også på kameraene at folk tar det litt mer med ro enn vanlig, men det er nok en del trafikk, sier Hårstad.

Trafikkuhellene tirsdag morgen har kommet litt over alt i østlandsområdet, ifølge Hårstad, men kanskje særlig nord for Oslo.

– Vi har også fått noen klager i områder hvor det drives veiarbeid og lett blir glatt, sier hun.

(©NTB)

(NTB) NTB-Oda Ertesvåg

Vogntog fikk kjøreforbud på Bergsøya

Statens vegvesen hadde mandag trafikkontroll på Bergsøya i Gjemnes, med kontroll av lette og tunge kjøretøy.

83 tunge kjøretøy og 4 lette kjøretøy ble sjekket, opplyser Statens Vegvesen.

Fasit etter kontrollen ble ett kjøre/bruksforbud, og funn av 3 tekniske mangler.

– Et vogntog hadde feil ved bremser, ellers ble det ikke avdekket alvorlige forhold, oppsummerer Statens vegvesen.

Bilbrann på Gossen

110-sentralen melder tysdag morgon om bilbrann på Gossen.

Aukra brannvesen rykka ut på melding om brann i personbil i Riksfjordvegen.

- Bilen står parkert på ein parkeringsplass, og situasjonen virkar å vere under kontroll. Sløkt av folk på staden. Brannvesenet køyrer for kontroll og etterslokking, melder 110-sentralen på twitter.

Gikk inn ulåst dør og forsynte seg

Politiet fikk tidlig tirsdag melding om at en mann skal ha gått inn en ulåst dør i Granlia i Molde, og tatt med seg en lommebok fra gangen.

- Politiet har søkt i området. Funnet lommebok og pengene, men har ikke fått sett gjerningsmannen. Han er beskrevet som mann i 30 årene iført mørk boblejakke og lue, melder politiet på twitter.

Flere trafikkuhell etter sesongens første snøfall i Sør-Norge

Snøen meldte sin ankomst i høyereliggende strøk flere steder på Sør- og Østlandet natt til tirsdag. Dette bildet er fra Statens vegvesens webkamera ved E6 i Djupdalen rett nord for Oslo sentrum. Foto: Statens vegvesen / webkamera / NTB 

Snø på veiene i Asker tirsdag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB 

Søndag ble det sendt ut farevarsel for snø i store deler av Sør-Norge natt til tirsdag, og tirsdag morgen var det kaldt og hvitt flere steder.

Vegvesenets kameraer viste i morgentimene at det var snø på veiene blant annet ved Oslo lufthavn, Djupdalen i Skedsmo, Darbu i Øvre Eiker, Lierskogen i Lier og på Skui i Bærum.

Øst politidistrikt melder at de tirsdag morgen har fått inn flere meldinger om trafikkuhell på Romerike. Blant annet har det vært hendelser der biler har kjørt inn i autovern, gjerder og lyktestolper.

– Politiet anmoder alle om å kjøre etter forholdene, og ta på vinterdekk før du kjører hvis forholdene der du er krever det, lyder oppfordringen fra politiet.

På Bøverbru i Vestre Toten kommune kjørte en bil inn i et postkassestativ, og i Elverum kjørte en bil ut av veien. Ifølge Innlandet politidistrikt var det glatt veibane begge steder.

Tidlig tirsdag morgen hadde ikke Vegvesenet fått klager på glatte veier eller snø i veibanen.

– Alt av Vegvesenets mannskaper er ute. Foreløpig går det veldig greit, det har ikke kommet store snømengder, men litt slaps blir det liggende, sa trafikkoperatør Tone Sorken ved Vegtrafikksentralen Øst til NTB i 6-tiden tirsdag.

(©NTB)

(NTB) NTB

Tussentunnelen åpnet – løs takplate førte til stengt veg

Vegtrafikksentralen i Midt-Norge meldte mandag klokka 14 at fylkesveg 64 Tussentunnelen er midlertidig stengt.

Årsaken var meldinger om en løs takplate.

Rundt klokka 15 var trafikken åpnet for trafikk igjen.

Fare for sykepleier- og lærerstreik

Både sykepleierne og lærerne i kommunesektoren sier nei til resultatet i årets lønnsoppgjør. Dermed blir det videre mekling og streikefaren øker.

Det ble enighet i oppgjøret mellom KS og Unio 16. september i år, men nå har medlemmene både i Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund vendt tommelen ned for resultatet i sine respektive uravstemninger.

Et enstemmig forbundsstyre i Norsk Sykepleierforbund forkastet mandag forhandlingsresultatet etter at 95 prosent av sykepleierne som deltok i avstemningen, stemte nei.

Det samme gjorde sentralstyret i Utdanningsforbundet etter at 58,8 prosent av medlemmene som avga stemmer i KS-området stemte nei.

Det betyr at det blir mekling og at streikefaren øker. I Helsesektoren har også Legeforeningen varslet fastlegestreik fra neste uke etter brudd med KS natt til torsdag forrige uke.

 NTB

Raja vil redde julekonsertene

Regjeringen åpner for at også menighetsråd kan regnes som arrangører, slik at flest mulig av årets julekonserter, blant annet i kirkene, kan gjennomføres.

Flere kjente artister har allerede avlyst sine julekonserter som følge av pandemien, men nå ønsker kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) å redde jula for konsertgjengere.

– Vi vet at mange liker å gå på de tradisjonelle julekonsertene. Disse er det ofte menighetsrådene som arrangerer.

Av hensyn til julekonsertene er gjort et nytt unntak i forskriften, slik at også menighetsrådene i Den norske kirke og andre tilsvarende enheter i tros- og livssynssamfunn skal kunne regnes som arrangører, sa Raja da han mandag presenterte regjeringens stimuleringsordning for kulturlivet.

– Vi skal opprettholde vår kristenhumanistiske kulturarv, og våre fantastiske tradisjoner, også under en pandemi, sa Raja som la til at vi vil trenge jula, og julekonsertenes varme og kjærlighet mer enn noen gang i år.

Også kommunale kinoer og kulturhus skal nå kunne regnes som arrangører.

– Det for at de også skal kunne være med i den stimuleringen til aktivitet rundt om i landet, sier kulturministeren.

 NTB

Mye fyll og spetakkel rundt om i landet

Politiet over hele landet har hatt en ganske travel natt. Flere steder var det store ansamlinger av ungdommer som utløste politiets inngripen.

Et utested i Stavanger valgte å stengte før midnatt etter at de følte de ikke hadde kontroll nok på smittevernet. Det førte til at mellom 100 og 200 ungdommer mellom 18 og 20 år ble stående utenfor.

Politiet i Stavanger måtte dermed trå til for å løse opp forsamlingen.

En drøy halvtime inn i søndagen måtte politiet gripe inn og avslutte en fest i og ved en campingvogn på Røros.

«Politiet har avsluttet en fest i ei campingvogn med 36(!) ungdommer i alderen 15–17 år. En god del alkoholkonsum på stedet, foreldre/foresatte varslet og ungdommene hentet», heter det i Twitter-meldingen som Trøndelag politidistrikt la ut.

Politiet reagerte etter å ha fått flere klager på støy fra naboer.

Ifølge politiet har de fått rundt 25 meldinger om forstyrrelse av natteroen fra private adresser i distriktet i løpet av natta, men har ikke hatt kapasitet til å rykke ut på mer enn rundt halvparten.

Vest politidistrikt melder på Twitter om 110 registrerte hendelser. 35 av disse handlet om ordensforstyrrelser, slagsmål og forstyrrelse av nattero.

Også i Oslo har det vært en travel natt med blant annet en melding om knivstikking på Youngstorget, men det viste seg å være et slagsmål der en mann fikk rispet opp haken, ikke noen knivstikking.

I Sandefjord måtte politiet gripe inn og løse opp et slagsmål med flere involverte, mens i Moss våknet en familie på fire av at en fremmed mann knuste et vindu og tok seg inn i leiligheten. Han får nå legetilsyn.

 NTB

Utforkjøringer på grunn av glatte veger

Flere steder i Møre og Romsdal har det kommet noe snø i løpet av natta. Det har medført noen trafikale utfordringer.

Politiets operasjonsleder melder at de har mottatt noen meldinger om utforkjøringer på grunn av glatte veger, men det har ikke oppstått personskader i forbindelse med disse hendelsene.

– Dersom du skal kjøre nå på morgenen, ta en ekstra vurdering opp mot hvilke dekk du har og hvor du skal, oppfordrer politiets operasjonsleder.

Fratatt førerkortet etter sladding

En mann i 20-årene fikk beslaglagt førerkortet natt til søndag.

Årsaken var at han ble observert idet han sladdet inne på et bensinstasjonsområde i Molde sentrum.

Episoden skal ha skjedd rett etter klokka ett, opplyser politiets operasjonsleder.

Siv Jensen klappet inn til to nye år som Frp-sjef

Siv Jensen ble som ventet gjenvalgt som Fremskrittspartiets leder på partiets landsmøte lørdag.

Siv Jensen har vært Frp-leder siden våren 2006. Hun var finansminister i hele perioden Frp satt i regjering, fra høsten 2013 og fram til januar i år. Jensen ble etter partiets regjeringsexit Frps parlamentariske leder på Stortinget.

Ingen av de to nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes var på valg lørdag.

 NTB

Fritidsbåt utenfor Molde måtte få bistand

110-sentralen i Møre og Romsdal melder lørdag ettermiddag om en fritidsbåt med motorproblemer utenfor Molde.

«Brannbåten har vært ute og bistått», opplyser 110-sentralen.

Personene som var i fritidsbåten ble tatt om bord i brannbåten – og fritidsbåten ble tatt i slep inn til land.

Stenger Trollstigen

Fylkesveg 63 over Trollstigen er stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold, melder Statens Vegvesen.

Anmeldt for fyllekjøring

Politiet anmelder en 18 år gammel mann for kjøring i alkoholpåvirket tilstand og uten førerkort. Føreren ble stoppa av politiet like før klokka 05:45 lørdag morgen i Molde.

Schibsted utsatt for stort datainnbrudd

Schibsted har vært utsatt for stort datainnbrudd. Uvedkommende har brutt seg inn i 22.000 brukerkontoer og prøvd seg på 150.000.

Det skriver E24.

– Det som har skjedd, er at vi har oppdaget at uvedkommende har logget seg inn på kontoer hvor man har brukt en liste med brukeridentiteter som er stjålet fra utsiden, sier personverndirektør i Schibsted, Ingvild Næss, til E24.

Hun forklarer at mediekonsernet, som eier landets største avishus som VG, Aftenposten og E24, er kjent med at brukernavn og passord til disse brukerne har vært tilgjengelig på nett.

Det er usikkert hva de digitale innbruddstyvene har gjort med kontoene man har fått tilgang til, men Næss sier konsernet per nå ikke har noen informasjon om at kontoer har blitt misbrukt på noen måte.

Det går fredag kveld ut informasjon til alle som er berørt av innbruddet.

– Vårt system skifter automatisk passord på de kontoene som har blitt rammet, og vi sender nå ut informasjon til brukerne våre, og vil melde ifra til Datatilsynet. Dette viser jo hvor viktig det er å oppdatere passord.

 NTB

Trafikkuhell i Molde – tre personer til legevakt

Politiets operasjonssentral meldte litt før klokka 18 fredag kveld om ei trafikkuhell på Tiltereidet, øst for Eidsvåg.

To biler var involvert i ulykka og tre personer ble sendt til legevakt for videre undersøkelse.

Trafikkuhellet skal ha skjedd på fylkesveg 62, på strekningen mellom Edsvåg og Eidsøra, opplyser Vegtrafikksentralen i Midt-Norge.

Norsk gull i kokke-EM

Christian André Pettersen sikret gull for Norge da europafinalen i Bocuse d'Or Europe gikk av stabelen i Tallinn fredag.

Det norske laget forsvarer dermed sitt EM-gull. Det norske laget tok bronse i VM i fjor.

– Dette er en fantastisk imponerende og viktig seier. Dette gullet gir en skikkelig boost til gastroturismen. Verdens mange matentusiaster vil merke seg at seieren til Europas beste kokk har gått til Norge, og det vil øke interessen for landet vårt som matdestinasjon. Christian André Pettersens innsats kan bidra til å hente mange flere kjøpesterke reisende til Norge, sier NHO Reiselivs administrerende direktør Kristin Krohn Devold.

 NTB

Dovrebanen åpnet igjen etter påkjørsel

Dovrebanen var stengt for togtrafikk ved Vinstra i to timer etter at en person ble påkjørt av toget.

SJ Norges tog fra Oslo til Trondheim er berørt, melder Bane Nor.

Personen som ble påkjørt, omkom på stedet, opplyser Innlandet politidistrikt på Twitter. Politiet jobber med å finne ut hvem personen er og å varsle pårørende.

Operasjonssentralen i Innlandet politidistrikt opplyser til NTB at saken etterforskes som et villet dødsfall.

Toget som var involvert i ulykken, var tomt for passasjerer.

Nødetatene fikk melding om hendelsen klokka 14.10 fredag ettermiddag.

 NTB

Regjeringen trekker forslaget om ny ehelselov

Etter kraftig kritikk og med stor sannsynlighet for å gå på et klart nederlag i Stortinget, har regjeringen valgt å trekke tilbake forslaget om ny ehelselov.

Forslaget handler om tiltak for «å styrke og legge til rette for digitaliseringen i helse- og omsorgssektoren, for å bidra til gode og effektive helse- og omsorgstjenester», skriver Dagens Perspektiv.

Regjeringen fremmet proposisjonen 3. april i Stortinget, hvor det kom store innvendinger mot deler av loven

– For å kunne ta hensyn til flere av disse, er det behov for vesentlige endringer. Dette er endringer som best vil bli ivaretatt med et grundig forarbeid, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i sin vurdering.

Flesteparten av høringssvarene til forslaget var negative.

I tillegg har flertallet i Stortinget offentlig gitt uttrykk for at den foreslåtte loven ikke vil bli vedtatt.

 NTB

Dataproblem for Vestnes legesenter

Fredag har Vestnes legesenter store dataproblem som gjer at legesenteret ikkje kjem inn på datasystemet.

Dei får derfor ikkje svart på sms, og har heller ikkje tilgang på systemet.

Dei ber om at det som hastar blir ringt om, og det som ikkje hastar let vente.

Lippestads nye parti mangler over 4.000 underskrifter

To uker etter at Geir Lippestad lanserte det nye partiet Sentrum, mangler partiet over 4.000 underskrifter for å registrere seg som et politisk parti.

Da partiet gjorde sin første opptelling onsdag, viste det seg at de hadde fått inn 841 underskrifter, melder Dagen.

Partiet mangler dermed over 4.000 underskrifter for å få stille med lister ved stortingsvalget neste høst. Fristen for når underskriftene må være på plass, er 1. januar.

Nestleder Kristin Walstad sier til avisa at Sentrum har kjent på noen utfordringer.

– Det er et stort gap mellom den digitale responsen og de fysiske underskriftene. Vi har også opplevd at mange har trodd at vi allerede har 5.000 underskrifter. Vi har en hard jobb foran oss, så vi må bare jobbe med det vi har, sier Walstad.

 NTB

Vestnes: Enda to smittetilfeller på gjestearbeidere

Seint onsdag kveld meldte Vestnes kommune om to tilreisende gjestearbeidere som hadde testet positivt på covid-19.

Torsdag melder kommunen om to nye smittetilfeller hos to tilreisende gjestearbeidere. Også disse to er underleverandører i Vard-systemet, ankommet brakkeriggen på Trohaugen. Den ene av dem kom i samme reisefølge som en av de to smittede i onsdag kveld, melder kommunen.

Også de to siste smittede er satt i isolasjon – og nærkontakter er satt i karantene. Heller ikke disse to har hatt kontakt med lokalbefolkningen eller vært i noen butikker etter at de kom til Vestnes.

Interne prosedyrer i Vard sørger for at alle tilreisende arbeidere fra utlandet blir testet for korona ved ankomst.

Oljefondet fikk en avkastning på 412 milliarder kroner i tredje kvartal

Etter nedgang på 3,4 prosent første halvår, var tredje kvartal bedre for oljefondet. Avkastningen kom på 4,3 prosent, tilsvarende 412 milliarder kroner.

– Finansmarkedene var fortsatt preget av usikkerhet knyttet til koronaviruset. Likevel ga aksjemarkedene god avkastning i kvartalet. Særlig var oppgangen drevet av amerikanske teknologiselskaper, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management i en pressemelding.

I tredje kvartal var avkastningen på fondets aksjeinvesteringer 5,7 prosent. Investeringer i unotert eiendom var på 0,9 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var på 1,1 prosent.

Fondets avkastning var 3 basispunkter lavere enn avkastningen på referanseindeksen.

Kronekursen styrket seg mot flere av de viktigste valutaene i tredje kvartal, noe som bidro til å redusere fondets verdi med 97 milliarder kroner. I kvartalet ble det videre tatt ut 105 milliarder kroner fra fondet.

Per 30. september hadde fondet en verdi på 10.610 milliarder kroner.

 NTB

To nye smittetilfeller i Vestnes

Onsdag kveld ble det påvist koronasmitte hos to person til i Vestnes kommune. Det er tilreisande gjestearbeidarar frå ein underleverandør i VARD som nyleg har ankome brakkeriggen på Trohaugen.

I samsvar med VARD sine interne prosedyrer blir alle tilreisande arbeidarar frå utlandet testa av verksemda sitt helseteam ved ankomst.

Personane har ikkje symptom, og har vore i karantene sidan ankomst. Dei smitta er sett i isolasjon og nærkontaktar er sett i karantene. Ein ventar på prøveresultat på ein del av reisefølge. VARD og kommuneoverlegen held på med smittesporing.

Personane har ikkje hatt kontakt med lokalbefolkninga eller vore i butikkar.