Grøvdal trekker seg fra friidretts-NM med skade

Karoline Bjerkeli Grøvdal trekker seg fra helgens NM i friidrett i Bergen med en skade.

Grøvdal skulle egentlig løpe NM for Tjalve, men sportssjef i Oslo-klubben, John Ertzgaard, måtte onsdag trekke henne fra mesterskapet.

– Hun har hatt en skade, og den er egentlig bra, men det er en risiko for henne å løpe i piggsko, sier Ertzgaard til NTB.

Grøvdal er gullgrossist i NM-sammenheng og har 15 NM-titler i forskjellige løpsdistanser.

– Hun tok et MR-bilde på Olympiatoppen, og i samråd med henne var anbefalingen deres at hun må vente litt. Vi er opptatt av at helse går først og kan ikke risikere at hun får noe mer trøbbel. Det er også viktig med tanke på det som skjer neste år, sier Ertzgaard.

Tjalve stiller uansett med en sterk tropp til mesterskapet. Hedda Hynne, som har senket norgesrekorden på 800 meter to ganger den siste drøye uken, Amalie Iuel og sleggekasteren Eivind Henriksen stiller.

 NTB

Ny nestleder i Møre og Romsdal KrF

Denne uka har Møre og Romsdal KrF hatt konstituerende fylkesstyremøte. Victoria Smenes fra Kristiansund ble valgt til nestleder, mens Knut Ståle Morsund fra Molde ble valgt til 2. nestleder.

Det melder partiet i en pressemelding.

Solberg: – Meteren er blitt for kort


Statsminister Erna Solberg (H) ber folk i Oslo respektere avstandsreglene og ønsker seg et godt samarbeid med hovedstadspolitikerne for å slå ned smittebølgen.
– Meteren er blitt for kort i Norge nå. Vi må vekk fra 30 centimeter og tilbake til én meter, sa statsministeren til TV 2-nyhetene fredag kveld.
I intervjuet erkjente statsministeren at koronasmitten er voksende i Oslo. 14 av 15 bydeler har nå mer enn 20 smittede per 100.000 innbyggere.
– Folk må tenke over at de kan være smittet selv om ikke de har symptomer, sier Solberg.
Likevel holder hun fast på regjeringens strategi der lokale smitteutbrudd først og fremst må håndteres av lokale politikere.
– Vi trenger ikke lage tiltak fra regjeringens side hvis utbruddet kan håndteres i Oslo, og jeg ønsker meg et godt samarbeid med Oslo for å slå ned smitten, avsluttet Solberg.
 NTB

Kvinne sparket en politibetjent og stjal fra en butikk

Politiet melder fredag kveld om en ruset kvinne i 20-årene som har stjålet klær fra en butikk i Molde sentrum. Hun sparket og slo en person inne i butikken. Kvinnen har også sparket en politibetjent i kroppen. Kvinnen anmeldes for forholdene og ingen av de involverte skal være skadet.

Equinor og staten i skattetvist

Staten mener Equinor Energy solgte gass for billig til morselskapet Equinor fra 2012 til 2014. Equinor mener de må ut med for mye skatt og saksøker staten.

Bakgrunnen for saken er at selskapet fikk skatten sin endret i tidsrommet 2012 til 2014.

Equinor Energy driver utvinning av olje og gass på norsk sokkel, som de selger videre til Equinor.

Datterselskapet er underlagt en oljeskatt på 78 prosent, mens Equinor har en ordinær skatt på 22 prosent. Equinor Energy tjener dermed på å selge billigst mulig til morselskapet, skriver E24.

Verken Equinor eller Skatteetaten har ønsket å kommentere saken. Staten eier for øvrig 67 prosent av Equinor.

Det er satt av 15 dager til rettsbehandlingen i Oslo tingrett, som er berammet til mars.

 NTB

Hurtigruten kutter tre skip

Hurtigruten går fra fem til to skip langs norskekysten, dette skriver NRK. Den vanlige ruten går fra Bergen til Kirkenes og vil nå kun seile med to skip. Beslutningen er tatt sammen med Samferdselsdepartementet. Grunnen til dette er fordi det er få kunder ombord. Skipene som fortsetter å gå er MS Polarlys og MS Kong Harald.

Kun én av seks vil fly innenlands resten av året

Kun 17 prosent av de spurte i Norsk koronamonitor sier at de kommer til å fly innenlands i resten av 2020. Kun 8 prosent har planer om å reise utenlands.

64 prosent av dem som ble spurt i september, svarte at de ikke kommer til å fly innenlands resten av året, mens 19 prosent svarer vet ikke. Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 1.331 personer om innenlandsflyginger.

Nord-Norge er landsdelen der folk har størst forventninger om å fly innenlands, der svarer likevel kun 28 prosent at de forventer å fly. Menn regner med å fly litt mer enn kvinner, og det er de under 30 som har størst forventninger til å fly innenlands.

– Flybransjen er satt på bakken når det gjelder utenlandsreiser, men disse tallene viser at også flyreiser innenlands snarere blir unntaket enn det normale for folk flest fremover, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Undersøkelsen har også spurt 8.422 personer om de har planer om å reise utenlands i løpet av året. Her er det kun 8 prosent som svarer ja. Hele 84 prosent svarer at de ikke kommer til å reise utenlands før nyttår.

(©NTB)

 NTB

Helsemyndighetene snur: Spedbarn bør ikke få tran

Myndighetene kommer med nye anbefalinger. Nå mener de at barn under ett år ikke lenger bør få tran.

I flere år har myndighetene anbefalt at barn bør gis tran fra fire ukers alder. Nå endrer Helsedirektoratet dette rådet, skriver . NRK

Grunnen er at det tidligere i år kom nye retningslinjer for morsmelkserstatninger. Det gjør at disse nå inneholder mer av både D-vitamin og omega-3-fettsyrer, enn de gjorde tidligere.

Det betyr at Helsedirektoratet nå sier at barn som får morsmelkerstatning, ikke trenger tilskudd i form av tran eller D-vitamindråper.

– Årsaken er at morsmelkerstatning nå inneholder mer av både D-vitamin og omega-3-fettsyren DHA enn tidligere, i tråd med nytt regelverk. Hvis barnet får 6-7,5 desiliter morsmelkerstatning, vil det få nok av både D-vitamin og DHA, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet i en pressemelding.

Barn som ammes og delammes, bør få tilskudd av D-vitamin, men myndighetene går nå helt bort fra rådet om at alle barn under tolv måneder bør få tran.

– For barn som ammes, gir tran litt for lite D-vitamin til de yngste barna, og samtidig unødvendig mye av omega-3-fettsyren DHA. Morsmelk inneholder det barnet trenger av denne fettsyren. Innholdet i morsmelk påvirkes av hva mor spiser, skriver . Helsedirektoratet

 NTB

Fikk forelegg for bruk av mobiltelefon

UP gjennomførte trafikkkontroll i Elnesvågen torsdag. Her fikk seks bilførere forelegg for å ha snakket i mobiltelefonen under kjøring.

Også i Sunndal og Surnadal har det vært kontroller i ettermiddag. I Sunndal ble 50 bilførere stoppet, men alle hadde alt i orden.

I Surnadal gjennomførte UP en laserkontroll i 80-sona. 35 sjåfører var for tunge på gassen og fikk forenkla forelegg. En bilfører ble stoppet uten førerkort i 109 km/t. Han er nå anmeldt for forholdet..

Kjørte i 88 km/t i 60-sona, mistet lappen

UP holdt fartskontroll på E39 ved Hesthagen i Molde kommune onsdag. En mannlig bilfører i 50-åra fikk førerkortet beslaglagt etter å ha kjørt i 88 km/t i 60-sona. To andre bilførere fikk forenkla forelegg, melder politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

Måling: Høyre kraftig tilbake, også Ap faller

Arbeiderpartiet får med støtte fra 21,8 prosent av velgerne på sin svakeste oppslutning på Sentios målinger på 17 år. Men Høyre faller mest på gallupen.

Oppslutningen, som er 1,2 prosentpoeng lavere enn i august, er den svakeste for Arbeiderpartiet på Sentios målinger siden september 2003, skriver Nettavisen.

Samtidig får Høyre en langt større smell i målingen. Partiet går tilbake 4 prosentpoeng, til 24,8 prosents oppslutning i september. Partiet forblir likevel landets klart største.

Fremskrittspartiet går derimot fram med 1,9 prosentpoeng fra august til september, til 14,7 prosent.

Når det gjelder regjeringsmakt, viser målingen at Ap, Sp og SV med totalt 79 representanter ikke ville hatt flertall uten støtte fra enten Rødt eller MDG, som begge kommer over sperregrensen.

De fire partiene på borgerlig side får støtte fra 75 representanter, ettersom verken KrF eller Venstre kommer over sperregrensen.

Øvrige partier: KrF: 3,5 (+0,9), Miljøpartiet De Grønne 4,3 (+0,3), Rødt 4,0 (-0,1), Senterpartiet 14,6 (+2,0), SV 7,2 (-0,8), Venstre 2,6 (+0,5), andre 2,4 (+0,4).

I målingen er 1.000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 8–14. september og har en feilmargin mellom 1,2 og 3,2 prosent.

 NTB

Ap mister halvparten av stortingsrepresentantene i Trøndelag i fersk meningsmåling

I en ny meningsmåling for NRK og Adresseavisen faller Arbeiderpartiet dramatisk. Partiet er mindre enn Høyre i Sør-Trøndelag for første gang.

– Dette er veldig dårlige tall for oss. Vi synes ikke det er spesielt artig å kommentere så lave tall, sier nyvalgt leder Ingvild Kjerkol i Trøndelag Arbeiderparti til . NRK

Til er hun enda mer direkte. Adresseavisen

– Det er helt ræva tall, sier fylkeslederen.

Målingen, som ble utført av Norstat, viser at Arbeiderpartiet har en oppslutning på 19,8 prosent i Sør-Trøndelag, mot 32,8 prosent ved stortingsvalget i 2017. For første gang er Høyre (20,3) større enn Arbeiderpartiet på en måling i fylket. Ap går fra fire til to mandater på Stortinget fra fylket, mens Sp går fra ett mandat til to, og Rødt fra null til en.

Til tross for at trøndelagsfylkene ble slått sammen til ett Trøndelag i 2018, er fylket fortsatt delt i to valgdistrikter til stortingsvalg.

Heller ikke i Nord-Trøndelag ligger partiet godt an. Ap faller fra 34,2 prosent i 2017 til 21,1 prosent i denne målingen. Partiet mister et mandat, som går til Sp. Sps oppslutning i denne målingen ligger på 34,2 prosent, mot 24,4 i 2017.

Verre for partiet er at det også er store utslag fra februar i år. Siden februar har partiet falt med 10,9 prosentpoeng i Sør-Trøndelag og 8,7 prosentpoeng i Nord-Trøndelag.

Målingen er tatt opp en drøy uke etter et kaotisk fylkesårsmøte i Trøndelag Ap, med store omveltninger rundt ledervalg og Trond Giske.

– Jeg tror det er en kombinasjon av uro og at velgerne ikke kjenner igjen Arbeiderpartiet, sier Kjerkol.

(©NTB)

 NTB

Kronprinsparet på koronavisitt i Kristiansund

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom tirsdag til Kristiansund for å høre om erfaringer og utfordringer folk har hatt under koronapandemien.

Kongeskipet Norge ankom havnen klokka 10, og gjestene ble møtt ble møtt av syngende barnehagebarn på kaien.

Deretter gikk veien videre til bystyresalen, før kronprinsparet ruslet innom kommunens testtelt for covid-19.

– Fint at dere holder oppe testkapasiteten, sa kronprinsen etter å ha fått en liten innføring i hvordan de jobbet.

På programmet står også møter med skolebarn, studenter, kulturaktører, ordføreren, fylkesordføreren og politimesteren.

Ifølge det offisielle programmet var det kun kronprinsen som skulle komme til Kristiansund, men på kaien dukket også kronprinsessen opp. Hun skal følge deler av tirsdagens program.

Mandag delte kronprinsessen bilder fra reisen på Vestlandet, og ektemannen som poserte smilende i norsk natur.

– Som dere ser, elsker han modellkarrieren sin her på Vestlandet, skrev kronprinsessen på Instagram.

Besøket i Kristiansund er del av en større reise, hvor kronprinsen besøker flere steder i landet for å høre om koronasituasjonen. I forrige uke besøkte han Askim, Rygge, Stokke og Flekkefjord, mens Kristiansund, Florø og Stavanger står på programmet denne uken.

 NTB

Syklist førte til stengt tunnel

Fannefjordtunnelen var stengt en kort periode mandag etter at en syklist hadde forvillet seg inn i tunnelen.  Foto: leserbilde

Politiet rykket i 17.45-tida ut til Fannefjordtunnelen der det ble meldt om at en syklist hadde forvillet seg inn i tunnelen. Det førte til stengt veg en kort stund.

– Syklisten var ute før vi var kommet fram. Alt løste seg kjapt og tunnelen er åpen igjen nå, får Rbnett opplyst ved politiets operasjonssentral i 18-tida.

Det er ikke tillatt verken for syklister eller fotgjengere å ferdes i den undersjøiske tunnelen mellom Årø og Bolsøya.

Rykket ut etter melding om «mistenkelig røyk»

Brannvesenet rykket ut etter medling om røyk fra et sentrumsbygg i Molde. 

Det kom svart røyk opp fra bygget.  Foto: Gjermund Kjøpstad

Molde brannvesen rykket i 16-tida ut til det tidligere televerk-bygget i Strandgata i Molde sentrum etter melding om «mistenkelig røyk». To brannkonstabler ble sendt opp på taket via stigebil, men det viste seg at det hele var udramatisk.

«Ingen brann. Arbeid på staden årsak til arlam», meldte 110-sentralen på twitter klokka 16.37.


Agder og Telemark bispedømmeråd skal ikke lenger spørre om samlivsform

Bispedømmerådet i Agder og Telemark har vedtatt å gå bort fra den omstridte praksisen med å be om opplysninger om samlivsform ved nyansettelser.

Vedtaket mandag skjedde med knappest mulig margin – seks mot fem stemmer, der leder Kai Steffen Østensen måtte bruke sin dobbeltstemme.

Dermed går bispedømmerådet inn for å endre bestemmelsen om lovlig diskriminering ved kirkelige ansettelser. Heretter skal opplysninger om samlivsform verken innhentes eller vektlegges.

I dag er det ulik praksis i de ulike bispedømmene i Norge når det gjelder ansettelser. Fram til nå har det kun vært Agder og Telemark, Stavanger, Bjørgvin og Møre bispedømmer, altså det tradisjonelle «bibelbeltet», som fremdeles har praktisert krav til samlivsform ved kirkelige ansettelser.

Bispedømmerådene i Bjørgvin og Møre skal behandle lignende saker i nærmeste framtid, skrev Agderposten i forrige uke.

 NTB

Far dømt til elleve års forvaring for overgrep mot eget spedbarn

Retten er strengere enn aktor ba om mot en mann i 40-årene og dømmer ham til elleve års forvaring for gjentatte seksuelle overgrep mot sin egen sønn.

Mannen erkjente å ha forgrepet seg seksuelt mot sin egen sønn fra gutten bare var en måned gammel til han hadde fylt to år. I løpet av barnets to første leveår hadde faren begått 31 seksuelle overgrep mot ham, framkom det under rettssaken som har gått for Kristiansand tingrett.

Retten konkluderte mandag med å ilegge ham en straff på elleve års forvaring – ett år mer enn det aktor på om – fordi mannen ble ansett å være så farlig at en ordinær fengselsstraff ikke gir samfunnet tilstrekkelig vern, ifølge . Fædrelandsvennen

Minstetiden – tiden domfelte må sone før han kan søke om løslatelse – ble satt til sju år og fire måneder.

– Hensynet til samfunnsvern tilsier at det er nødvendig med forvaring for å ha kontroll på tiltalte og således hindre han i å begå nye overgrep mot barn, skriver retten i dommen.

Domstolen framholder at mannen ved løslatelse vil kunne etablere seg på nytt eller reise ut av landet og få ny tilgang til barn.

Han er også dømt til å betale 400.000 kroner i oppreisningserstatning til sønnen.

I tillegg ble mannen dømt for å ha snikfilmet en mindreårig jente flere ganger i perioden fra 2014 til 22016, samt besittelse av en stor mengde overgrepsmateriale.

 NTB

Mourinho om Sørloth-ryktene: – Kommer ikke til å si at det ikke er sant

Alexander Sørloth er en ettertraktet mann etter suksessåret i Tyrkia. Nå har også Tottenham vist interesse for den norske spissen.

– Vi er i samtaler med Leipzig og Tottenham, sier klubbpresident Ahmed Agaoglu i Trabzonspor ifølge nettstedet søndag. Fanatik

Tottenham-manager José Mourinho gjorde heller ingenting for å dempe Sørloth-ryktene da han møtte pressen etter tapet mot Everton søndag kveld.

– Jeg kommer ikke til å diskutere spilleren fordi han tilhører Trabzonspor, men om presidenten deres sier det, så kommer jeg ikke til å si at det ikke er sant, sier Mourinho.

Tyrkiske medier melder at budene nå skal ligge på opp mot 300 millioner kroner, skriver TV 2.

Sørloth scoret nylig to mål da Norge slo Nord-Irland 5-1 i Uefas nasjonsliga. Han spilte en kanonsesong for Trabzonspor på utlån fra Crystal Palace og ble toppscorer i den tyrkiske ligaen, noe som har ført til interesse fra flere storklubber.

Lørdag bekreftet Trabzonspor å ha fått et bud for Sørloth fra tyske RB Leipzig, som er på jakt etter ny spiss etter at Timo Werner forlot klubben til fordel for Chelsea.

 NTB

Høyere gebyrer i 27 av 47 sammenslåtte kommuner

Forbrukerrådet har gjort en gjennomgang som viser at gebyrene har gått opp i 27 av 47 sammenslåtte kommuner, og de ber nå om strengere kontroll av kommunene.

– Dette var dårlige nyheter. Presiseringer i kommuneloven og sammenslåing av kommuner har ikke hjulpet. Vi vil derfor få på plass en mye strengere kontroll med at kommunene ikke tar seg bedre betalt enn de har lov til, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i . Forbrukerrådet

Deres gjennomgang av 47 sammenslåtte kommuner, viser at avgiftsnivået har gått opp i 27 av dem.

Nye Drammen kommune trekkes fram som eksempel, og der koster det nå 10.000 kroner mer å søke om byggetillatelse enn det gjorde før sammenslåingen.

Gebyret i Drammen er nær tre ganger så høyt som det var for en gjennomsnittskommune i fjor, ifølge Forbrukerrådet.

– Å behandle en byggesøknad er en standardoppgave, og prisen burde være temmelig lik over hele landet. Det kan være grunner til en viss prisforskjell. Noen kommuner subsidierer behandlingen, mens andre har mer kostnadskrevende prosesser, sier Vie.

Forbrukerrådet sier de hadde regnet med at avgiftene skulle gå ned, ikke opp, da kommuner ble sammenslått i kommunereformen.

– Det går i helt feil retning av det vi hadde forventet, sier hun til . NRK

 NTB

Per Sandberg vraker Frp etter tre tiår

Fremskrittspartiets tidligere nestleder og statsråd Per Sandberg har meldt seg ut av partiet og stiller seg i stedet til disposisjon for Liberalistene.

– Jeg lovet brutalt comeback, og her er jeg, sier hovedpersonen i en pressemelding.

Han gjorde beslutningen kjent i en tale til Liberalistenes landsmøte søndag. Den tidligere Frp-nestoren sier han har gjort mange vurderinger før beslutningen ble tatt.

– Min beslutning er at hvis Liberalistene ser et snev av ressurs i meg, stiller jeg meg til disposisjon for Liberalistene, sa han i talen.

– Liberalistene er i dag det eneste partiet som ivaretar de liberale verdiene. Dette ligner på Frp i sin tid og er veldig radikalt på enkelte områder. Disse stemmene trengs mer enn noen gang i norsk politikk, sier Sandberg til , som først omtalte saken. Dagbladet

Sandberg trekker videre fram Liberalistenes næringspolitikk, innvandringspolitikk og troverdighet i arbeidet for å slanke offentlig sektor.

Liberalistene har som sitt viktigste politiske prosjekt å oppnå en trygg hverdag, økt velstand og større mangfold gjennom beskyttelse av individuelle rettigheter, skriver partiet på sine . hjemmesider

Partiet ble grunnlagt i 2014 og har lag i åtte fylker, men ingen folkevalgte representanter verken lokalt, regionalt eller nasjonalt.

 NTB

Fire personer hentet ned fra fjell i Eidfjord – sju står igjen

Fire personer er hentet ned fra fjellet ved Ovaldsnuten i Eidfjord kommune i Vestland. Sju personer står igjen. Været i området er svært dårlig.

Like etter klokka 21 skriver Vest politidistrikt på Twitter at fire personer er hentet ut av et lokalt helikopterselskap. De er nå fløyet ned og overtatt av helsepersonell. Minst to av dem skal være i dårlig fysisk forfatning.

– De skal ha drevet med sauesanking og har vært der oppe i hele dag. De er svært våte og kalde. Det er kritisk å få hjelp opp til dem, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt.

Følget besto i utgangspunktet av elleve personer og tre hunder. Det skal ikke være barn i følget. Sju personer står fortsatt igjen i fjellet.

Et redningshelikopter har måttet snu på grunn av dårlig vær. Det er vind, lavt skydekke og sludd og snø i området. På grunn av været vil heller ikke det lokale helikopterselskapet kunne foreta flere flyginger. Røde Kors tar seg imidlertid opp til fjellet til fots.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 19.17 lørdag kveld.

 NTB

Gepardfødsel i Dyreparken

Fredag kveld fødte geparden Kimani en unge i Dyreparken i Kristiansand. Foreløpig står alt bra til med mor og barn.

– Foreløpig tar den til seg melk, og moren tar godt vare på ungen, skriver Dyreparken i en pressemelding.

Etter at Kimani fødte en dødfødt unge i april, var det knyttet stor spenning til denne fødselen.

– Selv om fødselen denne gangen gikk bra, er Dyreparken forberedt på at det fortsatt kan gå galt. Med bare én gepardunge er det fare for at den ikke klarer å stimulere melkeproduksjonen alene slik at moren risikerer å miste melken. Sjansen for at ungen vil overleve lenge er derfor liten, skriver Dyreparken og viser til internasjonal erfaring.

 NTB

Sian møtt med støykonsert på Hamar

Motdemonstranter trommet på barrikadene, viste fingeren og ropte slagord for å overdøve Sians markering på Hamar lørdag ettermiddag.

Markeringen startet klokka 13 med en appell fra Sian-leder Lars Thorsen der han snakket om det gruppen kaller islamproblemet. Thorsen kritiserte samtidig politiet for å tillate ordensforstyrrelser og de om lag 150 frammøtte motdemonstrantene for å utsette Sian for «støyterror».

Sian står for Stopp islamiseringen av Norge.

Det var satt opp barrikader for å holde Sian-aktivistene og motdemonstrantene fra hverandre, og politiet hadde møtt mannsterkt opp.

Motdemonstrantene ropte slagord, viste fingeren, trommet og ristet i barrikadene og spilte på trompet og blokkfløyter for å overdøve Sian-lederen.

Tre personer ble bortvist fra stedet på grunn av ordensforstyrrelser, ifølge Innlandet politidistrikt. Markeringen ble avsluttet rundt klokka 15 uten større uroligheter.

Da Sian til slutt forlot stedet, sang motdemonstrantene «Seier'n er vår».

I en pressemelding skriver Innlandet politidistrikt at de er fornøyd med at demonstrasjonen gikk fredelig for seg, og at de hadde god kontroll under markeringen.

– De fremmøtte har forholdt seg til politiets sikkerhetstiltak, og vi ønsker å takke Hamars befolkning som har fulgt politiets oppfordringer, sier stabssjef Pål Erik Teigen.

Det har de siste ukene utartet til bråk og vold i forbindelse med flere av Sians markeringer.

I Bergen ble Thorsen angrepet av ungdommer, mens politiet slo hardt ned på motdemonstrantene.

I Oslo rev Sian-profilen Fanny Bråten i stykker og spyttet på sider fra koranen under en markering som ble arrangert utenfor Stortinget, og 29 demonstranter ble satt i arresten.

Ingen større uroligheter

Bråk i Bergen og Oslo

 NTB

Ung mann målt til 224 kilometer i timen på E6 i Trøndelag

En mann i starten av 20-årene risikerer fengselsstraff etter å ha blitt målt til 224 kilometer i en 100-sone på E6 i Melhus i Trøndelag. Det skriver Adresseavisen.

– En slik hastighet er helt uforsvarlig. Han må regne med fengselsstraff. Han har jo kjørt mer enn dobbelt så fort som lovlig hastighet, sier operasjonsleder Bernt Tiller i Trøndelag politidistrikt til avisen.

Totalt ble ni førerkort beslaglagt etter målinger mellom 134 og 224 kilometer i timen. Åtte av sjåførene er unge og har førerkortet på prøvetid.

 NTB

Streik i varehandelen er avverget

Det blir ingen streik for drøyt 5.000 arbeidstakere i varehandelen. Åtte timer på overtid kom Handel og Kontor og Virke til enighet.

Det opplyser partene lørdag morgen.

Partene er blant enige om å fjerne tolvtimersregelen. De som jobber mindre enn tolv timer i uka, har tidligere ikke hatt krav på tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid.

– Å bli kvitt tolvtimersregelen har vært et viktig likestillingskrav for oss i mange år. Uten tolvtimersregelen vil det nå bli langt mer attraktivt å tilby deltidsansatte økt stillingsprosent. Dette er et krav om heltid, og dessuten er det et likestillingskrav, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor.

Handel og Kontor hadde som mål å få full lønn under sykdom, men det ble det ikke oppnådd enighet om.

Samtidig er det første gang at partene i arbeidslivet har forhandlet miljø og klima inn i tariffavtalene.

– Denne avtalen bygger kompetanse i virksomhetene og stimulerer til bærekraftig omstilling i handels- og tjenestenæringen. Målet er å sikre norske arbeidsplasser og konkurransekraft i fremtiden, og dette er et godt steg i den retningen, sier Virke-sjef Iver Horneland Kristensen.

Mann med kniv arrestert i Molde

Politiets operasjonsleder melder at de natt til lørdag måtte sette en mann i arresten for ordensforstyrrelse i Molde.

Episoden skjedde litt etter klokka halv ett på natta.

Mannen blir også anmeldt for bæring av kniv på offentlig sted, opplyser operasjonsleder.

Klokka to natt til lørdag fikk de klage på feststøy fra ei leilighet i sentrum. En patrulje dro til stedet og ga pålegg om å dempe musikken.

Mann i 20-årene varetektsfengslet etter sovevoldtekt

En mann i 20-årene er varetektsfengslet i fire uker, siktet for en sovevoldtekt mot en kvinne i 40-årene. Mannen, som har tilstått, filmet deler av voldtekten.

Hendelsen skjedde på en hytte i en kommune utenfor Bergen i forrige måned mens kvinnen og samboeren lå og sov, skriver . Bergens Tidende

– Han sier han gikk inn for å hente noe. Så endte dette opp med å skje, sier politiadvokat Christine Møen Wisløff i Vest politidistrikt til avisa.

Den siktede mannen filmet deler av det som skjedde på soverommet, ifølge en kjennelse fra Bergen tingrett.

Kvinnen våknet av det som skjedde og jaget mannen ut av hytta. Mens han sto utenfor, tok hun et bilde av ham, noe som førte til at siktede ble identifisert. Han har tilstått og er varetektsfengslet i fire uker.

Mannen har problemer med å huske hendelsen, opplyser forsvareren hans, advokat Anette Vangsnes Askevold, til BT. Hun sier det er beruselse inne i bildet.

Ifølge avisa er det ikke tatt stilling til om siktede skal gjennom rettspsykiatriske undersøkelser. Han hevder seg ikke utilregnelig, ifølge forsvareren.

 NTB

Mann dømt til tvungent psykisk helsevern for drap i Florø

En mann i 20-årene er dømt til tvungent psykisk helsevern etter at han i april i fjor drepte en mann i 40-årene i Florø.

Mannen tilsto i retten, skriver . NRK

Han er også dømt til å betale 63.000 kroner i oppreisningserstatning til de etterlatte.

Ifølge tiltalen slo mannen offeret gjentatte ganger i hodet med en skrutvinge.

 NTB

Fruktavlingene nær halvert fra i fjor

Lang blomstringstid og kulde har gått hardt utover norske fruktavlinger i år. Plommene kommer dårligst ut med et fall på nær 80 prosent, ifølge en prognose.

Prognosen fra Fruktlagerinspektøren viser også en reduksjon i epleavlingene på rundt 3.000 tonn sammenlignet med i 2019.

For plommene nærmer sesongen seg slutten allerede, og det har vært en svikt i produksjonen på nærmere 80 prosent, ifølge Ifølge prognosen ser fruktavlingen sett under ett ut til å være redusert med minst 40 prosent sammenlignet med i fjor. Landbruksdirektoratet.

Men alt er ikke bare mørkt og dystert. Mye norske grønnsaker av god kvalitet er å finne i butikkene. Oppstart av fårikålsesongen fører til priskrig i butikkene på hodekål, skriver direktoratet i sin ukentlige rapport om marked og pris.

Årets kålrot, brokkoli, blomkål, rosenkål, kokefast potet, gulrot og vårløk er blant grønnsakene som holder god kvalitet.

 NTB

Miljødirektoratet vil forby engangsprodukter av plast i 2021

Miljødirektoratet anbefaler å forby flere engangsprodukter i plast fra og med juli neste år. – Vil føre til mindre forsøpling i naturen, opplyser direktoratet.

Engangsproduktene som vil omfattes av et slikt forbud, er bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til takeaway matbeholdere og drikkebegre som er laget av isopor.

– Hensikten med forbudet er å bidra til mindre forsøpling av plast i naturen og forhindre at plasten havner på avveie og skader dyr som får den i seg. Vårt forslag samsvarer med krav i EUs direktiv om plastprodukter, sier direktør Ellen Hambro for Miljødirektoratet.

Forbudet kan redusere bruken av slike engangsprodukter i Norge med 1, 9 milliarder enheter i året, viser en utredning som konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet.

– Det er bred oppslutning om innretningen av forbudet, og vi sender nå vår anbefaling til Klima- og miljødepartementet, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

Direktoratet påpeker at engangsproduktene som foreslås forbudt, kan relativt enkelt erstattes med andre engangsprodukter i andre materialer, eller materialer som kan brukes om igjen.

 NTB